Skip to main content

Nem tudták, nem merték, nem tették

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Bennünket, szabad demokrata szakértőket nem lepett meg a Gazdaságkutató Intézet jelentése. Mi eddig is tudtuk, hogy az ország kritikus gazdasági helyzetben van, és a tavaszi választási kampány során meg is mertük mondani ezt a választóknak. „Gazdasági és szociális választási programunkban” megmondtuk: „…a négy évtizedes állampárti-tervgazdasági berendezkedés nyomán a magyar gazdaság olyan súlyos bajoktól terhes, hogy a megújuláshoz a termelési és kereskedelmi szerkezet mélyreható átalakulására van szükség. Ez időigényes folyamat, és leépítéssel, veszteségekkel is jár. Egy megújult vezetés, egy, a társadalom bizalmát élvező új kormány sem vezetheti ki az országot a válságból – számottevő nyugati segítséget feltételezve sem – további áldozatvállalás, további »szűk esztendők« nélkül.” Azt is meg mertük mondani: „A gazdaságpolitika – az új kormány gazdaságpolitikája – ezért nehéz választás előtt áll: melyik ujjunkba harapjunk? Mit tekintsünk a mindenekelőtt orvoslandó bajnak, amely kedvéért más bajokat átmenetileg tudomásul veszünk, sőt időleges súlyosbodásukat sem zárjuk ki?” Talán e könyörtelen szókimondásnak is köszönhettük, hogy nem nyertük meg a választásokat, s ellenzékbe szorulva tenni nem nyílott lehetőségünk.

A mai kormánypártok választási és választás előtti propagandája mást mondott a közönségnek. A választási kampányban azzal bíztattak: ne higgyünk a kishitűeknek. A májusi kormányprogramban azt hangsúlyozták: a radikális, ám megrázkódtatással járó átmenet helyett a kormány biztosítani tudja a fokozatos, de megrázkódtatások nélküli átállást. A miniszterelnök még minap, a Sportcsarnokban mondott választási beszédében is hitet, bizakodást javallott, s azok ellen kelt ki, akik pesszimizmust keltenek, kételyt támasztanak. Nehéz ma megítélni: vajon az MDF vezetői nem tudták, hogy az ország kialakult helyzetében a megrázkódtatásmentes átalakulásnak nincs realitása, vagy nem merték bevallani sem maguknak, sem a közvéleménynek, hogy milyen nehézségekre, konfliktusokra kell felkészülni. Valószínűleg mindkettő igaz: a politikusok nem tudtak szembenézni a gazdasági helyzet realitásával, a melléjük szegődött gazdasági szakemberek pedig nem merték felhívni arra a figyelmüket. Amiket most mint új tényezőket említenek, azok közül a legfontosabb: a KGST összeomlása, a Szovjetunióval folytatott kereskedelem összezsugorodása, az energiaszállítások akadozása olyasmi, amit hosszú évek óta megjósoltunk, s az NDK eltűnésére is lehetett már tavasszal számítani. A kuvaiti konfliktus következményei persze nem voltak előre jelezhetők, de a kormány már a Kuvait előtti hetekben sem tudott 1991-re konzisztens gazdasági tervet összeállítani. Végül is a lényeg az, hogy kormányra kerülésük óta semmi érdemlegeset nem tettek a válság további súlyosbodásának elhárítására. Mint az ma már közhely, nem tudtak gazdasági programot összeállítani, nem tettek semmit az infláció megfékezésére, hónapokig nem mertek szembefordulni a kisgazda-földprogrammal, nem tettek érdemi lépéseket a privatizáció terén. A Gazdaságkutató Intézet is rámutat: a válságban a külső tényezők mellett az is szerepet játszik, hogy „a kormányzat magatartása … nem előre látható”, „a gazdaságpolitika egyelőre diffúz, széteső”, „az ígéretek együtt… betarthatatlanok”, „a gazdaság ismét túlpolitizálódik, átmenetileg elnyert autonómiája újra szűkül”.

Az újságok úgy ismertették a jelentést: a Gazdaságkutató Intézet szerint 1991 lesz a válság mélypontja. Valójában a jelentés óvatosabban fogalmaz: a válság eddigi mélypontját várja 1991-re. Azt – a kormány ígéreteitől, Für Lajos legutóbbi választási beszédétől eltérően – nem ígéri, hogy 1992-től bekövetkezik a fordulat. Amíg nincs olyan kormány, amely tud is, mer is és tesz is, erre nincs is semmi alap.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon