Skip to main content

[Olvasói levél, szerkesztőségi válasz]

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
A hét üzenetei (BESZÉLŐ, 1991. 25. szám)


Kedves Kollégák!

A 25. héten üzentek nekünk (Népszabadságnak) azt írván, hogy megleckéztettük a Beszélőt, mivel az köpcösebbnek tüntette fel Nagy Sándor MSZOSZ-elnök urat annál, mint amilyen. Lecke nem volt, csupán jelzés: közöltük a címlapot (köszönet érte!), és azt írtam: „kevéssé hízelgő” rajzot közöltek a tömzsi szakszervezeti vezetőről. Egyébként kollégáimmal óvakodunk a leckéztetéstől, a minősítéstől. Csodálkoztunk ezért azon a szigorú intésen is, amit ugyanebben az üzenetben kaptunk, mármint hogy jobban leplezzük „restaurációs, neokádárista álmainkat”. Mert ugyan én nem álmodok ilyesmit, de ha szenderületemnek ilyen termékei lennének is, miért kellene azt lepleznem? Bízom benne, hogy a Beszélő, ez a nívós szabadelvű hetilap a jövőben kiáll a szabad álomválasztásért is.
Baráti üdvözlettel, hű olvasójuk:

Miklós Gábor

Rendben, köszönjük a Népszabadságnak címlapunk közlését! Egyébként jegyezzük meg tárgyilagosan: a reklámhatás kétélű. A szegény kis hetilapra csakugyan ráháramlott valami június 15-én a nagy napilap ismertségéből. Másrészt viszont – mindegy ellenhatásképpen – a nagy napilap fénye is emelkedett. Miklós Gábor cikke is szembeszökőbbé vált a Beszélő reklámozása által! A „minősítéstől mentes”, tisztán objektív sorok a következők voltak kollégánk június 15-i cikkében: „Most néhány napig Nagy Sándor volt a fő ellenség. A tömzsi szakszervezeti vezetőről kevéssé hízelgő címlaprajzot közölt a Beszélő, s vehemens publicisztikában írta róla az Új Magyarország, hogy…” Az SZDSZ és az MDF közül vitathatatlanul a Népszabadság a legpártatlanabb!

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon