Skip to main content

MOSZ vagy módszer?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


E. J. tudósítása a Munkástanácsok Országos Szövetsége megalakulásáról (Beszélő, március 3.) tudatosan vagy az ösztön szintjén – de hamis. Úgy tűnik nekünk, hogy tudatosan. E. J.-nek ugyanis lehetősége volt megismerni az előzményeket, az írásos dokumentumokat. Jelen volt az alakulásnál. Ehhez mérten híradása oly mértékben pontatlan, hogy az már az olvasók – a Beszélő olvasói – félretájékoztatásának minősül.

Egyben a Munkástanácsok mozgalmát lejáratni igyekvő kísérletnek.

E. J. ugyanis fontosnak tartotta megállapítani, hogy a létező munkástanácsok „messze vannak” a munkástulajdon célkitűzésétől. Elfelejtette viszont megírni, hogy a csatlakozott 13 Munkástanács éppen azért hozta létre a Szövetséget, hogy ehhez a célkitűzéshez jogi és gyakorlati úton közelebb kerülhessen.

Fontosnak tartotta megírni, hogy az „elnökségben” külső – politikailag elkötelezett – személyek foglaltak helyet. Elfelejtett tájékoztatást adni arról, hogy az elnökségi asztalhoz ültetett felkért előadókról van szó, merthogy a Munkástanácsok O. Sz. Elnökségébe és Választmányába kizárólag létező Munkástanácsok képviselői kaphattak és kaptak is helyet, a javasolt és elfogadott alapszabálynak megfelelően.

Fontosnak tartotta a „munkástanács-szövetséghez közel álló két politikai szervezet” megjelölését, de azt nem, hogy nem e szervezetek, hanem egyes tagjai vállalják a szakmai segítő munkát – csak egyénként, csak konkrét ügyekben és csak akkor, ha a Szövetség erre igényt tart.

E. J. úr magánügye végső soron, hogy kinyilvánítja-e ellenszenvét a Munkástanácsok összefogásával szemben. Ahhoz azonban egész egyszerűen nem volt joga, hogy a tények között önkényesen válogasson, vagy azokat módosítsa kissé, a maga szubjektív viszonyulása szerint.

A Beszélő szerkesztőségének erkölcsi kötelessége az objektivitás mérlegét helyrebillenteni, vagyis közölni „önvédelmi” írásunkat. Ha ezen túlmenően még közzétenné a Munkástanácsok Országos Szövetsége alapszabályát és postacímét is – grátisz persze –, az komoly segítség volna ahhoz, hogy ne szoruljunk bele valamiféle második-második nyilvánosságba.

Somlay Lajos elnök
a Munkástanácsok O. Sz.
Elnöksége nevében

Nem érzek ellenszenvet a Munkástanácsok összefogásával szemben. A munkások, alkalmazottak jól teszik, ha megszervezik önmagukat, szembeszállnak a főnökök önkényeskedéseivel, segítenek egymásnak, megfogalmazzák kritikájukat és célkitűzéseiket.

Amivel ellenszenvezek, az a munkások becsapása. Minden tiszteletem Somlay Lajosé, a budapesti Elektromos Művek egykori és mostani munkástanács-elnökéé; de ne higgye, hogy ez a MOSZ-szervezés politikailag függetlenül, az ’56-os idők szellemében történt. Nem a politikai befolyás tényében van a hiba (a befolyásmentességben, mint cikkemben megírtam, eleve nem nagyon hiszek), hanem abban, hogy a BAL, a független szociáldemokraták kerek perec tagadják a tényt.

Kívánom, hogy előrehaladást érjenek el céljuk, a munkástulajdon megteremtése felé. Még akkor is, ha ez rögös út, ha e törekvést eddig elfojtották, vagy kudarcot szenvedett; ha azt is nehéz volt tisztázni az eddigi világtörténelem során, mi is az.

Eörsi János

(A MOSZ címe: 1021 Bp., Tárogató út 2–4. Telefon: 176-2735. Az Alapszabályt sajnos hely hiányában nem tudjuk közölni.)
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon