Skip to main content

Kit szeret Csaba?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A részvételi arány valóban alacsony volt. Persze attól függ, mihez képest. Az érvényességhez szükséges 50 százaléktól mindenesetre messze elmaradt. Elmaradt a ’90 tavaszán megrendezett általános választások második fordulóbeli 45 százalékos részvételi arányától is, de ha figyelembe vesszük, hogy az időközi választásokon mindenütt a világon lényegesen alacsonyabb a részvétel, akkor ebben az összevetésben az elmaradás már nem tűnik olyan nagynak. És ha azt is figyelembe vesszük, hogy az eddigi választások első fordulói közül Békéscsabán volt a legmagasabb a részvételi arány, akár némi előrelépésről is beszélhetünk:

Kisbér 14%
Budapest, VII. kerület 22 %
Szerencs 17 %
Békéscsaba 27 %

Semmiképpen sem beszélhetnek viszont előrelépésről a kormánypártok. Közös jelöltjük, Kádár Béla a szavazatok 23 százalékát szerezte meg, holott 1990-ben a későbbi kormánypártok akkori jelöltjei (Szokolay Zoltán és Zsíros Géza) az első forduló után a szavazatok 42 százalékát mondhatták magukénak, a kormánypárti listák pedig a szavazatok 45,7 százalékát kapták meg.

Ezúttal nem vált be a szerencsi recept – végy egy jónevű minisztert – sem. Kupa Mihály ott a sikertelen első fordulóban a leadott érvényes voksok felét bekasszírozta. A csabaiak nem találták ennyire vonzónak a nekik felkínált kormánytagot, s ebben talán a pénzügyminiszter igen nagyvonalú, ám beváltatlan borsodi ígéretei is játszottak némi szerepet. (A parlamentben már több interpelláció és képviselői megjegyzés kellemetlenkedett e tárgyban Kupa Mihálynak. Az utolsó ilyen alkalommal a miniszter meg is jegyezte: „Nem tudom, meddig akarják még fejemre olvasni a szerencsi kampányt”) Kádár Bélán mindenesetre nem segített sem az Expo-áldások kilátásba helyezése, sem a kihelyezett kormányülés.

De a kormánypártokat még saját eredményüknél is jobban aggaszthatja az ellenzék előretörése. Az ellenzéki pártok 1990-ben az első fordulóban a listán 36,2 százalékot, egyéni jelöltjeik révén (a Fidesz nem indított jelöltet) pedig 32,6 százalékot, értek el. Most együttvéve a szavazatok 56,9 százalékát szerezték meg, lényegesen többet tehát mint 1990-ben az akkor ereje teljében lévő MDF és FKgP. Az SZDSZ lényegében tartja a ’90-es szintet, az MSZP kisebb, a Fidesz viszont igen jelentős mértékben növelte részarányát. (Az utóbbinál természetesen csak a listás szavazatokhoz lehet viszonyítani.)

A három ellenzéki jelölt fej-fej melletti küzdelmet vívott, csak néhány tucat szavazat választotta el őket egymástól. A szoros eredmény érthetővé tenné, ha mindhárman ringbe szállnának a második fordulóban is. Ez nyilvánvalóan Kádár Béla esélyeit növelné, aki az összes kormánypárti voksot begyűjtve mégiscsak a legjobb eredményt érte el az első fordulóban. Ám a Fidesz már hétfőn bejelentette, hogy jelöltje visszalép az SZDSZ javára, és a szabad demokraták a szocialistákkal is megkezdték a tárgyalásokat. Akárhogy alakuljanak is azonban ezek a tárgyalások, a Fidesz jóvoltából most már nemcsak az valószínű, hogy ellenzéki győzelem születik Békéscsabán, hanem az is, hogy a képviselői mandátumot Sarkadiné Lukovics Éva, az SZDSZ jelöltje szerzi meg. Annál is inkább, mert a Szonda-IPSOS május eleji közvélemény-kutatása szerint lemondások esetén ő számíthat leginkább plusz szavazatokra a második fordulóban. Győzelméhez persze az is kell, hogy a csabai választópolgárok megfelelő számban menjenek el szavazni május 24-én. Kormánypárti körökben ugyanis könnyen fölvetődhet a gondolat: ha ők nem juthatnak mandátumhoz, ne jusson hozzá az ellenzék sem.Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon