Skip to main content

Nincs semmi újság

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Merj ostobának lenni!


Az „Apropó, halál” című műsor témáját az újjáéledés és a reinkarnáció felöl közelítette meg. Tényleg, ki mást is lehetne megkérdezni a halálról, ha nem egy halottat. Ráadásul ez egy ilyen ország. Itt meghalni sem lehet csak úgy. Mindjárt utánakiabálnak az embernek. S ha valaki már végképp nagy baromságot kiabál, rögtön tévéműsort szerveznek köré. Sokszor elég, ha csak egy vasalót tapasztunk a hasunkra, máskor „pantomimsebészként” kell bohóckodnunk. Nem baj, megéri a fáradságot. Mindig akad egy ártatlan tekintetű, ízig-vérig tájékozatlan műsorvezető. Mert ez már ilyen türelmes ország: a hülyeséghez való jog mindenkit megillet. Merj tudni, adta ki egykor Kant a felvilágosodás jelszavát. No, nem is látjuk a havert a tévében sose. Pedig nincs csatorna szerte a világon, ahol ennyi csodadoktort és sarlatánt látni, mint a magyar közszolgálatin.

Áradnak is hozzánk a szélhámosok. Most például echte germán hozott a sarki kölcsönzőből egy kazettát, melyen egyenesen a túlvilágról láthattunk üzenetet. Kepes András pedig mindent megtett, hogy olyannyira ostobának látszódjék, amennyire csak tud. Igaz profi, mert ez olyan könnyedén sikerült neki, mintha mindig ezt csinálná! Kérdését, hogy a technikai fejlődés elősegíti-e majd a kommunikációt a túlvilággal, még a német prof. is megütődve utasította vissza. Szép! De a legszebb mégis az volt, amikor a derék pszichológus, akit a „hivatalos tudomány” (pfuj, pfuj! Apage Satanas!) képviseletében kényszerítettek a kamerák elé, folyamatosan bocsánatot kért, amiért ő mindezt nem hiszi el. S a csúcsra akkor ért, amikor kicsúszott a száján: ő itt az „advocatus diaboli” (az ördög ügyvédje). Médiumgéniuszaink így szép lassan elérik, hogy a tudomány a gonosz képviselője legyen, szemben a népboldogító fekete mágiával. S miközben a tudós, akinek hozzáértését évtizedek óta nyilvános szakmai közvélemény ellenőrzi, szabadkozásra kényszerül, elég, ha valaki kiírja, hogy ő az Aszklépiosz Központ munkatársa, s máris dugják a mikrofont az orra alá. Nem baj, ha összevissza beszél, a nép veszi, mint a cukrot. A műsorvezető meg sütkérezhet a tolerancia fényében: ő itt aztán minden véleménynek teret adott.

Amúgy tanulságos műsor volt. A képhibás túlvilági pasi irgalmatlan közhelyeket üzent „ideátra”. Ezért a semmitmondásért kár volt a szalagot pazarolni. Úgy látszik, „ott” sem lesz okosabb senki. Mindig is gondoltam: nem érdemes meghalni.

Kisbali László
Hermes Trismegistos Intézet
Magia Naturalis Osztály

Nincs semmi újság


„Egyik délután a budapesti köztemető 27. parcellájának 14. sírhelyén nagy robajjal feldőlt a közel hárommázsás gránitobeliszk. Rögtön utána kettényílt a sír, és föltámadt az ott nyugvó halott, név szerint Hajduska Mihályné született Nobel Stefánia. (1827–1848)

Az obeliszkre idő koptatta betűkkel rá volt vésve a férje neve is; ő azonban, nem tudni, miért, nem támadt föl.

A borongós időjárás miatt csak kevesen tartózkodtak a temetőben, de akik meghallották a robajlást, odagyűltek. Addigra a fiatalasszony már leverte magáról a göröngyöket, fésűt kért kölcsön, megfésülködött.

Egy gyászfátyolos nénike megkérdezte, hogy érzi magát.

Köszöni, jól, mondta Hajduskáné.

Nem szomjas-e, érdeklődött egy taxisofőr.

Most nem vágyik inni, válaszolta a volt halott.

Amilyen pocsék ez a pesti víz, jegyezte meg a sofőr, neki se volna kedve inni.

Hogy mi baja a pesti víznek, kérdezte Hajduskáné.

Klórozzák. (…)

Hát mi újság még, érdeklődött a fiatalasszony.

Nincs semmi különös, mondták neki.

Megint csönd lett. Ekkor eleredt az eső.

– Nem fog maga megázni? – kérdezte a föltámadottat Deutsch Dezső horgászbot-készítő kisiparos.

Nem számít, mondta Hajduskáné. Ő direkt szereti az esőt.

Az attól függ, milyen az az eső, jegyezte meg a nénike.

Ő erről a langyos, nyári esőről beszél, közölte Hajduskáné.

Hogy neki viszont semmilyen eső se kell, mondta Apostol Barannikov, mert elriasztja a látogatókat a temetőből.

Hogy ezt ő nagyon meg tudja érteni, helyeselt a horgászbot-készítő kisiparos.

Most hosszabb szünet állt be a társalgásban.

– Hát meséljenek már valamit! – nézett rájuk a föltámadott.

– Mit meséljünk? – mondta az öreg nénike. – Nincs nekünk annyi mesélnivalónk.

– Nem történt a szabadságharc óta semmi?

– Mindig történik valami – legyintett a kisiparos. De ahogy a német mondja: Selten kommt etwas Besseres nach.

– Ez van! – tette hozzá a taxisofőr, és minthogy csak fuvart szeretett volna fogni, csalódottan visszasétált autójához.

Hallgattak. A föltámadott lenézett a gödörbe, mely fölött nem zárult össze a föld. Várt még egy kicsit, de látva, hogy mindenki kifogyott a szóból, elköszönt a körülállóktól.

– A viszontlátásra – mondta, és leereszkedett a gödörbe.

A horgászbot-készítő kisiparos, hogy el ne csússzon a sáros agyagon, előzékenyen a kezét nyújtotta neki.

– Minden jót! – szólt le a fiatalasszonynak.

– Mi történt? – kérdezte tőlük a bejáratnál a taxisofőr. – Csak nem mászott vissza a sírba?

– De visszamászott – csóválta a fejét a nénike. Pedig milyen jól eldiskuráltunk.”

???
Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon