Skip to main content

Leporoló

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

2004. szeptember 25–26-án a Beszélő kétnapos beszélgetéssorozatot rendezett Leporoló címmel. A rendezvény célja az volt, hogy új perspektívába helyezzünk néhány klasszikus magyar regényt, új olvasási szempontokat, értelmezési lehetőségeket kínáljunk fel olyan művekkel kapcsolatban, melyeknek a szakmai megítélése magas, de mégsincsenek előtérben sem az oktatásban, sem a művelt közönség irodalomképében.

A regények sora majd másfél évszázadot fogott át a XVIII. század végétől a második világháborúig. A rendezvényen egy-egy mű köré kerekasztal-beszélgetést szerveztünk egy író, egy irodalmár és egy magyartanár részvételével. Az volt a feltételezésünk, hogy a három szereplő – az irodalom három különféle szakértője – tapasztalatainak, sajátos kérdésfeltevéseinek megfelelően mást és mást fog izgalmasnak, megbeszélésre méltónak tekinteni az adott regény kapcsán. Ennek megfelelően a korszerű irodalomtudományi iskolák szempontjai, a kanonizáció dilemmái mellett szó esett arról is, hogy milyen technikai trükköket lehet ma is eltanulni ezektől a klasszikus alkotóktól annak ellenére, hogy az irodalmi köznyelv alapvető változásokon ment keresztül e remekművek születése óta. És minden beszélgetésben felmerült az a szempont, hogy az adott regény vajon képes-e megszólítani a korábbi generációkétól radikálisan különböző kulturális referenciákkal rendelkező mai tizenéveseket; illetve hogy a művek mely rétegei volnának azok, melyek egy gimnazista olvasási és élettapasztalatával feldolgozhatók.

Ebben a számban három beszélgetés írott változatát közöljük.

Kosztolányi Dezső: Aranysárkány

Kemény Zsigmond: Rajongók

Mikszáth Kálmán: A Noszty fiú esete Tóth Marival

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon