Skip to main content

Különös házasság

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Szlovákia


A kölcsönös vádaskodásba torkolló tárgyalások akkor jutottak el forrpontjukra, amikor Meciar azt állította: Cernák egymillió korona csúszópénzt akart kicsikarni az állami költségvetésből a koalíció megkötése fejében. A zajos szóváltás után néhány pillanatig még záporoztak a vádak, majd a Szlovák Nemzeti Párt választmánya – váratlan fordulattal – negédes hangú üzenetet intézett a DSZM vezetéséhez: borítsanak fátylat a múltra, üljenek le újra tárgyalni. A SZNP-nek csupán egy apró feltétele van: a DSZM hivatalosan kérje fel őket a koalíciós megbeszéléseken való részvételre.

Meciar válasza rövid volt: mivel a Szlovák Nemzeti Párt egyet sem szüntetett meg azon okok közül, melyek a DSZM szerint a tárgyalások kurdarcához vezettek, nincs értelme, hogy felújítsák a megbeszéléseket.

A Meciar-taktika

Mindeközben hivatalosan semmi hír nem jutott ki a szigorúan zártkörű megbeszélésekről, s az újságírók csak kiszivárgott, ellenőrizhetetlen információk alapján próbálják elemezni a történteket.

Annyi bizonyos, hogy Szlovákiának immár több mint két hónapja (Milan Knazko és hét társa távozása óta) matematikai értelemben véve kisebbségi kormánya van. Vladimír Meciar ugyanis a 150 tagú szlovák parlamentben csupán 66 biztos szavazattal rendelkezik. Ennek ellenére mind a mai napig az történik, amit a kormányfő elhatároz, s ez két dologról tanúskodik: a miniszterelnök sajátos politikai kvalitásairól, valamint az „ellenzék” megosztottságáról.

Egy időben úgy tűnt, hogy a konzervatív jellegű Kereszténydemokrata Mozgalom, a baloldali Demokratikus Baloldal Pártja, a kisebbségi Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom és az Együttélés, az önmagát függetlennek nevező Knazko-féle csoportosulás és a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt homlokegyenest ellenkező programjuk ellenére képesek megegyezni, s rá tudják kényszeríteni akaratukat a Meciar vezette DSZM-re.

Ez azonban csupán illúziónak bizonyult. A miniszterelnök ügyesen kihasználta, hogy a látszólagos ellenzéki pozíció ellenére a Demokratikus Baloldal Pártja (a volt kommunista utódpárt) és a Szlovák Nemzeti Párt egyaránt a hatalomban való részvételre vágyik. Meciar megfelelő taktikai manőverekkel szétverte az oppozíció születőfélben lévő egységét, tárgyalóasztalhoz ültette a Cernák vezette nemzetieket, és sikeresen húzta az időt. Világos volt ugyanis, hogy a koalíciós megbeszélések alatt senki sem tudja megbuktatni a kormányt, s mire kudarcba fulladnak a tárgyalások, itt a nyári parlamenti szünet.

„Nemzeti” gátlástalanság

A taktika bavált, s Meciar kormánya zavartalanul végezheti tovább munkáját – a legfrissebb információk szerint ugyanis a parlament első őszi ülését szeptember elejéről szeptember végére halasztották. A DSZM tehát időt nyert, s a bizonytalanság ellenére is van esélye a nyerésre. A titkosnak minősített koalíciós tárgyalások alatt Meciar annyira kompromittálta a rendkívül hataloméhes Szlovák Nemzeti Pártot, hogy az aligha térhet vissza az ellenzéki pártok táborába – hacsak morális megfontolásokból vissza nem lépnek. (Szlovákiában persze nem szabad nagy reményeket fűzni holmi erkölcsi gátlásokhoz: nemrég például Kovac köztársasági elnök és egy volt StB-ügynök közösen elmélkedett a tévékamerák előtt az erkölcs léleknemesítő voltáról.) Valószínűleg tehát a nemzetiek újra megpróbálkoznak majd a koalíció megkötésével, legföljebb gyengébb pozícióból indulnak, mint a mostani tárgyalások alatt.

A kiszivárgott információk szerint a megbeszélések kudarcának egyik oka a Cernák-féle nemzeti párt privatizációs gátlástalansága volt. Ez alatt természetesen nem azt kell érteni, hogy a Szlovák Nemzeti Párt piszkos eszközökkel kívánt volna beleavatkozni a DSZM „kristálytiszta” privatizációs politikájába, hanem azt, hogy a két párt érdekei összeütközésbe kerültek egymással a még működő állami vállalatok „célzott magánkézbe adása” terén. Mindkét párt abból indult ki ugyanis, hogy a gazdasági hatalom lehetőséget ad a politikai hatalom megőrzésére is. Mindeközben a miniszterelnök a privatizációs tárca államtitkári posztjába ültette leghűségesebb híveinek egyikét, Ivan Lexát (akit korábban a szlovák titkosszolgálat élére kívánt kineveztetni), s a menesztett Dolgos miniszter munkáját maga látja el.

A parlament szeptember végi üléséig tehát mindenféle ellenőrzés nélkül folyhat az állami vagyon magánkézbe adása, s ennek menetét az esetleges koalíciós tárgyalások sem befolyásolják majd. Mire a DSZM és az SZNP újra tárgyalóasztalhoz kényszerül, nem lesznek ütközési pontok, hiszen addig minden jól működő vállalat a jelenlegi kormánypárthoz közel álló vállalkozó kezébe kerül. Többek szerint Szlovákiában dél-amerikai típusú klientúrarendszer van kialakulóban – kölcsönös függőségek hálózatával, kiterjedt korrupcióval.

Szabadság megszüntetve!

A politikai pártok között ugyanakkor totális bizalmatlanság dühöng, Vladimír Meciar és partnerei sorozatosan szegik meg a korábbi egyezményeket, ami szinte teljesen lehetetlenné teszi a hosszú távú koalíciókat.

Egyre kisebb az esélye annak is, hogy a Meciar-féle DSZM visszaédesgeti a Knazko-féle szakadárokat, arra pedig, hogy a kormánypárt a Carnogursky-féle Kereszténydemokrata Mozgalommal, netán a kisebbségi pártokkal együtt alkosson többséget, végképp semmi kilátás nincs. A Demokratikus Baloldal Pártja, okulva Meciar 1989 óta kifejlesztett „együttműködési készségéből”, kizárólag csak komoly garanciákhoz kötött, vagyoni következményekkel is járó írásbeli koalíciós szerződés árán lépne be a kormányba – ám ilyesmire Meciar politikai karrierje során eddig sohasem volt hajlandó.

Marad tehát a Szlovák Nemzeti Párt, melynek politizálási stílusa leginkább megközelíti a miniszterelnökét. Valószínűleg a Szlovák Nemzeti Párt lesz az egyetlen, amelyik némi hatalmi pozícióért s egy kis gazdasági befolyásért cserébe hajlandó lesz támogatni a mai kisebbségi kormányt.

A Meciar-kabinet egyetlen területen folytat igazán hatékony tevékenységet: a gazdaság újraelosztásában és a működő vállalatok privatizálásában való személyes részvétel terén. Ami leginkább a személyi összefonódásokban nyilvánul meg: abban, hogy a privatizációs államtitkár, Ivan Lexa nem más, mint az egyik legnagyobb szlovák befektetési társaság vezérigazgatójának fia. Nem ritka a „funkcióhalmozás” sem, melyben maga Meciar jár az élen: miután miniszterelnöki posztjához „csatolta” a titkosszolgálat vezetői tisztét, mint említettük, vállára vette a privatizációs miniszter teendőit is. Ebbéli hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, mint legfrissebb, múlt pénteki intézkedése: miután átvette a privatizációs minisztérium vezetését, nyilvánosan kijelentette, hogy a laza munkafegyelemre való tekintettel megszünteti a nyári szabadságokat és a hétvégi pihenőnapokat. Az alkalmazottaknak szüntelenül a munkahelyükön kell tartózkodniuk. A lakosság megelégedéssel nyugtázta az energikus lépéseket.

Nos, ezek után szombaton újságírók lepték el a privatizációs minisztérium előcsarnokát, ám az épületben a portáson és egy betévedt osztályvezető-helyettesen kívül – senki sem tartózkodott.

(Pozsony)
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon