Skip to main content

La revedere!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Molnár Dénes marosvásárhelyi grafikusművészt egy több mint húsz éve hatályos törvény alapján véglegesen megfosztották tanári állásától s véglegesen kizárták Románia összes iskolájából. A marosvásárhelyi rajztanár munkaszerződését felbontó határozat indoklásában nemzet- és országárulónak kijáró bűnlajstrom szerepel: „az 1990. szeptember 26-án tartott rajzóra keretében szabotálta a román oktatást, nem tartotta be a tantervet, megrágalmazta a román államot és népet, annak kultúráját és több ezer éves történelmét.” Persze a tanfelügyelők által összehordott vádak nemcsak holmi kicsapatásra lettek volna elegendőek, hanem alkalmasint akár arra is, hogy életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtsák az elkövetőt.

A Molnár Dénes elleni hadjárat kiagyalói mindenesetre a vádlott meghallgatása nélkül nagy hirtelenjében összefércelték a vádiratot, miközben összehangolt akciót indítottak ellene a sajtóban is. A Tanügyi és Tudományügyi Minisztérium is felülmúlta önmagát, legalábbis gyorsaságban: ugyanazon a napon, amikor a kivizsgáló bizottság összeült, váltott lovakkal menesztette leiratát a Maros megyei tanfelügyelőségre, kemény megleckéztetést kérve Molnár Dénes fejére. Tér és idő korlátain áthágva indult be a Vatra hadigépezete is.

Mit tehet ebben a helyzetben a „vádlott”, aki mellesleg a Román Képzőművészeti Szövetség tagja, grafikáit, karikatúráit nemzetközi díjakkal jutalmazták? Beperelje rágalmazóit? Hisz egyelőre még azt sem tudni, történt-e bűnügy egyáltalán? Az ügyészség még csak most ült össze annak vizsgálatára, hogyan is zajlott az az ominózus óra 1990. szeptember 26-án. És a valódi történteket tulajdonképpen csak most mondja el először a nemzetgyalázással vádolt Molnár Dániel a Beszélőt tudósító marosvásárhelyi újságírónak.

Szeptember 26-án az órarend szellemében délután két órakor bementem a IX. G osztályba, amely kizárólag moldáviai, besszarábiai, dél-ukrajnai román anyanyelvű gyerekek most formálódó közössége. A gyerekek fele később érkezett, hiszen éppen ebédeltek. A programnak megfelelően igyekeztem minél meghittebb kapcsolatot kialakítani a gyerekekkel. Tizenkét évi tanárkodásom idején az első órát mindig azzal kezdtem, hogy felírtam a nevemet a táblára. Ám mivel a gyerekek egyenként szállingóztak be az osztályba, arra kértem, mutatkozzanak be, beszéljenek saját magukról, szülőföldjükről. Háromféle dialektusban beszéltek, így időbe tellett, amíg megismerkedtünk. Csak azután írtam fel a nevemet a táblára. Nagyon csodálkoztak, amikor meglátták az ékezeteket is. Azonnal a név felől érdeklődtek. Elmagyaráztam, hogy én magyar anyanyelvű vagyok. Ezt követően megemlítettem, hogy Stefan cel Mare – Moldva híres, 1457–1504 között uralkodó fejedelme – hadseregében nagyon sok székely harcolt a törökök ellen. Ugyanúgy Vitéz Mihály idejében is. Azt is elmondtam, hogy a legnagyobb román költő, Mihai Eminescu verseit már megjelenésük idején lefordították magyarra. Majd megmutattam a térképen, hogy a Maros megyei Vadasdon születtem, s megemlítettem, hogy a Kis-Küküllő felső folyásánál magyarok is laknak. Beszéltem a lányomról, aki ugyancsak kilencedikes, s aki egyformán jól beszéli a német, a magyar és a román nyelvet, hisz a feleségem egy Brassó mellőli szász faluból származik.

Kitűnő hangulatban, jókedvűen váltunk el. Ma is a fülembe cseng a búcsúszó: „la revedere” (viszontlátásra). Akkor még nem tudtam, hogy az a félóra valójában a tanári közösségből való végleges eltávolításomat jelenti. A következő héten az iskola igazgatója már jelezte, hogy abban az osztályban nem én fogom a rajzot tanítani. 1990. október 4-én a Maros megyei prefektushelyettes sajtótájékoztatót tartott, amelyen már az is elhangzott, hogy én gyaláztam a román nemzetet, annak több évezredes történetét és kultúráját. Ugyanakkor felkeresett a helyi román nyelvű lap, a Cuvintul Liber szerkesztője, aki a Securitate stílusában vallomást akart tőlem kicsikarni: én azt állítottam a moldáviai gyerekeknek, hogy Erdély Magyarországhoz tartozik, hogy Magyarországnak birtokai vannak Csehszlovákiában, Jugoszláviában, sőt – a lapban már így jelent meg! – Bulgáriában is. Mindenáron azt szerette volna elérni, hogy engem az RMDSZ – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség – küldött, hogy fondorlatosan megmételyezzem, megfertőzzem a moldáviai gyerekek lelkét.

Az egésznek az a furcsa fintora, hogy nem vagyok tagja az RMDSZ-nek. Amikor megtagadtam a nyilatkozat elkészítését, az újságíró megjegyezte: a gyerekek „szerint” rosszabb vagyok, mint egy gagauc.

Hiába tiltakoztak nemcsak a magyar, hanem a román osztályok tanulói közül is nagyon sokan, 1990. december 3-án az iskola titkárnője átnyújtotta a megyei tanfelügyelőség végzését, miszerint kisepertek nemcsak az iskolából, hanem a tanügyből is. Ezáltal ideig-óráig osztályfőnök nélkül maradt az óvónőképző osztály, s ami a legfájdalmasabb, belekevertek valóban ártatlan, kiskorú gyerekeket egy ilyen, minősíthetetlen ügybe. A törvények szerint minden munkajogi viszony megszüntetésénél el kell végezni a szükséges kivizsgálást. Engem senki – az újságírón kívül! – meg sem kérdezett, egyszerűen a kezembe nyomták a kirúgásomat szentesítő végzést.

Természetesen nagyon jól tudom, hogy a „műfelháborodás” gyökerei a karikatúrákból eredeztethetők. Nem is késett a vádaskodás: felforgató tevékenységet folytatok! Azonnal válaszoltam – természetesen ironikus hangnemben – a tenyérből olvasott gyalázkodásra. Azóta – 1990. júliusától! – nem jelent meg karikatúrám! - A nyomda azzal utasítja vissza: nincs cink. Természetesen a szélsőséges román lapok számára bármilyen mennyiségben van. A cenzúrának ezt az újabb, sajátos változatát tehát cink- és papírhiánynak nevezik.

A morbid ötlet kiagyalói ezúttal nagyon melléfogtak: nem tudnak megfélemlíteni! Horribile dictu: a humorérzékemet sem veszítettem el. Most szervezem a XIV. marosvásárhelyi humorszalont. Ezúttal más országokból is meghívunk karikaturistákat. A grafika, a fametszés nem csupán végső menedékem, hanem a magunk keresésének egyik fogódzója is. Rövidesen elkészül az erdélyi műemlék templomok, várak, a beavatottak által is kevésbé ismert „Panteonja”. Megszállottként járom a falvakat, a rejtőzködő tanyabokrokat. Végre csak a művészetnek élhetek.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon