Skip to main content

Önkormányzati válság a Józsefvárosban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testületében 18 SZDSZ-es, 6 fideszes, 11 MDF–KDNP-s, 1 MSZP-s és 1 független képviselő foglalt helyet 1990 őszén. A fővárosi és kerületi pártközi megállapodások eredményeképpen a Fidesz-frakcióból került ki az egyik alpolgármester, a kerület fővárosi delegáltja és a lakásbizottság vezetője. A polgármester 1992 októberéig Koppány Zoltán volt. Az SZDSZ és a Fidesz koalíciós megállapodást kötött, ami 1991 szeptemberéig volt érvényben. Ekkor a Fidesz bejelentette, hogy politikai konszenzus hiányában megszűntnek tekinti a koalíciós együttműködést. Az SZDSZ-frakción belül 1991 szeptemberében konfliktusok kezdődtek. A képviselő-testület a polgármester távollétében menesztette a jegyzőt.

1990 decemberében a Fidesz javaslatára kéthetes lakáselidegenítési moratóriumot rendelt el a testület, amit a következő másfél évben többször megismételt. Az elidegenítések körüli nézetkülönbségek 1991 februárjában robbantak ki először, amikor a polgármester egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy a főútvonalakon nem idegenítik el az épületeket. A testület februárban megszavazta az MDF-frakció előterjesztését, miszerint azok a bérlők, akik megvásárolják lakásukat, öt évig csak az önkormányzatnak adhatják el új szerzeményüket. Áprilisban a képviselők az egész kerületet tilalmi listára vették. A Fővárosi Önkormányzat 15/1991. lakásprivatizációs rendeletének megszületése után a Józsefvárosban hosszú jogértelmezési vita bontakozott ki, ami további egy évre befagyasztotta a lakáseladásokat. A képviselők egy része és az Ingatlankezelő Vállalat elidegenítéssel foglalkozó részlege úgy értelmezte a fővárosi rendeletet, hogy az olyan helyi rendeletek megalkotására kötelezi a kerületi önkormányzatokat, amelyek tiszteletben tartják a fővárosi jogszabályban meghatározott kereteket. Mások úgy vélekedtek, hogy a fővárosi törvény megszületését követően a főváros már nem jogosult rendeletet alkotni a kerületi tulajdonba került ingatlanokra vonatkozóan. Októberben a Fidesz előterjesztése nyomán kezdődtek meg a helyi lakáselidegenítési rendelet előkészítő vitái. Végül a testület 1992. június 30-án – a belső kerületek közül elsőként – megalkotta privatizációs rendeletét.

A rendelet – összhangban a Fővárosi Önkormányzat 15/1991. rendeletével – a lakások vételárát a 12 lakásosnál nagyobb házak esetében a forgalmi érték 30%-ában, a 6–12 lakásos házak esetében a forgalmi érték 40%-ában határozta meg. A 2–6 lakásos házak lakásainak vételára a forgalmi érték 50%-a, míg az egylakásos házakat a forgalmi érték 80%-áért idegenítik el. A nem lakáscélú helyiségeket a rendelet teljes értékükért kívánja eladni. A rendelet ugyanakkor a vételár 15%-át visszaforgatja a privatizált társasház-felújítási alapjába. Ehhez az összeghez a lakók abban az esetben férhetnek hozzá, ha ők is hasonló összeget halmoznak fel. A rendelet elfogadásával egy időben hatályon kívül helyezték az önkormányzat ötéves visszavásárlási jogát.

Koppány Zoltán 1992. október 19-én nyújtotta be lemondását Demszky Gábor főpolgármesternek. Lépésének előzménye az volt, hogy a kerületben folyó Joint-programmal kapcsolatos vita során mindkét SZDSZ-frakció ellene szavazott. Ezt a polgármester bizalmi szavazásként értékelte, és lemondott.

A kerületben az óta nem sikerült új polgármestert választani, a hatalmi harc pedig végképp szétzilálta az SZDSZ-frakciót. A szabad demokrata képviselők egy része Sárközi Ákos alpolgármestert kívánta megválasztani, ebben számított az MDF-frakció támogatására is. Az SZDSZ-esek másik csoportja a Fidesszel karöltve külső jelölt megválasztása mellett foglalt állást. Január 11-én, az esti órákban úgy látszott, hogy mégis sikerült helyreállítani a liberális koalíciót. Sárközi Ákos kezdeményezésére közös megbeszélést tartott a két SZDSZ-frakciórész és a Fidesz-frakció. Sárközi Ákos az egyeztetési kísérletet azzal indokolta, hogy időközben az MDF megváltoztatta véleményét, és úgy döntött, nem Sárközit, hanem saját képviselőjét, Maróti László Ferencet jelöli polgármesternek, aki a párt népnemzeti szárnyának egyik ismert politikusa. Az egyeztetés sikere attól függött, hogy adnak-e ehhez elegendő időt a pártok önmaguk, illetve tárgyalópartnereik számára. Az együttes ülésen a résztvevők megegyeztek abban, hogy a másnap sorra kerülő testületi ülésen leveszik a napirendről a legfontosabb kérdéseket: egy héttel elhalasztják a polgármester megválasztását, Koppány Zoltán és Lőrinczi József fideszes alpolgármester fegyelmi ügyének megtárgyalását, illetve nem tárgyalják meg az új bizottsági struktúra kialakításának kérdését. Másnap azonban a megállapodásokat felrúgva Sárközi Ákos bejelentette, hogy öt másik képviselővel együtt kilép az SZDSZ-frakcióból. Később egy további képviselő követte őket. A testület megtárgyalta Koppány Zoltán és Lőrinczi József fegyelmi ügyét, és mindkettőjüket elmarasztalta.

Az új helyzetben elvileg három megoldás képzelhető el. Az MDF-frakció támogatásával polgármesterré választhatják az immár független Sárközi Ákost, de az a lehetőség sem kizárt, hogy az SZDSZ-frakcióból kilépett képviselők az MDF-frakció jelöltjének, Maróti László Ferencnek a megválasztását támogatják. Amennyiben rövid időn belül nem sikerül megoldani a józsefvárosi polgármesterválságot, akkor a köztársasági megbízott minden bizonnyal felfüggeszti az önkormányzatot, és kezdeményezi a testület feloszlatását.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon