Skip to main content

Ma este nevetünk

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Pirandello: Ma este improvizálunk – Katona József Színház
Színház


A színpadon reptéri kifutópálya, gondosan kidolgozott makettek, az előtérben életnagyságú repülőgép szárnyának csücske. Felpörög a motor, fények gyúlnak, szél süvít – a tökéletes rendezői-díszlettervezői „önmegvalósítás” pillanatai. A kép gyönyörű, a technika kifogástalanul működik; csakhogy éppen semmi szükség erre az egész monstrumra. A rendező máris módosítja koncepcióját, és kidobatja a díszletet.

Századunk második felében – Brook, Grotowsky, Mnouschkine, Wilson és mások korában – nemigen jutna eszünkbe feltenni a kérdést, ment-e a (színi) világ a rendezői színház megvalósulásával előbbre. De Pirandello – íróként és rendezőként is – idegenkedett a gondolattól, hogy a szerző és az általa megírt szerepeket betöltő színészek közé befurakodjon, és az előadásra rátelepedjen a rendező a maga önálló elképzeléseivel, zsarnoki akarnokságával. Az 1930-as Ma este improvizálunkban egy előadás születésének pirandellós (a színház a színházban játékra épülő) képét adja, a középpontban egy olyan rendező figurájával, aki minden igyekezete ellenére inkább gátolja, semmint elősegíti a bemutató létrejöttét. A magyar nézők előtt mindeddig ismeretlen Pirandello-mű önironikus játéklehetőségek végtelen sorát kínálja a mindenkori színpadra állítóknak.

A Katonában Ascher Tamás előadása – NB: „rendezői” színházban ülünk! – igazi örömszínházat teremtett a szabadon kezelt alapszövegből; láthatóan remekül érzik magukat szerepükben mind a színészek, mind a nézők, ki-ki éppúgy kinevetheti saját magát, mint a rivalda túloldalán lévőket. Az előadásbeli előadás egy Pirandello-novella színrevitelének főpróbája volna – ha végre elkezdődhetne. Ha a Rendező (Máté Gábor) végre leállna színházesztétikai fejtegetéseivel, ha a Színészek – közülük is elsősorban a Főszereplők: Bán János, Söptei Andrea, Máthé Erzsi, Haumann Péter – befejeznék az egymás közti huzakodást és a veszekedést a Rendezővel, ha a Nézők (a nézőtéren ülő színészek) abbahagynák a nyüzsgést. Ha a Színészek nem kötnének bele állandóan egymás improvizációjába, ha legalább a résztvevők egy része hajlandóságot mutatna az együttműködésre. Innen szép kezdeni – gondolhatná a Rendező, ha egyáltalán még bízna benne, hogy ebből a kavarodásból valaha is ki tudja bontani az elképzelt előadást. Máté Gábor azt játssza, hogy Máté Gábor eljátssza a darabbeli darab Rendezőjét. Csillapítja a fortyogó színészeket, ripacskodik, fontoskodik, meggyőz és elhallgattat – és még azzal is szembesülnie kell, amikor a valódi bemutató valódi rendezője, Ascher őt kezdi instruálni. Haumann Péter – például – rengeteg öniróniával azt játssza, hogy Haumann Péter eljátssza, amint egy Színész a szerepét alakítja, történetesen egy szicíliai családfőt, aki – az előadás talán legmulatságosabb jelenetében – megfelelő instrukciók híján képtelen kimúlni, holott a darab szerint ennek legfőbb ideje volna. Máthé Erzsi azt játssza, hogy ő Máthé Erzsi… és így tovább egészen odáig, hogy a darabbeli darabban is többször színházat játszanak, s az ottani opera szünete átmegy az itteni előadás szünetébe: a darabbeli darab a(z itteni) büfében is folytatódik…

A realitás és a színpadi megvalósulás különböző szintjei rendre egymásra vetülnek, összefolynak és szétválnak, s miközben egymást ironizálják, a színházi alkotófolyamat örök kérdéseit is fölvetik. Amikor Bán János robbanékony Színésze – átlényegült állapotára hivatkozva – az eljátszandó figura jellemével magyarázza dühöngése eredetét, vajon hihetünk-e neki? Nem inkább az ellenkezőjéről van-e szó, arról, hogy saját félelmeiből, agressziójából építi fel szerepét? Lehet-e valaki mindig más, illetve maradhat-e összes figurájában önmaga? Hol „végződik” a színész, és hol „kezdődik” a szerep? „Enyém az utolsó szó!” – követeli Bán Színésze a hatásos végszót, majd a darab szereplőjeként ugyanezzel a fordulattal hurrogja le ellenlábasait.

A bemutatni kívánt mű komótosan átdöcög az elképesztő káoszon, amit eufemisztikusan próbafolyamatnak szoktunk hívni. A végkifejlethez úgy jut el, hogy a Színész-Szerep sziámi ikrek megelégelik az egész cirkuszt, és elzavarják a Rendezőt, hogy most már eljátszhassak az eredeti darabot, a tragikusan végződő szicíliai féltékenységi drámát. A Rendező ugyan visszaszivárog, de már csak a háttérből gyámkodik a végre-valahára megszületett figurák sorsa fölött. Legnagyobb sajnálatunkra, mivel a másfél felvonásnyi színház(pszichológia)i bolondozás után túl éles a váltás, a fél felvonásnyi súlyos dráma előadása csak vékony szálakkal kötődik az előzményekhez.

Előadások májusban: 14., 15., 20. és 30-án 19 h
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon