Skip to main content

Koszov borocskát, Fomuskin magnórádiót kapott…

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


E sorok írója – mint az olvasó a Magyar Nemzet február 13-i számából értesülhetett róla – gyanúsított. A legfőbb ügyész katonai helyettese ellene is nyomozást indított, mert Végvári Józseffel egyetemben államtitok megsértésében vett részt: nyilvánosságra hozta a saját korábbi telefonbeszélgetését, amelyet a BM lehallgatott. A baj, mint tudjuk, nem jár egyedül: e sorok írója tudomást szerzett arról, hogy Ditzig vezérőrnagy (aki mindeddig elmulasztotta nyilvánosságra hozni a lehallgatásügyben nagy dérrel-dúrral megkezdett és állítólag önmarcangoló könyörtelenséggel lefolytatott vizsgálata eredményeit), kijelentette; a belügy a Bajcsi Istvánnal készült interjú miatt újabb bűnvádi feljelentést tesz ellene mint a Beszélő főszerkesztője, a nyilatkozó főhadnagy és a 168 óra főszerkesztője ellen. (Az interjú rövidített formában ott is megjelent.) A BM, úgy látszik, megfogadta Magyar Elemér javaslatát, amelyet csak e számunkban közlünk, de minthogy postán érkezett szerkesztőségünkbe, már átmehetett a belügyérek kezén: az eljárást kiterjesztik minden újságíróra és hamarost minden újságolvasóra. Olvasó, reszkess!

Hogy eggyel több okot szolgáltassunk az eljárásra, újabb államtitkokat közlünk. Értesülésünk szerint a titkos dokumentumok a belügyhöz közel álló kukából kerültek elő, kissé tépett állapotban. Érdekességük, hogy szövegszerűen igazolják: a szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB ) képviseletet tartott fenn a magyar; Állambiztonsági Szerv épületében, és a főnök válóban az a KOSZOV vezérőrnagy volt, akit tv-interjújában Végvári József néven nevezett. (Vajon a magyar állampolgárokra vonatkozó bizalmas adatok neki való kiszolgáltatásával hazafias belügyeseink milyen bűncselekményt követtek el?)

RAJNAI Sándor rendőr vezérőrnagy, aki oly féltő szeretettel gondoskodott arról, hogy FOMUSKIN KGB-ezredes megkapja a magas rangú szovjet tisztek hőn óhajtott standard ajándékát, a Videoton magnórádiót, volt a parancsnoka annak az ÁVH-s különítménynek, amely Nagy Imrét és társait Romániából a Gyorskocsi utcai börtönbe szállította. Utóbb, mint a Magyar Népköztársaság moszkvai nagykövete kamatoztatta a KGB-vel kialakított baráti kapcsolatait – egészen a múlt évig.

Azok a nemzetbiztosító belügyesek, akik mostanában Végvári Józsefet plakátjaikon hazaárulással vádolják, a legközelebbi plakátragasztó sétájuk helyett fáradjanak el régi munkahelyük közelébe, a Néphadsereg utcába, és rúgjanak bele minden kukába.

K.

BELÜGYMINISZTÉRIUM
III/I. CSOPORTFŐNÖKSÉG

SZIGORÚAN TITKOS!

FELJEGYZÉS

Jelentem, Bogye János r. ezredes, főcsoportfőnök-helyettes utasított, hogy a Szovjetunió Minisztertanácsa mellett működő Állambiztonsági Bizottság budapesti, MNK BM-beli képviseletének vezetője N. A. KOSZOV vezérőrnagy, valamint a Képviselet munkatársai: G. P. SZVESNYIKOV ezredes, Sz. F. PRJAGYEJIN ezredes és V. I. LUCSIN őrnagy elvtársak részére a NOSZF 60. évfordulója alkalmából ünnepi üdvözlő kártyát és ahhoz mellékelve 1-1 italos díszdobozt vásároljak.

Budapest, 1977. november 3.

dr. Szőnyi Péterné r. őrgy.

Jelentem, hogy a fentiekben foglalt utasításnak eleget tettem. A Szovjetunió Állambiztonsági Bizottsága fent nevezett munkatársai számára az üdvözlőkártyákat (6,50 Ft, összesen 26 Ft) valamint 1-1 egri borokból összeállított díszdobozt (226,40 Ft összesen 905,60 Ft) megvettem.

Az üdvözletet az ajándékokkal fent nevezetteknek a mai napon lakásra szállíttattam.

Budapest, 1977. november 3.

dr. Szőnyi Péterné r. őrgy.

Készült: 1 pld.
1 lap
Készítette: dr. SZPné/Kné.

BM III/I Csoportfőnökség 12. Osztály

Szigorúan titkos!

FELJEGYZÉS

Jelentem, hogy KARASZ LAJOS r. vörgy. miniszterhelyettes elvtárs szóbeli engedélye alapján RAJNAI SÁNDOR r. vörgy., főcsoportfőnök-helyettes elvtárs utasított, hogy a Szovjetunió Minisztertanácsa mellett működő Állambiztonsági Bizottság budapesti képviseletének munkatársa, FOMUSKIN Pavel Georgijevics alezredes elvtárs részére 55. születésnapja alkalmából átadásra kerülő ajándékként 1 db. VIDEOTON gyártmányú kazettás magnetofonnal egybeépített táskarádiót beszerezzek.

Budapest, 1976. november 8.

(dr. Szőnyi Péterné r. szds.)

Jelentem, hogy a fenti utasítás értelmében a kívánt rádiókészüléket 4600 Ft, azaz négyezerhatszáz forint összegért beszereztem, és azt folyó év november 5-én RAJNAI Sándor r. vörgy., főcsoportfőnök-helyettes elvtársnak FOMUSKIN elvtárs ajándékozása céljából átadtam.

Budapest, 1976. november 8.

(dr. Szőnyi Péterné r. szds.)


Ez a plakát jelent meg Budapest-szerte február 19-én hajnalban.
Ez a plakát jelent meg Budapest-szerte február 19-én hajnalban.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon