Skip to main content

Menhely Szegeden

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Bagatelle 1.


Egyszer már híre kelt, hogy Szeged városa is szállást nyitott a hajléktalanoknak. Az aktust siettette a nagyfai, alkoholistákat büntetőgyógyító telep felszámolásának híre, és a nyomában kelt helyi riadalom.

A szélnek eresztett betegeket az az erőteljes előítélet fogadta, amit a nagyfai intézet jellege önmagában is gerjesztett, és ami a rendőrállam intoleráns légkörével jár.

A szabadulókat elutasító hangulat majdnem elérte azt, amit a segítő szándékú szociális munkások Menedék alapítványa nem: a városi tanács átadott egy elhagyott, de fűthető, melegvízzel ellátott barakkot. Csakhogy kiderült: a pályaudvaron éjszakázó 40-50 csöves között alig van nagyfai. Viszont a barakkhoz közeli lakóteleptől 1562, a hajléktalanok odatelepítése ellen tiltakozó aláírást adtak át a tanácsnak. Az épület január 31-re ígért kulcsát a Menedék-esek mindenestre nem kapták meg.

Azóta is tárgyalnak a tanáccsal, próbálják megdolgozni a közvéleményt. Lakossági fórumot szerveztek, ahová meghívták a hajléktalanokat, a tanácsiakat és a tiltakozókat a lakótelepről, de csak a hajléktalanok mentek el. A nyilvánosság előtt mindeddig anonim tiltakozók nem kívántak beszélgetni. (Egy lakótelepi lakos ment el, ő viszont nem tiltakozott.)

Időközben már másik épületről folyik a vita, a Rigó utcai, majdnem üres nevelőotthon teljes kiürítése és átadása került terítékre. (A szociális osztály ismét legyűri az oktatásit? Mint Budapesten?)

Szeged megint élen jár, mint pl. a punkokkal való leszámolás terén hajdan, a 80-as évek elején. Most is megelőzte Budapestet, ahol a tiltakozások csak a menhelyek berendezése után következtek. De hát ne feledjük: ennek a kiskirályságnak nagy hagyományai vannak. Tudomásunk szerint az intolerancia és rendpártiság nemes versenyében Kiskundorozsma volt az egyetlen hely, ahol a rendőrök lövöldözve fegyelmeztek a cigánytelepen (ld. Beszélő, 9., 1984, és Diósi Ágnes: Cigányút).
Hivatkozott cikkek

Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon