Skip to main content

Fecseg a felszín, hallgat a mély

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Meggyengült bányászlobby


Hét törpe

A hetedik bányavállalat, a Nógrádi Szénbányák, a bükkábrányi külszíni fejtés kivételével még ebben az évben jogutód nélkül megszűnik. A novemberi kormány–BDSZ sztrájkbizottsági ülésen a kormány vállalta, hogy a dolgozók végkielégítésének kifizetéséhez szükséges összeget, 100 millió forintot biztosítja, és ezt később a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára is megerősítette. A borsodi szénmedence várhatóan nagyobb áldozatokat követel, ebben a kérdésben az Érdekegyeztető Tanács december 21-i ülése sem jutott dűlőre. Egyelőre csak azt rögzítették a tárgyaló felek, hogy a Borsodi Szénbányák ügyében külön előterjesztést készítenek, és a tervek végleges kidolgozása során a szakszervezetek véleményét is figyelembe veszik.

További három bányát, a Mecseki Szénbányákat, a Veszprémi Szénbányákat és a Tatabányai Bányákat hőerőművekhez rendelik, egy szervezeti egységben élnek majd tovább erőműveikkel. A Magyar Villamosművek Rt. már régóta szorgalmazza ezt a megoldást, és a gazdasági racionalitáson kívül ma már az ÉT döntése is ezt a konstrukciót részesíti előnyben. Holló Vilmos, aki az MVM Rt. részéről a szénbánya–erőmű-együttműködés szervezeti kereteinek kidolgozásáért felel, derűlátóan nyilatkozott e forma hosszú távú jövőjéről. Véleménye szerint ezekben a bányákban a felszín alatt dolgozók 70–80 százalékának biztos marad a munkahelye. Addig is egyeztetéseket kell folytatni az összes érdekelt féllel, hiszen az MVM Rt. az életképes részvénytársaságok kialakításában érdekelt. Várhatóan nem lesznek ellentmondásmentesek ezek az átalakulások, de a bányáknak működőképességük fenntartása érdekében engedni kell. A szénlobby befolyása mára jócskán lecsökkent, és a kormány is elsősorban a földgázra és az atomenergiára alapozza hosszú távú energetikai terveit.

Aknamunka

A BDSZ sztrájkfenyegetése nem volt következmények nélküli az Érdekegyeztető Tanács decemberi ülése előtt. Bár kevesen hitték, hogy valóban képes lenne a sztrájkfenyegetését beváltani, tavaly év végén a kormány nem volt abban a helyzetben, hogy kockáztasson. Novemberben a BDSZ-központban még az MSZOSZ felhívásához csatlakozva inkább a Nagy Általános Sztrájk gondolatát dédelgették – decemberben még a vasutaskonfliktus elhúzódása is hagyott némi reményt az együttes akcióra –, de a december közepén megtartott tárgyalásokon Schalkhammer és csapata már csak a saját erejében bízhatott. Erőteljesen elutasította a kormány javaslatát, amely az energetikai szén átvételi árának emelése helyett csak az 1992-es szénárakról akart hallani, megígérve, hogy az így keletkező hiányt az MVM Rt. kedvezményes hitelekkel finanszírozza. Ennek a javaslatnak végzetes hatása lett volna a bányavállalatokra, hiszen a hitel csak a bányavállalatok veszteségeit növelte volna, értéküket a kritikus határ alá csökkentve. Az MVM Rt. sem látta volna viszont a kölcsönt – viszont erőteljesebben diktálhatott volna a mára létrejött új konstrukciójú szervezetekben. A BDSZ ellenjavaslata, a „szénfillér”-rendszer, amely Schalkhammer szerint „nem növeli az inflációt és a lakossági szén árát”, továbbra is konzerválta volna a rosszul működő bányatámogatási szisztémát. A javaslat csak a költségvetési „nagy kalapba” tolta volna el a problémát, elodázva a bányászati szerkezetátalakítást. Ez az „összbányászati érdek” találkozott a szakszervezeti felső vezetés érdekeivel is, erre utal az az MVM Rt.-ből származó vélemény, miszerint az rt. „az átvett szén árában a szakszervezeti bürokráciát nem kívánja eltartani”. Mindenesetre az ÉT decemberi ülésén a BDSZ még erőltette ezt a javaslatot, arra számítva, hogy a kormány rendelkezik egyéb állami alapokkal, aminek terhére mindez megvalósítható. A tárgyalás első szakasza után, amikor kiderült, hogy „rossz volt a súgó”, ezt a javaslatot a munkavállalói oldal gyorsan levette a napirendről.

Nincs közös érdek

Évtizedeken keresztül a trösztérdek egybeesett a szakszervezeti bürokrácia érdekeivel. A támogatások kiharcolása jelentette az iparági és szakszervezeti érdekek érvényesítésének non plus ultráját. Mára a hőerőművek önállósultak, és külföldről olcsóbban vehetnék meg a ráadásul jobb minőségű szenet. De a bányászat általános recessziójával egy időben egyre erőteljesebbek a bányavállalatok különérdekei is. A jól működő bányáknak nem érdekük, hogy a kiapadt szénkészletű társaik magukkal rántsák őket a csődbe. Ilyen a balinkai bánya is, ráadásul a vállalatnál működő szakszervezet a Ligához csatlakozott, és nemcsak gazdaságilag, politikailag is ellenfele a hagyományos szakszervezetnek. Az 1992. januári bányásztárgyalásokon a BDSZ egy ügyes húzással felállította őket a tárgyalóasztaltól, mivel mint „sztrájkbizottság” tárgyalt a kormány képviselőivel – egészen decemberig… A ligás szakszervezet viszont egy ideje sikeresen göngyölíti fel a BDSZ kft.-it, de gazdasági érdekei is lehetővé teszik számára, hogy ne a régi struktúrában gondolkodjon. „Jelentős összegek tűntek el az állami szubvenciós rendszerben anélkül, hogy a szerkezetváltásban előrelépés történt volna” – szögezték le a tárgyalások előtt, mindezért a kormány mellett a BDSZ-t is elmarasztalva. A helyzet valóban többszereplős, rossz nyelvek szerint a tatabányai szénlobby forgácsolta szét magát különböző szervezetekbe, meggátolva a bányászatban a szerkezetátalakítást. Az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium létrehozta Szénbányászati Szerkezetátalakítási Központ sem büszkélkedhet e téren átütő sikerrel, bár költségei 7–8 milliárd forintra tehetőek…

Külszíni fejtés

A BDSZ az ÉT decemberi ülése után új javaslatokkal állt elő a bányászegység megőrzése érdekében. Schalkhammer, némiképp szereptévesztésben, nagyszabású európai szénüzletekkel számol. Reményeik szerint az Európai Szén- és Acélközösség, amely eddig a hazai bányászat érdekében megtiltotta az importot, most környezetvédelmi, politikai okokból hatalmas léptékű kelet-európai felvásárlásokba kezd, sőt, a magyar államadósságot is ezzel a szénnel lehetne törleszteni… Továbbá tapogatódzó tárgyalásokat kezdett azért, hogy szorosabbra fonja kapcsolatait a villamosipari szakszervezetekkel. Hiszen a BDSZ a dolgozók érdekeit képviseli. Az ÉT-megállapodásban is szerepel ez a mondat: „E megállapodásból fakadó terhek az MVM Rt. működőképességét, a dolgozók reáljövedelmét és a szociális-jóléti ellátásukat nem veszélyeztethetik.”

Végül is e megállapodás 13,6 százalékos termelőiár-emelést foglal magába, továbbá garanciákat arra, hogy a bányabezárások ütemterve nem gyorsul fel, a dolgozók is remélhetnek 6,9 százalékos béremelést és egyéb, megérdemelt szociális juttatásokat. Mindebben tagadhatatlan a tárgyaló felek bölcsessége is. A jelenlegi gyakorlat szerint az sem jelenthet problémát, hogy mindezt a jelen nem lévő MVM Rt. terhére kötötte a kormány és a szakszervezetek. De még ezt is elfogadva, furcsán értelmezhetők a megállapodásban azok a mondatok, amelyek az MVM Rt. átvételi garanciáiról szólnak, hiszen az MVM Rt. mint vagyonkezelő holding csak töltőceruzáiba vesz szenet. Az önálló rt. 13,6 százalékkal növelt szénátvételi ára is csak a Dorogi Szénbányákra, az Oroszlányi Szénbányákra és a Mátraaljai Szénbányákra vonatkozhat, hiszen ha a fönt említett három bánya integrációja létrejön, az MVM Rt. e három bánya esetében pusztán átteszi egyik zsebéből a másikba ezt az összeget. De legalább nem a mi zsebünkben turkál.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon