Skip to main content

A kormánykoalíció végnapjai

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Szlovákia


Mi okozta ezt a rendkívül éles különbséget a Magyar Polgári Párt, illetve a „többség”: a Polgári Demokrata Unió, a Kereszténydemokrata Mozgalom, a Demokrata Párt és a Szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom álláspontja között?

Mint ismeretes, néhány hete kettészakadt az addig legerősebb szlovákiai kormánypárt, a Ján Carnogursky vezette Kereszténydemokrata Mozgalom, s Ján Klepác parlamenti alelnök vezetésével kivált belőle egy nacionalista jellegű radikális csoport – Szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom néven. Ez utóbbi ugyan formálisan továbbra is a szlovákiai kormánykoalíció tagja maradt, alakuló közgyűlésükön azonban a tavaly elfogadott kormányprogrammal élesen ellentétben álló célokat tűztek ki. Ezek közé tartozott Szlovákia szuverenitásának azonnali kikiáltása, amit a szlovákiai kormánykoalíció tagjai és a magyar képviselők már a legutóbbi parlamenti ülésszakon is csupán az obstrukció fegyverének bevetésével tudtak megakadályozni. Érdemes megjegyezni, hogy a szuverenitási nyilatkozattervezetet, az előzetes koalíciós megegyezéseket felrúgva, épp Viliam Oberhauser, a Szlovákiai Kereszténydemokrata Mozgalom vezéregyénisége, a Bős megépítéséért közvetlenül felelős miniszter terjesztette be.

Ezek után érthető, hogy a másik négy koalíciós partner válaszút elé állította a szeparatista pártot: vagy ellenzékbe vonulnak, vagy alávetik magukat a két éve  elfogadott megegyezésnek az egységes Cseh–Szlovákia fenntartásáról. Sajnálatos, hogy ezt az álláspontot a tárgyalások során csupán a Magyar Polgári Párt vezetői képviselték következetesen, s a többiek csupán egyre ügyeltek: a szlovák szuverenitás kérdése utolsó pontként kerüljön a parlament elé, s ne veszélyeztesse a még hátralévő törvények elfogadását. Ez képezte végül is annak a megegyezésnek a lényegét, melyet a Magyar Polgári Párt elfogadhatatlannak ítélt s elutasított. Érvelésük szerint ugyanis ezzel a megegyezéssel a koalíciós partnerek legitimnek minősítették azt az egyébként alkotmányellenes szándékot, hogy a parlament kiáltsa ki Szlovákia szuverenitását. Holott, mint ismeretes, a jelenlegi alkotmány értelmében ez csak és kizárólag népszavazás útján valósítható meg.

A jövő héten tehát ismét szakítópróba elé kerül az amúgy is gyenge szlovákiai alkotmányosság. Amennyiben a nacionalista és posztkommunista ellenzéki pártok egységesek lesznek, semmi sem állja majd útját egy szuverenitási nyilatkozat elfogadásának, és akadálytalanul kibontakozhat a jugoszláv típusú válság szlovákiai változata. És a Magyar Polgári Párt ezt a lehetőséget utasította el keményen és egyértelműen.

Bőst pedig le kell állítani

Nagy figyelmet keltett az az elmúlt heti esemény is, melynek során Zászlós Gábor, a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese két alkalommal is élesen bírálta a szövetségi és a szlovákiai kabinet Bőssel kapcsolatos politikai álláspontját. Mint ismeretes, a cseh–szlovák hivatalos álláspont szerint Prága és Pozsony a nemzetközi joggal összhangban jár el akkor, amikor szlovák területen, egyoldalú lépések megtételével igyekszik elterelni a Dunát s befejezni az építkezést. A Magyar Polgári Párt képviselője arra mutatott rá a szövetségi és a szlovák kabinet ülésein, hogy ezzel a lépésével Csehszlovákia durván megsértette az 1977-es kétoldalú szerződést, majd pártja álláspontját hangoztatva továbbra is az építkezés leállítása mellett érvelt.

Kétségtelen, hogy ez a vélemény nagy megütközést keltett cseh–szlovákiai kormánykörökben, s a jelekből ítélve Magyarországon is. Pedig meglepetésről távolról sem lehet beszélni. A Magyar Polgári Párt kezdettől fogva az építkezés azonnali leállítása mellett foglalt állást, részt vett a különböző tiltakozó akciókon, ellenezte az egyoldalú lépéseket, és ezt a véleményét sohasem rejtette véka alá. Úgy tűnik azonban, hogy a jelenlegi választások előtti felfokozott helyzetben a közvélemény még érzékenyebben reagál minden olyan megnyilvánulásra, mely valamely módon összefüggésben van a szocialista múlt e gigantomániás örökségével. S talán az sem lényegtelen, hogy a közelgő választások egyre jobban kiélezik a szlovákiai kormánykoalícióban eddig is ott rejlő politikai és gyakorlati ellentéteket.

Minden jel arra mutat, hogy a szlovákiai kormánykoalíció utolsó óráit éli. A Ján Klepác-féle Szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom a vártnál kevésbé népszerű, s ezért a választások előtt bármilyen figyelemfelkeltő lépésre készen áll. Ilyen a szuverenitás kikiáltása, ilyen a privatizáció leállítása s ilyen a kormány tevékenységének megbénítása. A másik négy koalíciós partner és az őket támogató Együttélés, illetve a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom blokk többé-kevésbé a helyzet stabilitásának fenntartásában érdekelt, ereje azonban egyre kevesebb a status quo megőrzéséhez. Ilyen körülmények között a kabinet egyre bizonytalanabb, a parlament egyre kiszámíthatatlanabb, a választási küzdelemben részt vevő pártok egyre idegesebbek. Ebben a légkörben könnyen elképzelhető, hogy a szlovák parlament utolsó ülésszakán ellenőrizhetetlen folyamatok tanúi leszünk. És ezt csak a kormánykoalíció pártjai és az őket aktívan támogató magyar mozgalmak tudják megakadályozni.

(Pozsony)


















Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon