Skip to main content

Szabad tévé – magyar tévé

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
A kormány marka és a média


„A Magyar Szellemi Védegylet… határozati javaslatban fordul a kormányhoz, teljesítse végre a választópolgárok nagy többségének megbízását, vegye kézbe nemzeti intézményeinket, a televíziót és a rádiót”, mert hiszen ez a két intézmény mégsem „azoknak a tulajdona, akik azt Aczél György és társai jóvoltából még ma is birtokolják.” (Szélrózsa, 1991. február)

Az aczéli gondolatot, hogy ti. a médiának a kormány markában a helye, a Védegylet örökölte, a hozzá tartozó 1974-es kormányrendeletet pedig a kormány örökölte. Azzal a rendelettel fogja a média grabancát, ha és amennyire fogni akarja. A választások előtt volt néhány hónap, amikor a kormány marka már nem volt elég legitim, és akkor a tenyerébe ültetett kuratóriummal tartotta a médiát. Akkor rakták bele az egyik Aczél párttitkárát a másik Aczél örökségébe.

A kormány ugyan időről időre figyelmezteti a tévé és a rádió vezetőit, hogy van még neki marka, és nem ejtette még ki belőle az Aczéltól örökölt kormányrendeletet, mindazonáltal a kormány mégsem követheti a Védegylet javaslatait, mégpedig két okból. 1. Összepaktált az ellenzékkel egy kinevezési törvényt, ami a nem kormánypárti köztársasági elnök aláírásához köti a médiavezetők kinevezését, az elnök pedig az Istennek, mi több, az Alkotmánybíróságnak sem akarja kormánytulajdonba adni az autogramját; 2. a kormány egy antiaczélista közmegegyezés pozíciójából startolt, mely elvetette a média fölötti kormányuralmat, s onnét bizony az antiaczélista aczélisták védegylet-politikája bizony nem egy ugrás.

A közszolgálati rádió és televízió ma a kormányfelügyelet és a felügyeletlenség között lebeg (a kereskedelmi és közösségi média pedig sehol sem lebeg), és ezt a lebegést kellene szabályozott szárnyalássá törvényesíteni az ún. médiatörvényben.

Miről szól a médiatörvény tervezete?

– Arról, hogy milyen elvek (pártatlanság, sokoldalúság stb.) szerint kell a közszolgálati rádiót és tévét szerkeszteni, mekkora legyen azokban a reklám, a hírműsorok, a nem magyar produkciók stb. aránya, milyen igényekre, rétegekre kell különös figyelmet fordítania stb.

– Arról, hogy miből finanszírozzák a médiát, hogy évente a költségvetés tölti meg a bukszáját a parlamenti többség kedve és ízlése szerint, vagy pedig alapvetően a több évre előre megállapított előfizetési díjból tartja el magát.

– Arról, hogy ki irányítsa a médiát, a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök által (az eddigi módon) kinevezett elnökök, alelnökök, egy a parlamenti többség által választott igazgatótanáccsal a nyakukon (ilyen igazgatótanács eddig nem volt), vagy pedig egy teljhatalmú elnök, akit az Országgyűlés választ kétharmados többséggel, és aki azután maga dönti el, hogy kell-e neki alelnök vagy más ilyesmi.

– Arról, hogy miként állítsák össze azt a felügyelőbizottságot, amely (utólag) ellenőrzi, hogy a média a törvényes követelményeknek megfelelően működik-e; hányan képviseljék ebben a kormányt és a pártokat, hányan és hogyan a különböző társadalmi érdekköröket.

– Arról, hogy milyen szabályok szerint lehet kereskedelmi rádiót és televíziót működtetni, hogyan döntik el azt, hogy ki kapjon frekvenciát és ki ne (a tervezet szerint végül is úgy, hogy a Rádió és Televízió Hivatal eldönti, hogy melyik programterv tetszik neki jobban); és végül, kinek legyen felelős a frekvenciát osztogató hivatal, ki nevezze ki annak vezetőjét – a kormány (ahogy a tervezetben áll), vagy az Országgyűlés kétharmados többséggel (ahogy a mohó ellenzék szeretné).

Ha érdeklik a Kedves Olvasót ezek a kérdések, kövesse figyelemmel a médiatörvényről folytatott (előző számunkban indított) beszélgetéssorozatunkat.


Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon