Skip to main content

[Olvasói levél]

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Mink András: Maszatolók (Beszélő, 1995. május 18.)


Meg kell jegyeznem, hogy a történelem „elmaszatolása” persze nem jó, de a dolgok „fekete-fehér”, „angyal-ördög”-szerű ábrázolása sem jó. Az ilyenfajta ábrázolást a kommunisták abbahagyták 1961-ben, mikor felfedezték, hogy „aki nincs ellenünk, az velünk van”, és ettől kezdve sok mindent „elmaszatoltak” ugyan – különösen az 1953 utáni történelemből –, ugyanakkor számos, inkább korábbi történelmi probléma megvitatását egyre inkább lehetővé tették. 1989 óta viszont nagyon sokan úgy képzelik, hogy bizonyos problémákat (pl. 1956-ot) egyáltalán ne lehessen megvitatni.

Azt, hogy 1956-ban jobboldali ellenforradalom is volt, nemcsak én mondom. Ezt mondta a felkelés napjaiban Németh László és Losonczy Géza, de – mindenkinél nyíltabban – a talán Mink számára is makulátlanul nem kommunista és nem társutas Kéthly Anna is.

Mink „halkan megkérdezi”, hogy no és, mi lett volna, ha a választásokon „Mindszentyék” győznek, mi lett volna ebben a baj? Mire viszont én hangosan megkérdezem: talán átaludta Mink András az 1990–94 éveket? Mert ami akkor Magyarországon folyt, és ma – sajnos – újra folyik, az egy vidám házibuli volt ahhoz képest, ami akkor következett volna be, ha 1957 elején „Mindszentyék” nyerik meg a választást. Ami bizony csakugyan nem volt kizárt dolog, hiszen az ő kezükben volt az „antikommunizmus” ütőkártyája, mely akkor Magyarországon – érthetően – a legnépszerűbb kártya volt. Igaz; egy kártya volt a másik oldalon is: „Földet, gyárat vissza nem adunk.” Mivel azonban a két szempontot akkor nagyon nehéz lett volna civilizált módon konfrontálni, és – az 1989 óta eltelt évektől eltérően – az utcán fegyverek voltak, a dolog alighanem polgárháborúban folytatódott volna, nem tudom, melyik fél győzelmével. A polgárháború veszélye csakugyan fennállt, de – Faragó Vilmos állításával ellentétben – csakugyan nem a felkelők, illetve a sztálinisták és félsztálinisták között volt polgárháború, hanem a felkelés jobb- és balszárnya között következett volna be. Amire persze utólag sem jogos igény, hogy „hát akkor inkább Szerov”, a neosztálinista terror vagy akár az őszintétlen konszolidáció. Nem lehetne egyszer már azokból a rossz alternatívákból kimászni, melyek között ez az ország 1919 óta őrlődik? (N. B. egy egészen más értelemben ma is.)

Abban is téved Mink András, mikor gúnyosan azt írja, hogy 1990-ben az „önjelölt néptribunok” nyerték meg a választásokat. Hát nem. Ha nem is elsöprő fölénnyel, de azok nyerték meg, akik korábban nagyon jól ki tudtak jönni az egypárt-állammal, és – jócskán engedélyezett – „néptribunságukat” – a rendszer néhány rossz szociálpszichológiai következményének bírálatára, no meg a határon túli magyarok helyzetének egyébként jogos, de általuk eltorzított feszegetésére korlátozták.

Faragó Vilmos állításaiban csakugyan sok vitatható pont van (pl. nagyon lehet, hogy a csehek „bölcsebbek voltak”, de vajon felmondta-e 1968. VIII. 21. után a rendszerkonform magyar értelmiség a „játékot”?). Viszont mégis attól tartok, hogy Mink a maga – és a liberális tábor – ellenfeleit ebben a pillanatban (pillanat?) nem a legmegfelelőbb oldalon keresi.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon