Skip to main content

Ki viszi el a balhét? / Délszláv sajtószabadság / Összeomlik a lengyel demokrácia?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Ki viszi el a balhét?

Miközben a legfrissebb hírek szerint orosz elitalakulatok kis csoportokra oszolva, házról házra haladnak előre Groznij központja felé, a csecsen fél pedig hosszantartó partizánháborúra rendezkedik be, sokan azt mondják: a csecsen–orosz háború a Kremlben fog eldőlni. Kimenetele most már végképp attól függ, Jelcin elnök vagy Gracsov védelmi miniszter nyeri-e meg a kettejük közt dúló csatát. Ebben a pillanatban inkább Gracsov áll vesztésre, sokan szeretnék, ha ő vinné el a „csecsen balhét”, s Jelcin maradna talpon, a Nyugat előtt is megőrizve a „békeszerető Oroszország” renoméját.

A hivatalos és a független orosz sajtó egymásra licitálva szapulja Gracsovot: kétórás villámháborút ígért, s immár második hónapja tart a harc; ismét előkerültek a Burlakov-dossziék (a nyugati hadseregcsoport egykori főnökének nagyszabású korrupciós ügyei, melyekben Gracsov is szerepet játszott); a napokban „véletlenül” megtalálták a Csecsenföldön harcolók között Holodov, a hadsereg üzelmeit leleplező orosz újságíró gyilkosát; s közben az egész orosz értelmiség napok óta másról sem beszél, mint hogy Gracsov katonai puccsot készít elő. Az adut Saposnyikov marsall (Gracsov elődje a – még – szovjet fegyveres erők élén) tette le vasárnap esti nyilatkozatával: Gracsov maga fegyverezte fel Dudajev katonáit a volt szovjet fegyverekből. Ezzel azoknak a feltételezéseit támasztotta alá (l. Beszélő, 1994. január 5.), akik szerint Dudajev és Gracsov közt valamiféle összjáték van, a mostani, kettejük közötti kulisszák mögötti tárgyalásokat bizonyos fegyverügyletek alapozzák meg. Saposnyikov vádját az orosz védelmi miniszterhelyettes, Gromov – Gracsov régi ellenlábasa, az invázió ellenzője – másnap pontosította, de lényegében hivatalosan is megerősítette: valóban Gracsov volt az, aki 1992 februárjában aláírta azt az egyezményt, amelynek értelmében a Csecsenföld területén található volt szovjet fegyverarzenál fele ott marad a csecsen fegyverraktárakban, s csupán felét szállítják el központi orosz raktárakba. (Ennek mennyiségére csak következtetni lehet, pl. abból, hogy csupán a Groznij körzeti kiképzőközpontban 108 páncélozott egység, 53 ezer lőfegyver, félezer távirányítású tankelhárító rakéta, több L–29 vadászrepülő, hihetetlen mennyiségű lőszer volt.) Gracsov hívei azonban azzal érveltek, hogy 1992 februárjára ezeket a raktárakat a csecsen szabadcsapatok már teljesen kirabolták, a védelmi miniszter csak a kialakult helyzetet szentesítette. Annyi bizonyos, hogy nemcsak Csecsenföldön voltak szovjet fegyverek, hanem más, posztszovjet régiókban is maradtak bőségesen, s minden konfliktusban – a grúz–abháztól kezdve a tádzsikig, a moldávig – az jelentette egyik kulcsproblémát, hogy ez a fegyver valamelyik harcoló fél kezébe került.

Gracsov legfőbb ütőkártyája az a katonai doktrína, amelyet a ravasz védelmi miniszter a tavaly októberi moszkvai puccs idején Jelcin irányában tanúsított lojalitásáért csikart ki az elnöktől – mintegy trófeaként az orosz parlament, a Fehér Ház szétlövetéséért. A nagy hirtelen tető alá hozott dokumentum három, utóbb az alkotmány által is szentesített kulcstétele mintegy előrevetítette a mai konfliktust: egyrészt az Oroszországi Hadsereg bárhol bevethető az Oroszországi Föderáció területén a mindenképpen megőrzendő egység érdekében, másrészt a hadsereg csak a kormánynak van alárendelve, a parlament nem ellenőrizheti, harmadrészt pedig – ellentétben a hírhedt Brezsnyev-doktrínával – Oroszország nem mond le az atomfegyverek elsőként történő alkalmazásáról…

A háborúnak csak a pénzhiány szabhat határt: Csernomirgyin kormányfő tűzszüneti javaslata mögött legfőképp az a motívum húzódik, hogy egyszerűen nincs honnan venni a Honvédelmi Minisztérium által igényelt 111 trillió rubelt. Hátborzongató adatok látnak napvilágot az orosz gazdaság állapotáról. Az még hagyján – írja az orosz bankszövetség egyik szakértője –, hogy 1989-hez képest 54%-kal csökkent a GDP, a fő baj az, hogy a pénzforgalom több mint fele a feketegazdaságban zajlik.

(K. I.)


Délszláv sajtószabadság

Szarajevóban a fegyvereket szavak váltották fel. Méghozzá nem akárkinek a szavai. Múlt csütörtökön Haris Silajdzic, az alig létező Bosznia–Hercegovina és az egyáltalán nem létező muzulmán–horvát föderáció miniszterelnöke kitessékeltette a Szarajevói Rádió és Televízió munkatársait a kormány üléséről, mondván, hogy „nem tájékoztatnak objektívan, félrevezetik a közvéleményt, az ellenzéket (!) a kormány ellen hangolják”. Aki csak hallomásból is ismeri a boszniai és szarajevói körülményeket, az tudja, hogy az etnikailag jócskán „megtisztult” Szarajevói RTV annyira független a kormányzó párttól, mint a Szerbiai RTV Milosevictől vagy a Horvát RTV Tudjmantól.

Akkor viszont hogyan merészelnek a szarajevói tévések „dezinformálni”? Természetesen ilyen vakmerőségre csupán azért vetemedhettek, mert szakadás történhetett a Demokratikus Akciópárt (magyarul: boszniai muzulmánok nemzeti pártja) vezetőségében. Az RTV vezérigazgatója ugyanannak a pártvezetőségnek a tagja, mint Silajdzic. A dolog egyáltalán nem ártalmatlan, mert a tévések szombaton sajtóértekezletet tartottak, és a miniszterelnök lemondását követelték. Ezt megelőzően is sok mendemonda keringett Szarajevóban az uralmon lévő párt valószínű osztódásáról, de ez volt az első kézzelfogható fejlemény. A továbbiak attól függnek, hogy Izetbegovic merre hajlik. Vannak, akik már régóta tudni vélik, hogy Izetbegovic és Silajdzic nem nagyon kedvelik egymást. Így aztán lehet, hogy a miniszterelnök kemény fába vágta a fejszéjét. Ha azonban a tévések győznek és Silajdzic bukik, az még egyáltalán nem jelenti a sajtószabadság győzelmét Szarajevóban.

A sajtószabadság egyre kevesebb diadalt arat a volt Jugoszlávia többi tagállamában is. Horvátországban az „ifjú demokrácia” nem tűri a máskéntgondolkodást, és az a gyanúm, hogy addig nem nyugszik, ameddig meg nem fojtja a rendkívül szókimondó Feral Tribunt, de a Soros-Alapítvány által pénzelt régi Danas-utód Pecat hetilap sem ússza meg szárazon. A zágrábi hatalom, amely aligha hasonlítható ravaszság kérdésében a belgrádihoz, más cselhez folyamodott. Ahelyett, hogy közvetlenül ezeket az újságokat (és a még függetlennek számító rijekai Novi Listet) támadná, kirakatpert készít elő a „hazaáruló” újságírók ellen, akik ezeknél a lapoknál dolgoznak. A hatalmon lévő Horvát Demokratikus Közösség kizárólagos fennhatósága alatt álló spliti Slobodna Dalmacija szombati számában kétoldalas cikk jelent meg 64 újságíróról – névvel együtt –, akik külföldre tudósítanak. Vannak köztük külföldi állampolgárok is, de a lényeg a hazaiakon van. Ötnek közülük a képét is közölték, hogy világos legyen a cél: „Wanted!”

Milan Gavrovicnak az a bűne, hogy gazdasági kommentárjaival „lejáratja az országot” és „szerbpárti írásokat jelentet meg”. Jelena Lovricot, a régi, még független Danas egyik kiemelkedő munkatársát a belgrádi sajtó rendszeresen idézi. Ők ketten a Szabad Európa Rádió zágrábi tudósítói. Tomislav Jakicot, a Deutsche Welle tudósítóját a cikk szerzője, aki néhány hónappal ezelőtt még banktisztviselő volt, úgy próbálja lejáratni, hogy frappánsan megállapítja: Jakic nemrégiben még kommunista tévészerkesztő volt. Jakic mellesleg azon kevés újságíró közé tartozott, aki soha nem volt egyetlen politikai pártnak sem a tagja. A „külföldiek” közül csupán Karl Gustav Stroehm, a Die Welt kommentátora kapott dicséretet. A kifejezetten horvátbarát újságírónak érdekes módon állandó rovata – és ezek szerint állandó jövedelme – van egy horvát állami lapnál.

Szerbia sem akar azonban lemaradni, már csak azért sem, mivel az újságírók „megrendszabályozásában” sokkal nagyobb és régebbi érdemei vannak. A Borba megfojtása után – ami egyébként nem volt teljesen sikeres, mert Nasa Borba néven a szerkesztőség folytatni kívánja – a Politika megtisztítása következik. Dragan Hadzianticot, a Politika című napilap igazgatóját távozásra szólította fel az igazgatótanács. Jól értesült körök szerint Hadzianticnak a Politika Televízió leváltott igazgatójával, Aleksandar Tijanictyval együtt mennie kellett volna már hónapokkal ezelőtt. Ez utóbbinak az volt a bűne, hogy Karadzicot „futtatta” a tévéjében, és Milosevic ezt az utóbbi időben nem nagyon bírja gyomorral. Hadziantic bűnéül viszont most azt róják fel, hogy felelőtlenül kisebb példányszámban nyomatta ki a Politika ünnepi számát. A Politika természetesen nem olyan ügy, mint a Borba: itt a megbízhatóakkal számolnak le a még megbízhatóbbak.

A sajtószabadságra meg hamarosan számol valaki.

(– bódis –)


Összeomlik a lengyel demokrácia?

Lech Walesa – miként a Polityka c. hetilapban megjelent legutóbbi interjújából kiderül – szívesen politikai szabadságra küldené, vagyis menesztené Waldemar Pawlak miniszterelnököt. Ha rosszmájú lennék, azt mondanám: kár, hogy nem teheti… A varsói kormánynak ugyanis akkor már nemcsak nemzetvédelmi és külügyminisztere nem lenne (Piotr Kolodziejczyket Waldemar Pawlak váltotta le, Olechowski külügyminiszter viszont maga nyújtotta be lemondását), de kormányfője sem, ami még a politikai képtelenségekre fogékony Lengyelországban is pikánsnak számító politikai képletet eredményezne… (Az, hogy az országnak immár több mint fél éve nincs rendőrfőkapitánya – lassan megszokottá válik.)

A baloldali koalíció sem megy a szomszédba egy kis botrányért: a kormány ugyanis törvény helyett rendeletben szabta meg az 1995-re érvényes személyi jövedelemadó általa elképzelt sávjait (21, 33 és 45%), s Kolodko pénzügyminisztert nem nagyon zavarta, hogy a jogszabályi hierarchiában magasabb szinten elhelyezkedő adótörvény 20, 30 és 40%-ban határozza meg azt.

Az államfő erre – hogy is tehetett volna másképp – előbb az egész 1995-ös költségvetés megvétózásával, majd pedig a szejm feloszlatásával fenyegette meg a koalíciót, végül pedig Alkotmánybíróság elé utalta az adótörvényt (de annak első – 1994. december 29-i tárgyalásán az elnöki kancellária részéről nem jelent meg senki, így a bírák csak január 12-én döntenek arról, alkotmányellenes-e a törvény).

Mindeközben Lech Falandysz, az elnök főjogásza egy nyilatkozatában óvatosan sejtetni engedte, hogy akár államcsínyre is sor kerülhet, ha a koalíció sokat kekeckedik. Bár a kását Varsóban sem eszik forrón, annyi igaz, hogy a belügyi és nemzetvédelmi tárcát felügyelő, s a hadsereg vezérkarával közismerten jó kapcsolatokat tartó Walesa elméletileg valóban szétzavarhatja a parlamentet, és kísérletet tehet egy elnöki kormány megalakítására, ami közismerten nem lenne ellenére az államfőnek.

A politikai eliten belüli indulatok tehát az elnökválasztási kampány kezdetén ismét elszabadulni látszanak Lengyelországban, olyannyira, hogy a mindig megfontolt Gazeta Wyborcza többrészes cikksorozatot volt kénytelen indítani: „Összeomlik-e a demokrácia?” címmel.

(Tálas)
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon