Skip to main content

Sátor

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A Parlament előtt lapzártakor is ott virít a sátor, ami lassan úgy hozzátartozik a Kossuth Lajos térhez, mint Rákóczi fejedelem lovas szobra. A sátor oldalán felirat: A nép adománya.

Az írás igazat mond, ez ugyanis már nem az a sátor, amelyről két héttel ezelőtt írtunk. Azok a sátrak az V. kerületi kapitányság raktárában pihennek (elismervény nélkül, ami azt illeti). Noha a BRFK, valamint a tanács annak rendje és módja szerint tudomásul vette a sátras demonstrációt, később – úgy tűnik – megbánta. A rendőrség fejére hulló számos szemrehányás között sűrűn szerepelt, méghozzá a Parlamentben lakozó kormány egyes tagjainak irányából, hogy még ezt a szemet szúró rendetlenséget sem képes eltakarítani. (Irigylem a gondjaidat – mondja erre a magyar.) Így hát nem megvetendő leleménnyel akcióba lendült, s a kempingezés szabályainak megsértése címén előállította a sátorlakókat. Egyikük, Sz. János postai dolgozó Nagy Bandó közreműködésével kapott egy szükséglakást. 9 négyzetméter, egy helyiség, WC, vízcsap kinn a folyosón. Az új lakásbérlő haja-szakálla erősen deresedik, s most van először önálló lakása. Eddig állami gondozottak intézetében, munkásszállókon élt, néha egy-egy élettársnál, s végül az utcán. Rostás Sándort, a másik sátrazót az V. kerületi rendőrök a törökbálinti átmeneti szállóra irányították. Rostás úr (a rendőrök újabban így szólítják) azonban nem ment, mert nem átmeneti ágyért demonstrál, hanem szükséglakásért. Az előállítás után újra felütötte sátrát, lebontották. Újra meg újra összesen nyolcszor , végül elkobozták.

Rostás leköltözött a Blaha aluljárójába, és gyűjteni kezdett új sátorra. Hamarosan akadt új társa is: T. Mihály, 41 éves, papírgyűjtésből él, 1984 óta hajléktalan. A két sátor ára nem egészen egy hét alatt összegyűlt, így került helyére az idézett felirat.

A legutóbbi parlamenti ülésszak előtt a rendőrök ismét megjelentek. Sátorlebontás, előállítás. T. Mihály megfutamodott, Rostás kitartott. Belátván a parlamenti ülés idejére vonatkozó demonstrációs tilalmat, egy pincében töltötte éjszakáit, ám alighogy a Parlament bezárt, ismét megjelent a színen. Ismét lebontás, elkobzás. Balogh Árpád, a hajléktalanok másik védnöke közbelépésére a rendőrök visszaadták a nép adományát, de nem ígértek békét. Tény, hogy Rostás Sándor orra külsérelmi nyomokat visel.

Lapunk érdeklődésére kiderült, hogy a BRFK kivizsgálta Rostás lakásjogosultságát. Megállapította, hogy nincs neki. S alighanem csak rossz beidegződéseinek engedelmeskedett a felderítéssel megbízott rendőr, amikor jelentése végén megemlítette Rostás Sándor pártállását. (Nem MSZP.)


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon