Skip to main content

Nehéz az élet és könnyű a jog

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Szabad a jogsértés


A májusi figyelmeztető vasutassztrájk a független szakszervezet vezetőinek rendőri előállíttatásával végződött. Az éppen arra járó rendőrök – a MÁV nem vállalta a felelősséget a rendőrség igénybevételéért – a kétórás sztrájk vége előtt kísérték be a rendbontó szakszervezeti aktivistákat az őrszobára. Ezzel egy időben a MÁV felkérte a Fővárosi Munkaügyi Bíróságot, hogy a VFSZSZ május 22-i sztrájkját nyilvánítsa jogellenesnek. A szakszervezet is beadta az ellenkérelmét. A FMB a szakszervezet álláspontját erősítette meg. A jogszerű sztrájkban részt vevők ellen viszont „közüzem megzavarásának alapos gyanúja miatt” továbbra is folytathatta eljárását a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A MÁV részmunkaidős foglalkoztatási rendje ellen a Ligához tartozó másik független szakszervezet, a VDSZSZ is bírósági úton lépett fel. A munkáltató nem egyeztette velük a tervezett létszámleépítés szakági lebontását, és úgy hivatkozott 600 millió forintos bérköltségtúllépésre, hogy közben a belső anyagokban 550 millió bérköltség-megtakarítás szerepelt. A Munkaügyi Bíróság helyt adott a VDSZSZ keresetének. A Munkaerő-piaci Bizottság is felfüggesztette a MÁV részmunkaidős foglalkoztatásának 230 millió forintos támogatását, mert a MÁV téves információt adott a bizottság részére.

Puha ítéletek

A jogerős bírósági ítélet csupán elvi megerősítést adhatott a szakszervezeteknek, miután csak az 5 hetes részmunkaidós időszak lejárta után hirdettetett ki. A VFSZSZ aktivistái megismerték belülről az őrszobát, a VDSZSZ-t pedig a MÁV vezetői 110 000 vasutassal aláíratott szolgálati leiratban igyekeztek lejáratni. A leirat szerint miattuk nem kapja meg a vasút a 230 milliót. Továbbá: „A VDSZSZ tevékenységét a MÁV vezetése – de úgy gondoljuk, a vasutasság sem – tudja érdekvédelemként értelmezni. A VDSZSZ a MÁV stabilitását, működésképességét igyekszik rombolni.”

Ha bárki hasonlatosságot fedez fel e közlemény és a Mahart fizetett hirdetése (Beszélő, július 18.) között – az nem a véletlen műve. De eszébe juthat az előző számunkban közzétett gyulai tisztségviselő elleni eljárás is (Beszélő, július 25.).

A Mahart perében a bíróság nem állapította meg az egyéni munkaszerződések érvénytelenségét, a jogellenes cselekményt követően csak tárgyalásra kötelezte a feleket. (A munkáltató így sem fogadta el az ítéletet.) A MÁV esetében is csak az egyeztetés az a konkrétum, amire hivatkozhat a szakszervezet, ha érvényesíteni kívánja vasutasai érdekeit. A Malév szakszervezeteinek is igazat adtak, de a vezetőváltásnak is köszönhetően az ügy ott még „házon belül” maradt. A Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium vizsgálata megállapította, hogy a vállalat veztetése nem avatta be a repülőgép-karbantartó vegyes vállalat szerződésének utolsó szövegváltozatába az érdek-képviseleti szerveket, és utasította a Malév vezetését, hogy dolgozzon ki intézkedési tervet a hiányosságok kiküszöbölésére.

Hiányzó szankciók

A hatályos jogszabályokat, törvényeket igen olcsón meg lehet szegni. A 126/1990. számú kormányrendelet 10 000 Ft-os büntetést helyez kilátásba, ha a munkáltató átlépi a törvény adta kereteket. Ez a büntetés maximuma. A szabálysértők átlagbüntetése 5344 Ft. Ennyit kockáztat a munkáltató a milliós nagyságrendű fizetéséből, a munkavállaló pedig az egzisztenciáját. Az Érdekegyeztető Tanács július 17-i ülésén a Liga és a Munkástanácsok kezdeményezésére a munkavállalói oldal javasolta, hogy a szabálysértési összeget a kormány 50 000 és 300 000 Ft között határozza meg. Ez azonban ma még csak javaslat.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróságon az egy főre jutó perek száma az évi 340-et is meghaladja. Példák sora tanúsítja, hogy egy-egy „belátható”, egyértelműen jogszabályt sértő esetben is 2–6 hónap a jogerős bírósági ítélet „futamideje”. Ezt kell átvészelnie az elbocsátott szakszervezeti vezetőnek anyagilag – és idegileg is. Mert a munkáltatói ráhatásnak gazdag eszköztára van, a szakszervezet jogi legitimitásának megkérdőjelezésétől a tisztségviselő hírbe hozásáig. A szakszervezet csak tagságának összetartására és a jogszabályokra támaszkodhat – manapság mindkettő gyenge lábakon áll.

Nem történt semmi…

A legitimációs problémák felvetésében nemcsak a munkaadó, a kormány is érdekelt. Schamschula György államtitkár például erre hivatkozva támogatja a szakszervezeti vagyont megsemmisíteni kivánó Monopoly-csoport elképzeléseit. E támadások leple alatt sok mindent lehet csinálni. Meg lehet szegni a megállapodásokat, meg lehet kerülni az érdekegyeztetésben részt vevő partnereket. A példák szaporodnak. A fölsorolt vállalatokon túl, középszinten a pedagógus érdekvédelmi szervezetek asztalbontása mutatott rá a középszintű szószegésekre. A kormány adott szava című állásfoglalásban a PDSZ és a PSZ együtt tiltakozott a törvénytervezet egyoldalúan elhatározott elemei ellen, amelyek előrevetítik a bérek befagyasztását, 20 000 pedagógus elbocsátását. Országos szinten legutóbb az Érdekegyeztető Tanácsban rúgta föl a kormány a háromoldalú, konszenzussal létrehozott megállapodásait. Nem fordították új munkahelyek megteremtésére a privatizációs bevételek 15 százalékát. Nem történt meg a nagy elosztó rendszerek reformja, a reálbérek szinten tartása és a családi pótlék ígért 20 százalékos emelése. És nem történt meg ennek beismerése sem. És nincsenek következményei sem.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon