Skip to main content

Pánázsai piknik?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A múlt nyári, Habsburg Ottó kezdeményezte vasfüggönyszaggatás meg a most május 10-én meghirdetett romániai irredenta – de csak jelképes – Besszarábia-visszafoglalás keveredhetett azoknak az agyában, akik a mostani június 3-i trianoni emléknapot hasonló határátjárogatással akarták emlékezetessé tenni. Szó se róla, az ötlet – Bukarestből nézve – nem volt rossz. Hisz az erdélyi magyarság helyzetén ugyan semmit sem lendít, ugyanakkor feledtetni képes mégis a világgal a Marosvásárhelyen, a Vatra Romaneasca kezdeményezte pogromok képeit, s hasonlatos színben tüntet majd fel minket – a méltánylandó világfigyelem színe előtt –, mint a romániai visszaélések elkövetőit. Mi több – minthogy így a magyar fél is beszáll a játékba –, a rólunk véleményt alkotók szemében egyelőre még jogosnak elismert nemzeti sérelmeink visszazuhannak oda, ahonnan az utóbbi időben épp csak hogy kivétettek: a balkáni civódások közé, melyeket – ki ne tudná – igazándiból oktalanság komolyan venni.

Az meg aztán egyenesen zseniális politikai húzásnak számít, hogy fönt vázolt szándékaikról a szervezők Miskolcon nyomtatott röpcédulákon értesítették a román kormányt, hogy annak kellő alkalma legyen majd, még idejekorán példálózgatni a hagyományos magyar agresszivitásról. S hogy félre ne érthesse senki, ismételten rámutatni annak bizonyságára, hogy milyen igazságos volt is a trianoni békediktátum, bár – mint a példa mutatja – a magyarokon még ez sem tudott javítani.
Igaz, közhely, hogy minden társadalomban vannak dilettánsok, és minden társadalomnak – kéretlen fontos-kódok személyében – megvan a maga keresztje. Úgy tűnik azonban, hogy Kelet-Európában e kvalitások jegyében fogantak kasztja időről időre önállósul, mi több, még arra is képes, hogy nemzeti általánossággá küzdje föl magát. Bár nem szándékoztam bevonulni Romániába, és jurtálkodni sem szottyant kedvem június 3-án, lelki szemeimmel azonban látom, hogy ez a sok kiváló magyar helyettem és nevemben is kételymentesen képes meggyőzni önmagát saját igazáról. Már csak azon az alapon is, hogy, ha a románoknak szabad volt bevonulni Besszarábiába, akkor nekünk… És hiába sütöm le máris a szemem az okfejtés hallatán, hogy „mi sem vagyunk alábbvalóbbak a románoknál, miért ne vonulhatnánk hát mi is”, szégyenemet csak fokozza, hogy e kiválóságok közül senki nem képes felfogni azt az egyszerű tényt, hogy az ekként átlépett határon nem jogaink és igazságunk szellemét közvetítjük, hanem szükségképpen tisztességünkből csempésznek ki tetemes mennyiséget – külföldre. És esélyeinkből, melyekkel nem egyszer igyekeztünk bizonyosságot tenni arról, hogy Trianon mégsem lehetett azért annyira igazságos.

Vasfüggönyszaggatás? Ugyan kérem! A Páneurópai Piknik alkalmával, a magyarok és a nyomdokaikat követő keletnémetek, akkor Európába léptek át. E mostani „bevonulás” értelmi szerzői viszont most Ázsiába menetelnek. Szó se róla, valószínűleg ott is a helyük. De félő, hogy egész Magyarországot vinni akarják.

Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon