Skip to main content

Soha többé kommunizmust?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Ha emelik az árakat, emeljék a béreket is!

Aki megmondja a véleményét, veheti a munkakönyvét. Hogy képzelik ezt? Ilyen a Kádár alatt sem volt!

Miért nem magyar vagonokat rendel a MÁV? Azért, mert a spanyol import valamivel olcsóbb, menjen tönkre a magyar vagongyártás?

A levegőhöz, a vízhez nincs mindenkinek egyformán joga? És a gyárakhoz? Nem együtt hoztunk létre mindent?

Meddig tűri ezt az ellenzék? Mit csinálnak ott a parlamentben?

Annak a néhány tucat rokonszenvező embernek, akik a Népligetben május 1-jén körülvették az ellenzéki képviselőket, persze mindent el lehet magyarázni. A munkanélküliség, mi megmondtuk, nem elkerülhető. A béreket nem lehet az árakhoz igazítani: ha a bérkiáramlást nem fedezi megtermelt és eladott érték, csak az infláció gyorsul. Az elmúlt évtizedekben a kollektív gazdálkodás minden formája csődöt mondott. A protekcionizmus csak a technikai lemaradást növeli. A parlamenti ellenzék csupán bírálni tudja a rossznak ítélt törvényeket, megakadályozni az elfogadásukat legfeljebb kivételes esetekben képes.

Az érvelés azonban nem jut el a többséghez, amely nem jön el a májusi ünnepre, és ha eljut is: vajon mit kezd vele, akinek a hónap közepére elfogy a fizetése, akinek lejárt a munkanélküli segélye és új munkahelyre semmi kilátása, akinek kikapcsolták a villanyát.

Hihetetlen módon erősödik a nosztalgia a megszépített kádári aranykor után. A sajtó arról számol be, hogy Békéscsabán az MSZMP tartotta a legsikeresebb választási gyűlést. A kormány jobboldali ellenzéke, amely a kormány által elsikkasztott rendszerváltást teszi felelőssé minden bajért, remekül megérti magát a szélbalos ellenzékkel. A vezető kormánypárt – minthogy a kormányt mégse vádolhatja – úgy tesz, mintha mindenre feljogosító többsége ellenére valójában kisebbségben lenne a titokzatos, misztikus gazdasági hatalommal szemben. Nagy Sándor a Városligetben azt követeli, hogy a kormányzati politika minden területét vessék alá a foglalkoztatási szempontoknak.

Az MSZP, amely jövőjét összekapcsolta a MSZOSZ-szel, hiába vannak józan közgazdászai, nem szállhat szembe a növekvő követelések politikájával; így támogatnia kell majd, hogy védővámok óvják a hazai ipart, és szubvenció tartsa életben a nemzeti bányászatot. A kormány pedig a választást megelőző évben talán engedni fog ezeknek a követeléseknek is, meg a gazdaságélénkítés szószólóinak is, akik nagy állami beruházásokkal és a kormányhű Nemzeti Bank révén bőségesen áramló pénzzel akarják dinamizálni az eddig diétára fogott gazdaságot.

Ezt a költséges választási palifogást, ha valóban bekövetkezik, a liberális ellenzék joggal és keményen bírálja majd. De ha a liberálisok – mint számosan tanácsolják – a kormány nemzeti paternalizmusa ellenében ma az MSZP-vel keresik az együttműködést, mit kezdenek majd jövőre az MSZOSZ és az MSZP szociális paternalizmusával? Lehet-e egyszerre pártfogolni a nagy vagyonok kialakulását és a munkahelyek állami védelmét?

Persze, hogy lehet. Ezt tette (titokban) a Kádár-rendszer is. Csak akadjon, aki hitelekkel ismét finanszírozza.

Soha többé kommunizmust! – kiáltotta százezer ember 1989. október 23-án.

Kivéve a gulyáskommunizmust?


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon