Skip to main content

Öt kiskundorozsmai cigányt

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A dorozsmai cigánytelep a hatósági kényszerköltőztetés elrettentő példájaként vált ismertté. Néhány évvel ezelőtt a hagyományos telepről néhány „cs” házba (csökkentett értékű, alacsony komfortfokozatú lakásokba) és egy sor szigetelés, alapozás nélküli betonbarakkba költöztették a cigányokat, több száz méterre az utolsó „fehérek” lakta háztól. A telep 200-250 lakóját egyetlen kút látja el vízzel; közös árnyékszéksor és egyetlen, ráccsal fedett szennyvíznyelő képezi a közegészségügyi infrastruktúrát.

Egy augusztusi délutánon a telepiek és két „magyar” között szóváltás kerekedett egy elbitangolt ló kapcsán. A ló megszökött a szatymazi lovasiskolából, a cigányok befogadták, s most készségesen visszaadták volna tulajdonosainak, de 500 forintot követeltek a tartásért, etetéséit. (Megjegyezzük: a ló a további fejleményekben semmiféle szerepet nem játszott, s a későbbi igazságszolgáltatási processzus során sem került szóba.) A „magyarok” nem sokat vitatkoztak – rendőrért mentek.

Jött is egy URH Szegedről. Az összesereglett cigányok magyarázták volna a kocsiból kiszálló rendőröknek is az igazukat, de azok nem döntőbíráskodni akartak, hanem magukkal vinni a szószólót. A telep felhördült. Erre előkerültek a gumibotok, s válogatás nélkül sújtottak. A cigányok elengedték a lovat, az elrohant, a két „magyar” utána (később visszaszóltak, hogy megvan!). Egy fiatalember előkapta a kését; a többiek rögtön kiszedték a kezéből. Egy öregasszony – gumibotütésektől – összeesett. Kitört a pánik. Kaszával a kezében rohanna elő a lakásából valaki – az ajtóban leszerelik a többiek. A rendőrök már az első percekben erősítésért uerháznak.

Az erősítés 15 percen belül megérkezik. Előbb két kocsi, aztán a harmadik, amely a fejvesztetten szaladgáló férfiakat, nőket, gyerekeket a házfalak felé szorítja. A többi rendőrautó legénysége felsorakozik – és lő! (A házfalakban később 12 lövedék nyomát találták meg, köztük olyat is, amelyik a földtől 90 cm magasan fúródott a falba.) A rendőrök lövöldözve üldözik a késes fiatalembert. A kaszás fiút úgy összeverték, hogy nem tud a lábán megállni; bevonszolják az URH-s kocsiba Gumibottal, pisztolyaggyal kergetik be a házakba a halálra rémült lakosságot, összeszedik azokat a férfiakat, akikben a „fenyegető magatartást tanúsítókat” vélik felismerni, majd elrobognak. Egy idő múlva rendőrségi teherautó érkezik; erős fényszórókkal bevilágítják a területet: a töltényhüvelyeket keresik...

A cigányok – 35 aláírással – panaszt nyújtottak be a rendőrök ellen. Néhány hét múlva a katonai ügyész válaszolt: a rendőrök összesen három lövést adtak le, s ez teljesen jogos volt; eljárásuk megfelelt a szolgálati szabályzat 397/h, 448/b és 448/e pontjainak.

Az előállított hat cigány férfi közül egyet elengedtek, ötöt a tárgyalásig őrizetben tartottak. Két vádlottnak tellett védőügyvédre, a másik hármat kirendelt védő védte. (A tárgyaláson mind az öt ügyvéd túlkapással vádolta a rendőröket.) Csak a rendőrök tanúskodtak, a bíróság a telep lakóira nem volt kíváncsi, s ilyen módon be is bizonyította a vádlottak bűnösségét. (Azt senki sem állította, hogy rendőrt bárki egy ujjal is illetett volna.)

Álljon itt a tanúk (és tettesek) neve: Tari zászlós, Bukucz őrmester, Enying, Czékus, Kopasz törzsőrmesterek.

S az elítéltek: Kolompár József, Kolompár Sándor, Kolompár János, Kolompár Zoltán és Kerényi Tibor.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon