Skip to main content

Lassan a gyorshadtesttel

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Beszélő-beszélgetés Valki Lászlóval


Beszélő: A BT-csúcson magyar részről is elhangzott az a javaslat, hogy állítsanak fel békefenntartó gyorshadtestet. Milyen valószínűsége lehet egy ilyen döntésnek?

Valki László: Nehéz most megmondani, milyen ennek a valószínűsége. Lényeges az lenne, hogy legalább az Egyesült Államok, helyesebben szólva mindenekelőtt az Egyesült Államok egyetértsen a hadtest felállításával. Ám amennyire a sajtóból érzékelni lehetett, Bush elnök nem válaszolt kedvezően erre a javaslatra. Egyébként, gondolom, az indokai eléggé kézenfekvőek. Az európai országok egy része eléggé világosan látta, mi történik Jugoszláviában és azt is látták, hogy semmilyen katonai erő nem áll rendelkezésükre, hogy Jugoszláviában a polgárháborút megállítsák. Ugyanakkor gondolom, az is szerepet játszott még a döntésben, hogy a NATO tavaly májusban elhatározta, létrehozza saját gyors reagálású erőit, magyarul gyorshadtestét. És ezt most valóban ki is építi. Ennek ellenére azonban semmiképpen nem lehet arra számítani – és ezt a NATO-politikusok számtalan alkalommal leszögezték –, hogy a NATO alkalmazási területén kívül ezeket az erőket bárhol bevessék. Van tehát a világon egy olyan jól működő katonai szövetség, koalíció, amelynek a gyorshadteste alkalmas lenne bizonyos békefenntartó feladatok megoldására, de a szövetség résztvevői ezt nem akarják felhasználni. Ezért kicsi a valószínűsége annak, hogy az ENSZ keretében javasolt gyorshadtest rövid időn belül létrejöjjön, nem szabad elfelejteni, hogy Butrosz Gálinak, a főtitkárnak is fél évet adtak arra, hogy kidolgozza e terv körvonalait, és ismerve az ENSZ döntéshozatali mechanizmusának lassúságát, elég sokáig kell majd várni arra, hogy létrejöjjön egy ilyen szervezeti egység. Még akkor is, ha a legfontosabb tagállamok ebben egyetértenek.

Beszélő: Véleménye szerint milyen megfontolásokból indulhat ki az a javaslat, amit az ENSZ-főtitkár majd letesz a BT asztalára?

Valki László: Még ezt a legnehezebb megmondani. A katonai erő idegen területen történő bevetése tekintetében az amerikaiaknak, a franciáknak és az angoloknak van némi tapasztalatuk. Legtöbb nyilván az amerikaiaknak van. Az Öböl-háborúban voltaképpen ez a három állam játszotta messze a legfontosabb szerepet, mindenekelőtt az Egyesült Államok. Gálinak olyan tervet kell kidolgoznia, amely különbözik a jelenlegi rendszertől, konkrétan a békefenntartó erőkre gondolok, amelyekben a finnektől kezdve a kanadaiakon át a legkülönbözőbb országok katonái részt vesznek. Ezek az erők azonban sosem láttak el harci feladatokat. Az ENSZ-gyorshadtestnek viszont harci feladatokat kell ellátnia, tehát eszközeivel, így felderítő eszközeivel, nagy találati pontosságú rakétákkal és más hagyományos, modern fegyverekkel, beleértve a légierőt is.

Ez lenne az első momentum. A második pedig az, hogy e gyorshadtestnek majdani bevetéséről hogyan fognak dönteni. Abban az esetben, ha a világ még továbbra is valamelyest megosztott marad – gondolok itt Kína részvételére a Biztonsági Tanácsban – akkor elég nehezen mérhető le, hogyan is tud majd a BT e tekintetben dönteni.

Beszélő: Említette, hogy Amerikának van talán a legnagyobb tapasztalata a válságelhárító manőverében. Az utóbbi időben azonban Amerikát nagyon sok vád érte, hogy meglehetősen passzívan szemléli az egyes világpolitikai fejleményeket. Gondolja, hogy a BT-csúcs után várható valamilyen változás az amerikai magatartásban?

Valki László: Bush elnöknek a BT-csúcson elmondott beszéde azt jelezte, hogy erre az amerikaiak e pillanatban még nem készek. És azt hiszem, most a választás évében az amerikaiak nem is fogják áldásukat adni egy olyan tervre, amely ezt a gyorshadtestet magában foglalná. Lehet azonban, hogy később úgy érzik, a nemzetközi biztonság fenntartása azért elég lényeges célkitűzés ahhoz, hogy ennek érdekében mégis tegyenek valamit.

Beszélő: Most, az amerikai elnökválasztási kampány kezdetén gyakorta hallani – George Bush is beleszőtte egyik beszédébe –, hogy Amerika megnyerte a hidegháborút. Néhányan azt mondják, hogy magát a III. világháborút is megnyerte. Ennek függvényében ön hogyan ítéli meg a NATO jövőjét?

Valki László: Mostanában nagyon elterjedt az a gondolat, hogy az elmúlt 45 esztendő a hidegháború korszaka volt, és úgy tűnik, nem tudunk mit kezdeni az enyhülés korszakával. Én úgy vélem, hogy más világ volt az ötvenes években, egészen 1962-ig, amikor összesen legalább három alkalommal súlyos világháborús kockázat alakult ki. Gondolok az 1948–49-es berlini blokádra, a koreai háborúra és a ’62-es kubai válságra. A kubai válság után következő korszakot már biztosan nem lehet egyértelműen hidegháborús korszaknak nevezni, holott később többször eléggé feszültté vált a helyzet a két világhatalom között.

Ami a harmadik világháborút illeti, azt egészen biztosan nem nyerte meg senki, mert soha nem tört ki, hála istennek. Bush kijelentéséhez még annyit, érdekes módon igazolódtak George Kennannak a szavai. Ő a hidegháború kezdetén az amerikai külügyminisztérium politikai tervező főosztályának volt a vezetője. Amikor George Kennan meghirdette a feltartóztatás doktrínáját, azt mondotta, hogy nem kell a Szovjetunióval, a terjeszkedő, expanzív Szovjetunióval szemben fellépni. Elég, ha az akkori, 1947-ben meglévő határokon feltartóztatják, mert később a saját belső ellentmondásai következtében ez a rendszer úgyis össze fog omlani. Sokáig úgy nézett ki, hogy ez a tétel nem bizonyult helyesnek. Aztán hirtelen kiderült, hogy a hidegháborút nem is annyira az Egyesült Államok nyerte meg, mint inkább a kommunizmus – mint politikai, társadalmi, gazdasági rendszer – bizonyult működésképtelennek.

Ami pedig a NATO szerepét illeti, én azt hiszem, hogy több tényező továbbra is össze fogja tartani. Először is a nyugat-európaiaknak változatlan érdekük fűződik ahhoz, hogy amerikaiak Európában maradjanak. A másik tényező: a NATO meglehetősen jól kiépített apparátusának érthetően az az érdeke, hogy a szervezet fennmaradjon. És ezért politikai síkon bizonyára sok mindent meg fognak tenni. A harmadik tényező az a külső nyomás, amely a NATO-ra nehezedik, és amelyet szerintem nem tud majd negligálni. Értem ezen, hogy a külvilág, és mindenekelőtt a közép-európai országok úgy tekintenek a NATO-ra, mint az egyetlen ütőképes erőre, amely a térségben a békét és a biztonságot valamelyest garantálni tudja, legalábbis ott áll mindig a háttérben támogató, és egyben a másik, esetleges agresszív oldallal szemben elrettentő tényezőként. Végül a negyedik tényező, hogy maguk a tagállamok nincsenek abban a helyzetben, hogy pontosan előre lássák azokat a veszélyeket, amelyek a jelenlegi NATO-országokat fenyegetik.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon