Skip to main content

Ki fűt be?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Bajai hőszolgáltatók


Mennyi a sok?

A bajai önkormányzat mint tulajdonos pályázatot írt ki a Bajai Kommunális és Szolgáltató Kft. nevű céggé átalakított Városgazdálkodási Vállalat igazgatói posztjára. Július elsején az új igazgató el is foglalta székét a szolgáltató kft. élén. Megválasztása után közölte, hogy sokallja a dolgozók fizetését, a havi bruttó 16 000-et, műszakpótlékkal és ügyeleti díjjal együtt 21 000 forintot. Továbbá tervbe vette a kft. belső átszervezését. Ez hideg zuhanyként érte a Hőszolgáltató dolgozóit. A szakszervezet tisztségviselői kifejezésre is juttatták fenntartásaikat, válaszul az igazgató közölte, hogy előző cégénél (ahol egyébként a dolgozók 60 százaléka minimálbérért végezte munkáját) szintén voltak hőzöngők, mégsem értek el semmit.

A szakszervezet kezdeményezte a kollektív szerződés megkötését, szeptember végén meg is kezdődtek a tárgyalások. Az igazgató kijelentette: műszakilag nem indokolt, hogy tovább működtessék az ügyeletet. Ez nagymértékű keresetveszteséget jelentett volna a dolgozóknak, akik január 1-jétől 30 százalékos béremelést kaptak, de ezt az összeget a folyamatos üzemben dolgozóknak műszakpótlékként, a karbantartóknak ügyeleti díjként számolták el, tehát nem építették be az alapbérükbe. Az igazgató előhúzott egy kollektívszerződés-tervezetet, amely úgy fogalmaz, hogy az ügyelet szükségességét az üzletágvezető dönti el. Az üzletágvezető szeptember végén el is döntötte: megszüntette az ügyeleti pótlékot.

A folyamatos üzemben dolgozók műszakpótléka eddig bérük 35 százalékát tette ki. Az igazgató ezt lecsökkentette volna a törvényi minimumra, 20 százalékra. De, látva a szakszervezet ellenkezését, a következő javaslattal állt elő: a váltott műszakban dolgozók ezentúl délelőtt semmit ne kapjanak, délután 35 százalékot, éjszaka pedig 70 százalékot, így ugyanannyi pénzt kell majd szétosztani. Ebben meg is egyeztek, de ekkor az igazgató előrukkolt a farbával: bevezetné az állandó éjszakás és délutános műszakot. Mit gondol a szakszervezet – kérdezte –, a 25 500 forintos éjszakai és a 20 000 forintos délutáni műszakra kapna-e munkást 22 000 illetve 18 000 forintért? A mostani állományt pedig átirányítaná délelőtti műszakra, így nem kapnának semmilyen pótlékot.

Az ötlet, hogy olcsóbb emberekre cseréli le a gárdát, nem aratott osztatlan sikert. De a szakszervezet kezét megköti, hogy a hőszolgáltatás közszolgálatot ellátó üzem, ezért csak korlátozottan illeti meg a sztrájkjog. Ezért létkérdés volt számára, hogy egyezségre jusson a főnökkel abban a kérdésben, mi az a minimális szolgáltatás, amelyet egy sztrájk alatt is el kell látni. A kollektív szerződés ezen pontját az igazgató megpróbálta elmismásolni, és végül nem sikerült egyezségre jutniuk.

Maszekvilág

Az igazgatónak volt egy olyan terve is, hogy a villanyszerelőket és a lakatosokat magánvállalkozóval helyettesíti. Már alá is írt egy háromhónapos szerződést egy vállalkozóval, aki ígéri, hogy havi 9 ezer forintért éjjel-nappal rendelkezésre áll, ha hibaelhárításra van szükség. „Csakhogy a tmk tervszerű megelőző karbantartást jelent – érvel Sághegyi Péter, a bajai Liga-szervezet elnöke –, nem csak a bajban van rá szükség. Az igazgató azt is megpendítette, hogy fölmond az összes tmk-dolgozónak, hogy betéti társaságot alakítsanak, és majd ekként kössön szerződést velük. Egyébként meg vállaljanak munkát ott, ahol tudnak.” A két villanyszerelő 20 000 forintot keres, foglalkoztatásuk közterhekkel együtt 60 000 forint kiadást jelent a kft.-nek, a hibák előzetes kiszűrése jóval nagyobb károkat előzhet meg. Az újvárosi fűtőközpont Baja egynegyedét látja el, több mint 2000 lakásban, óvodában, bölcsődében, szolgáltatóházban fűt, ezt a munkát felelősséggel nem lehet gebinben csinálni.

Sztrájkkészültségben

Hárommenetes, 14 órás, terméketlen tárgyalássorozat folyt a kollektív szerződésről. Végül, szeptember 21-én a dolgozók munkásgyűlést tartottak, ahol hívatlanul az igazgató és a szabad demokrata alpolgármester is megjelent. Az igazgató homályos ígéreteket tett arra, hogy senkit nem ér keresetveszteség. A munkások nem fogadták el a garancia nélküli beszámolót, ezért bejelentették a sztrájkkészültséget. Ezzel a bejelentéssel kötelező érvényű egyeztetésnek kell megkezdődnie a Munka Törvénykönyve szerint.

A sztrájkkészültségről szóló, bevezetésként idézett nyilatkozatot az igazgató nem vette át. Arra hivatkozott, hogy nem érti pontosan, mit akarnak a munkások elérni. Ezért a szakszervezet pontokban is megfogalmazta problémáit. Első pontját, a pótlékok alapbéresítését az igazgató el is fogadta, a többiről csak tárgyalások folynak, így arról, hogy a szakszervezet elfogadhatatlannak tartja a kft. karbantartó egységeinek vállalkozásba adását, és továbbra is szeretne megállapodni arról, hogy mi minősül minimális szolgáltatásnak.

„Azért is érthetetlenek ezek az intézkedések  mondja Sághegyi –, mert az újvárosi fűtőközpont évi 70 milliós költségeiből csak 5 millió a bérköltség. A tmk-sok vitatott ügyeleti pótléka pedig az összköltségnek csak 0,3 százaléka.” A szakszervezeti elnök szerint inkább azzal kellene a vezetésnek foglalkoznia, hogy a 65 milliós kiadási tételt csökkentse. Bár a pótlékokat alapbéresítették, de az ügyeleti szolgálatot nem állították vissza, így a pénz még csak meglenne, de a dolgozók nem látják biztosítottnak a fűtőmű zavartalan működését. A lakossági panaszok pedig rajtuk csapódnak le. Még inkább így lesz, ha a lakásokba juttatott meleg vízzel spórol a kft. vezetése.

Veszteség érte a munkásokat amiatt is, mert nem kapták meg a bérmegtakarítást, amelyet pedig éveken át elosztottak. Ebben az évben 400 ezer forint volt a megtakarítás, de az igazgató, arra hivatkozva, hogy év végén várhatóan 900 ezer forint lesz a veszteség, nem fizette ki. A szakszervezet szeretné az önkormányzatot bevonni a probléma megoldásába. Bár az alpolgármester független szakszervezeti vezető volt, ez nem lesz könnyű.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon