Skip to main content

Kronológia

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


okt. 14. A Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta az Országos Választási Bizottság döntését, amelyben jogszerűnek mondta ki a belügyminiszter döntését a helyhatósági választási szavazólapokon megjelenő pártemblémák azonos méretéről.

Az Informatikai Minisztérium bejelentése szerint még az idén 16 ezer számítógépet juttatnak egy 6 milliárd forintos pályázat keretében pedagógusoknak, határon túli magyar szervezeteknek, nemzeti kisebbségeknek, kulturális intézményeknek védőnőknek és kismamáknak.

okt. 15. A kormány ígéretet tett arra, hogy jövőre az átlagos nyugdíjemelés mértékénél 10 százalékkal többel emelik a Nemzeti helytállásért pótlékot, így az egykori ’56-os szabadságharcosok és politikai üldözöttek minimálnyugdíja 83 ezer forintra emelkedik. A pótlékot az eddigi három helyett a szabadságuktól politikai okokból két évre megfosztott üldözöttek is megkapják majd.

A kormány benyújtotta a parlamentnek az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításokról szóló törvényjavaslatot, amely azt is tartalmazza, hogy a csatlakozásról népszavazást írnak ki március 15-re. Az ellenzéki pártok tiltakozásának hatására utóbbi passzus később kikerül a javaslatból.

Feljelentést tett a posta ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés, számviteli fegyelem megsértése és magánokirat-hamisítás vádjával, ugyanis a céget szerintük különféle szabálytalan szerződések kapcsán mintegy 600 millió forintos kár érte.

Az MSZP budapesti elnökségének döntése szerint nem léptetik vissza Gy. Németh Erzsébetet, a párt budapesti főpolgármester-jelöltjét.

okt. 16. Az ORFK nyomozást rendelt el 12 állami agrárcég értékesítése kapcsán, melyek során a gyanú szerint többmilliárdos kár érte az államot.

okt. 17. Csapody Miklós, az MDF alelnöke indítványozza, hogy a Magyar Köztársaság hivatalos lobogóját egészítsék ki a címerrel, ezzel is erősítve a nemzeti öntudatot az uniós csatlakozás küszöbén.

okt. 19. Írország népszavazáson erősítette meg az Európai Unió bővítését lehetővé tevő maastrichti szerződés ratifikálását.

okt. 20. Az önkormányzati választások a kormánykoalíció sikerét hozták: Demszky Gábor lett Budapest főpolgármestere, a közgyűlésben és 17 kerületben lesz kormánypárti többség, de vidéken is mindössze három megyében sikerült az ellenzéknek többségbe kerülnie. A szavazók 48,3%-a szavazott kormánypárti, 32,9% ellenzéki, míg 18,7% független jelöltekre. Jászladányban az ötfős cigány kisebbségi önkormányzatnak mindössze egyetlen roma tagja lesz.

okt. 22. Az IBM vezérigazgatója levélben tudatta Medgyessy Péter miniszterelnökkel, hogy bezárják a cég székesfehérvári üzemét, ahol 3700-an dolgoztak.

A Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a Tocsik-ügyben eddig született ítéleteket, és visszautalta az eljárást az elsőfokú bírósághoz. Az indoklás szerint ugyanis a tett minősítése nem állja meg a helyét, Tocsik és az ÁVP Rt. szerződései ugyanis nem törvénysértők, de a jó erkölcsbe ütköznek.

okt. 23. Az 1956-os forradalom és a köztársaság kikiáltásának évfordulóján a parlamenti megemlékezésen az előzetes bejelentéseknek megfelelően nem vett részt a Fidesz. Az SZDSZ-nek a Kozma utcai temetőben tartott megemlékezését egy 150-200 fős csoport fütyüléssel és közbekiabálásokkal zavarja meg. Az MSZP koszorúját „Gyilkosok” feliratú lepedővel takarták le, és tönkretették a párt által elhelyezett kegyeleti virágcsokrot is, ezért a rendőrség néhány nappal később eljárást indít rongálás gyanújával. Ezen a napon adták át első alkalommal a Nagy Imre-érdemrendet Darvas Ivánnak, Göncz Árpádnak, Juhász Attilának, Luncza Csabának és Méray Tibornak .

okt. 26. Csecsen terroristák nyolcszáz embert ejtettek túszul egy moszkvai színházban. Az orosz kormány nem teljesítette a Csecsenföld kiürítésére vonatkozó követelésüket, hanem három nap után megrohamozta a színházat. Az akcióban meghalt az összes túszejtő, valamint legalább 120 túsz is a felhasznált kábítógáztól.

A földművelésügyi minisztérium bejelentette: nem folyósítanak a jövőben támogatást gépek vásárlásához és lízingeléséhez, mert elfogyott az erre a célra szolgáló keret. A jövőben ilyen célokra a SAPARD-programból igényelhető támogatás.

A KSH közzétette a munkanélküliségre vonatkozó legfrissebb adatokat. Ezek szerint ma Magyarországon 5,9%-os a munkanélküliség – ami két százalékkal alacsonyabb az uniós átlagnál –, ugyanakkor kedvezőtlen fejlemény, hogy a munkanélküliek 45%-a egy éve vagy annál régebben nem talál munkát, illetve hogy 13%-os a 15 és 24 év közöttiek aránya.

okt. 28. A kormány jövőre duplájára – 6-ról 12 milliárdra – emeli az igazságszolgáltatás költségvetését.

Jordán Tamást nevezték ki a Nemzeti Színház új igazgatójának.

okt. 29. Az Országgyűlés döntése alapján szeptembertől visszamenőleg húsz százalékkal emelik a családi pótlékot. Az anyasági támogatás összege is 50%-kal emelkedik.

okt. 30. Az érdekegyeztető tanácsban a kormányzati oldal elfogadta azt a javaslatot, hogy jövőre 50 ezer forintra emeljék az üdülési csekk adómentes határát.

okt. 31. A kormány a parlament elé terjesztette a jövő évi költségvetés javaslatát. E szerint a GDP reálértéken 4-4,5%-kal növekszik, miközben az infláció 4%-os lesz, ami a pénzügyminiszter tervei szerint 2006-ig további évi 1%-kal csökkenne. Varga Mihály, a Fidesz-kormány volt pénzügyminisztere felületesnek és megalapozatlannak nevezte a tervet.

A Foreign Affairs című tekintélyes amerikai külpolitikai folyóiratban megjelent írás szerint hazánkat a NATO már kizárta volna soraiból – az antiszemitizmus terjedése, illetve vállalásaink nem teljesítése miatt –, ha erre lenne lehetőség. Néhány nappal később a Washington Post megszellőzteti: Robertson NATO-főtitkár közölte Juhász Ferenc védelmi miniszterrel, hogy a szervezet megbízhatatlanként fogja kezelni hazánkat, ha nem kezdjük meg vállalásaink teljesítését.

nov. 1. Budapesten öt rendőrt helyeztek előzetes letartóztatásba, mert 150 ezer forintot kértek egy vállalkozótól azért, hogy ne indítsanak eljárást ellene feketemunkások alkalmazása miatt.

A gyöngyösi kórházban összeverekedett egymással egy gyászoló roma család 50-60 tagja és a hangoskodás miatt kihívott rendőrök. A rendőrség belső vizsgálata néhány nappal később megállapította, hogy a rendőrök jog- és szakszerűen jártak el az akció során.

nov. 2. Varga Lászlót, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnökségi tagját, a Fidesz parlamenti képviselőjét választotta elnökéül a Kereszténydemokrata Néppárt. A döntésre az adott lehetőséget, hogy a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a párt 1997-es elnökségi ülésének minden döntését.

nov. 4. A kormány a magyar tudomány napja alkalmából bejelentette, hogy jövőre 8,2 milliárdos többlettámogatást biztosít az akadémiának, és további egymilliárdot szán kutatóintézetek támogatására.

nov. 5. Németország felkérte hazánkat, hogy vegyen részt az Afganisztánban békemissziót teljesítő ENSZ-alakulat felállításában. Magyarország 25-30 katonával segíti a missziót.

A kulturális minisztérium 143 millió forintot követel vissza az Ezüsthajó Kft.-nek nyújtott 670 milliós állami támogatásból, ha kell, akár peres úton is.

nov. 6. Egy vizsgálóbizottság megállapította, hogy nem került sor „hosszú bájtok éjszakájára” – vagyis adatok tömeges eltüntetésére – Simicska Lajos elnöksége idején az APEH-nél. Ugyanakkor kérdéses, hogy az egykori elnök tanácsadója miért hívta le 386 cég és magánszemély adatait a rendszerből.

nov. 7. Sík Zoltánt, az előző kormány informatikai kormánybiztosát gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség hűtlen kezelés gyanújával annak kapcsán, hogy a gyanú szerint több százmillió forintot fizettek ügyvédeknek érdemi munkavégzés hiányában.

nov. 10. Törölték az FKGP tagjainak sorából Torgyán Józsefet, aki nem jelent meg a fegyelmi tárgyaláson.

nov. 11. Orbán Viktor bejelentette, hogy beperli Juhász Ferenc honvédelmi minisztert, amiért egy interjúban antiszemitának nevezte. Juhász szerint pusztán félreértésről van szó.

nov. 12. Lemondott posztjáról Balsai István, az MDF parlamenti frakcióvezető-helyettese. Az ok: személyes és politikai ellentétek közte és Dávid Ibolya, a párt elnöke között.

Orbán Viktor nem utazott el Washingtonba, ahol nevében Németh Zsolt vette át a Truman–Reagan Szabadság Díjat, amelyet a Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány adományozott neki a demokrácia és a szabadság ügyének előmozdításáért.

nov. 14. Előzetes letartóztatásba helyezte a PKKB Tüske Szabolcsot, a MERT 2000 Rt. vezérigazgatóját, akit a Millenniumi Országjáró című kiadvány kapcsán különösen jelentős kárt okozó csalással gyanúsítanak, miután a tényleges 70 milliós nyomdaszámla helyett alkalmanként 150 millió forintot számlázott az Országimázs Központnak.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon