Skip to main content

Potya fórum

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Kedves feszült és közömbös olvasó, Ön hamarosan felszabadult lesz, és röhögni fog. A Lakitelek Alapítvány példátlan akcióra készül, mégpedig Lezsák Sándornak, az alapítvány elnökének pénteki nyilatkozata szerint elsősorban az Ön kedélyállapotának feljavítása céljából. Önnek attól lesz röhöghetnékje, hogy Csurka István egy féltucat kormányférfiúval együtt interjút ad a saját lapjának, a Magyar Fórumnak, ezt egyéb cikkek és egy olimpiai tippszelvény társaságában kinyomtatják pontosan százszor annyi példányban, mint amennyiben a lap hétről hétre elkel, az MDF-aktivisták bedobják a különkiadást az Ön postaládájába, a posta ingyen visszaszállítja az Ön tippszelvényét, s ha eltalálta, hogy hány aranyat nyerünk Barcelonában, akkor kisorsolnak Ön között öt magyar Opelt, ötvenezer sporteszközt, s minderre elköltenek az állami tulajdonban lévő szponzorok (Szerencsejáték Rt., Postabank), tehát az Ön pénzéből, legszerényebben (Lezsák Sándor adatai alapján) számolva ötvenmillió forintot. Azaz, körülbelül annyi pénzt, amennyit az Ön pénzéből annak idején évente távoli kis pártok propagandacéljaira Moszkva felé kigurítottak, több mint másfélszer annyit, amennyit erre az évre (a parlamenti különbizottság javaslata szerint) a TIT kap, és több mint kétszer annyit, mint amennyit a MTESZ kap, többet, mint amennyit a koalíciós pártok kaptak együttvéve a költségvetéstől az 1990-es választási kampány kiadásaira, annyit, amennyit másfél ezer gyerek taníttatására költ évente az állam, annyit, amennyi legalább egy tucat kulturális folyóirat megmentéséhez elegendő. S hogy Ön még jobban röhögjön, Lezsák Sándor azt ajánlja az ellenzékieknek, hogy „szintén törjék a fejüket, és találjanak ki hasonló jó ötleteket”. Nos, mi azt találtuk ki, hogy adunk Önnek egy lehetőséget arra, hogy az atlantai olimpiáig olyan kormányzópártot válasszon magának, amelynek nincsenek hasonló ötletei. Megígérjük a Kedves Olvasónak, hogyha él ezzel a lehetőséggel, akkor 1996-ban is csak akkor kap Beszélőt, ha kell neki és kifizeti, és akkor sem kérünk interjút a Kőszegtől.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon