Skip to main content

Mert fakó minden élet, csak a teória aranyfája zöld

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Azóta tervezzük itt, a Beszélőben, hogy egyszer írunk a nacionalizmus cseléről, mióta megszületett a Vatra. Egyszer nekiveselkedünk, ígértük magunknak, s összevetjük a Vatra, meg – mondjuk – Csurka István szövegeit, bebizonyítjuk kétséget kizáróan a kettő közötti mélységes rokonságot. Ami Csurkának és elvbarátainak a nemzetidegen liberális (újabban szerzőink már nem ilyen szemérmesek), az a Vatrának a magyar. Ártalom. Végveszély az ősi haza ősi népének.

Az élet azonban alázatosan segítségünkre sietett, s megspórolva nekünk a fárasztó filoszmunkát, a teória lapos illusztrációjává silányodott. A Népszabadságból értesültünk: a tehetséges, nagydarab piás, román író, Fanus Neagu (idézet Diurnustól) azt nyilatkozta, hogy Soros György a román nép nagy ellenségei közé tartozik. „Mit akar Soros?” – kérdezi Fanus Neagu. Természetesen Erdélyt akarja – válaszol az író maga – vagy elfoglalni, vagy megvásárolni. Bizonyíték? „A legegyszerűbb, ha megkérdezi Sütő Andrást és Domokos Gézát.”

Soros Györgyöt nálunk is támadták. Suttogva és hangosan, mint a magyar nép nagy ellenségét, aki valakiknek a kezére akarja játszani a magyar hazát. Nem Sütő Andrásra és Domokos Gézára gondoltak. S a romániai magyar Szász János helyettünk is válaszolt: „Ha valaki a modern világban a nemzet szót államformációnak értelmezi vagy etimológiai-biológiai értelemben használja, (…) az közönséges csaló, aki a nyelvi-kulturális közösséget politikai célra használja fel. Valamely nyelvi-kulturális közösséget, mint készen kapott keretet tehát fel lehet használni a társadalmi dominanciaharcban a hatalom megszerzésére.”

Múlt hét végén, a budapesti Városházán rendezett kisebbségi tanácskozás egyik szekciójában levetítették azt a riportfilmet, amit a Tévé-tévé készített a bőrfejűekkel. Megint nagy volt a kísértés, hogy összevessük a skinheadek szövegeit egyik-másik nép-nemzeti megnyilatkozással, akár a parlamentben. Az Új Magyarországról már nem is beszélve. Magyarország a miénk, az Ázsiából jött magyaroké. Mi nem vagyunk európaiak, mi magyarok vagyunk, s nem osztozunk e kis hazán semmiféle idegennel – fejtegették a kopasz, bőrbe öltözött ifjak.

Különösebb szövegelemzésre újfent nem volt szükség. Az összefüggések életre keltek. Március 15-e délutánján Szokolay Zoltán belügyminisztériumi főtisztviselő és Horváth Béla képviselő úr zászlaja alatt felsorakoztak a bőrfejűek a Szabadság téren. Ha korábban nem, hát március 15-én egymásra találtak. Az élet engedelmeskedett a teóriának.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon