Skip to main content

Összkormányzati lélekáramlás

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
MDF országos gyűlés


Ha valaki bajt csinál, jóvá kell tennie. Az ellenzék is bajt csinált, és van mit jóvátennie. Entz Géza államtitkár úr meg is határozta, hogy mit: „Antall József azt mondta, ő lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke kíván lenni. Ez a mondat hosszú-hosszú ideig témát adott az ellenzéknek, amelynek soraiból többen azt szerették volna bizonygatni, hogy nagyhatalmi, irredenta törekvés bizonyítékára leltek. Szólamaik természetesen megjelentek a román és a szlovák sajtóban, elmondhatom, hogy nagyon nagy kárt okoztak ezek.” (Magyar Hírlap, 1991. december 14.) A román és szlovák potentátok ugyanis maguktól nem érdeklődnek az után, hogy mit beszél a magyar miniszterelnök az összmagyarságról, és a hazai ellenzék nélkül nem is képesek azt félreérteni. Ebből következőleg még mindent helyre lehet hozni, ha (1.) az ellenzék befogja a pofáját, és hagyja a szomszédokat felejteni; vagy ha (2.) helyes értelmezést ad a román és a szlovák sajtó szájába. Az első megoldás egyszerű és kényelmes, de úgy tűnik, a miniszterelnök úrnak inkább a második felelne meg, mivel az MDF hétvégi küldöttgyűlésén ismételten szükségesnek tartotta felhívni a magyar ellenzék határokon túli bábkormányainak a figyelmét arra, hogy ő alkotmányjogi értelemben tízmillió magyar miniszterelnöke, lélekben azonban tizenötmillió magyaré. Nincs más hátra, meg kell mutatnunk határokon túli tanítványainknak, hogyan kerülhetik el a miniszterelnöki mondat értelmezésének csapdáit.

1. csapda. Lehet úgy vélekedni, hogy Antall úr kijelentése figyelemre méltó módon eltér az európai miniszterelnökök lelki normáitól, és lehet úgy vélekedni, hogy megfelel azoknak. Az első vélekedés káros, tehát a második a helyes. A spanyol miniszterelnök lelki hatásköre bizonyára kiterjed Kuba, Argentína s a New York-i spanyol Harlem népére. Kohl úr bizonyára lelki miniszterelnöke kíván lenni minden németnek Bécstől Bernig, Dél-Tiroltól Sao Paolóig és Elzásztól Mecseknádasdig, s ezzel alighanem Svájc, Ausztria és Lichtenstein kormányfői is így vannak, hiszen miért lenne az egyik rosszabb német a másiknál. A méhkeréki románoknak legalább két lelki miniszterelnökük van, s a kormány Nemzetiségi és Etnikai Hivatalát vezető Wolfart úrnak az alkotmányjogi főnökén kívül van még minimum négy lelki főnöke.

2. csapda, a) Feltételezhetjük, hogy a miniszterelnök az alkotmányjoginál szélesebb, lelki hatáskör birtoklásának a jogát önmagának akarja kisajátítani, s feltételezhetjük, hogy nem akarja kisajátítani. Az első feltételezés tekintélyelvű törekvésekre utal, tehát káros, következésképpen a második a helyes, nemcsak a miniszterelnöknek lehet lelki hatásköre, b) Kívánhatnak-e lélekben más közösséggé lenni a kormány tagjai, mint a kormány feje, van-e széthúzás a kormányban a lelki hatáskört illetően? Az igenlő válasz káros, tehát a nemleges válasz a helyes. Ebből következően Kupa úr lélekben 15 millió magyar pénzügyminisztere, Boross úr 15 millió magyar belügyminisztere, Pintér úr 15 millió magyar rendőrfőnöke, Für Lajos úr 15 millió magyar lelki hadügyminisztere. Szabad tanár úr lélekben Szőcs Gézáék házelnöke, Dubcek úr lelke viszont dr. Jakab Róbertné fölött elnökösködik. Wekler képviselő úr közbiztonságát a lelki rendőrfőnökök tömege vigyázza.

3. csapda. Elképzelhető-e, hogy Antall úr csak alkotmányjogi értelemben kíván az ország nem magyar nemzetiségű állampolgárainak a miniszterelnöke lenni, s lélekben nem? Elképzelhető-e, hogy lélekben nem kíván annyit tenni a nem magyar nemzetiségű állampolgárokért, mint a magyar nemzetiségűekért, hogy lelki hatáskörének meghatározásakor a nem magyarokat hátrányosan megkülönbözteti, megfosztja őket attól az érzéstől, hogy nemzetük egészét alkotmányjogi miniszterelnökük lelki hatáskörén belül tudhassák? Az igenlő válasz káros, tehát a tagadó válasz a helyes: ez nem képzelhető el. Antall úr, Balsai úr, Gálszécsi úr lélekben a világban szétszóródott magyarság, németség, horvátság, szerbség, románság, görögség, szlovákság, cigányság, bolgárság, zsidóság kormányfője, igazságügy-minisztere, nemzetbiztonsági főnöke. A kormány lelke száz és százmilliók fölött szárnyal, s szárnyalása mint tudjuk, európai mintát követ. Vranitzky úr Kismarton és Felsőőr népére tekintettel Antall úrhoz hasonlóan szintén 15 millió magyar miniszterelnöke lélekben, Mock úr lélekben egyaránt külügyminisztere az Angyalföldön és a Vajdaságban élő magyaroknak, a Vas megyében és Ljubljanában élő szlovéneknek, a kisebbségeket a mi miniszterelnökünkhöz hasonlóan tisztelő Európában az egymást metsző lelki hatáskörök tömege alatt élünk majd, s a fejünk felett rendőrfőnökök lelkétől feketéllik az ég.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon