Skip to main content

Nem értjük egymást?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
További reflexiók kilakoltatott ügyben


Ugyanilyen ügyben volt már dolgunk – nem is egyszer – egymással, és tudom, hogy ő, saját szavaival, utálja az önkényeseket. Most is kőkeményen védi; nem is a törvényt, hanem a törvénnyel önnönmagát. Az önkényeseket az utcára kell kirakni, a jogszabály nem is enged mást! Mondom, itt ez a sok gyerek, velük most mi lesz? Miért nem konzultált a családsegítősökkel? A férfiak most is munkában vannak, honnan fognak dolgozni járni? Csavargó, bűnöző legyen belőlük? A törvény igenis módot ad arra, hogy szükségelhelyezést biztosítsanak még a kilakoltatott önkényeseknek is.* Tudom, hogy ő is ismeri ezt a törvényes lehetőséget, hisz évek óta sok tucat kilakoltató-határozatot hozott, s összesen két passzus az egész. De nem, ő erről a lehetőségről nem tud – s látom, hogy ez a gyengéje. A köztisztviselői döntés személyes felelősségét nem akarja magára vállalni. Könnyebb azt mondani – még magának is –, hogy ebben ő tehetetlen, a törvény a felelős. Hiába mondom, hogy én nem a jogállamban szent jogot kérdőjelezem most meg, hisz éppen az adna számára is lehetőséget, hogy ezeknek a családoknak és a sok gyereknek legalább egy szükségelhelyezést biztosítson. A válasz: nem, és kész.

A józan belátás alapján sok helyen lehet értelmes, még éppen elfogadható kompromisszumot találni, egyezkedni a tanácsiakkal. Itt tehetetlenek vagyunk. A hosszú hónapok óta folyó kilakoltatási harc után meghívott újságírók beszámolói is a „szenvtelen, objektív tájékoztatás” hangján próbáltak írni a „lakásbitorlók” kiköltöztetéséről.

Nem értjük egymást. S most egy pillanatra hagyjuk az észérveket. Azt hiszem, egyszerűbb dologról van itt szó. Ezek a (még) dolgozó, sokgyerekes, szerencsétlenségükre cigány származású, frissen városba kényszerült emberek egyszerűen nem tudnak hol megaludni. Ott állnak a csípős őszi szélben, a gyerekeknek holnap iskolába, a férfiaknak munkába kell menniük – a szabad ég alól? Bármilyen hihetetlen is sokunk számára, de bizony megesik, hogy az embert kidobják, és egyszerűen nincs hova menni. A minimális hajlék nélkül végtelenül „leegyszerűsödnek” a dolgok: az ember nem tudja hol szükségét végezni, nem tud megmosakodni, főzni, elveszíti emberi méltóságát. És nincs segítség.

Ezeket a nem emberi helyzeteket nem lehet észérvekkel, jogi és gazdasági törvényekkel kimagyarázni. Hús-vér embertársainkról van szó akkor is, ha nyomorúságos helyzetük távolinak, olykor visszataszítónak tűnik. Saját emberségünk követeli meg, hogy kezünket, mellyel segíthetünk, ne dugjuk zavartan vagy dacosan a nadrágzsebünkbe.

* „1/1971. Korm. rendelet: 124. p. Aki a lakást vagy annak helyiségét, illetőleg a közös használatra szolgáló helyiséget önkényesen foglalta el, arra kell kötelezni, hogy azt minden elhelyezési igény nélkül haladéktalanul ürítse ki. A 123. p. (1) bek. a) és c) pontjának rendelkezését ilyen esetben is alkalmazni lehet. 123. p. (1) A lakásban jogcím nélkül lakó rosszhiszemű személy elhelyezéséről maga köteles gondoskodni. Ha e kötelezettségét nem teljesítette, a körülmények mérlegelésével arra kötelezhető, hogy a) költözzék vissza a korábbi lakásába, illetőleg a tulajdonában álló üres lakásba (szükséglakásba), …c) költözzék a számára biztosított szükséglakásba, albérleti lakószobába, ágybérletbe vagy munkásszállásra.”


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon