Skip to main content

Jenő és a termeszek

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A mi kedves Balaskónk legújabb költőhelyén, a Pesti Hírlapban (szeptember 11.) olyan sok szépet írt Solt Ottiliának a múlt heti számunkban megjelent cikkéről, hogy nekünk is illik valamivel viszonozni a jóindulatát. Mi, sápadt humanisztikus betűrágók mit adhatnánk mást, mi lényegünk: filológiai adalékot. Hogy ne merüljön feledésbe, ki hozta vissza a századvégi magyar publicisztikába azt a termeszhasonlatot, amelyet ezentúl a Soros-nyűvő Zacsek nevéhez kötne a gyarló közemlékezet, ha mi most nem idéznénk fel – 1990 szeptemberéből – az ősforrást. Jenő levele a Kedves Ringhez az Egyesült Államokból:

„Megérkeztünk a négerkérdéshez. A színes bőrűek ugyan afrikai amerikaiaknak nevezik magukat, a soraikból kiemelkedők ezrei ugyanolyan amerikaiak lettek, mint akár az írek; a felzárkózni képtelenek viszont valóban afrikaiak, szerintem rosszabbak is, mert őseik kevésbé voltak agresszívak. (Sic!) Nyilván sokakban ellenérzést váltanak ki szavaim, de ebben az esetben ragaszkodnom kell az ún. utca emberének véleményéhez, aki nem hordja a zsebében a humanisztikus elveket tartalmazó enciklopédiákat, hanem a mindennapi kényszereknek kényszerűen engedni kénytelen, mert különben pórul járhat, el is pusztulhat. (…) Egy utcában elég egy-két ilyen színes bőrű család, és megvan a baj. Általában munkanélküli segélyből élnek, délutánra már a kábítószer hatása alatt követik el a legkülönfélébb bűncselekményeket, amit itt most nem részletezek, de annyit megemlíthetek, hogy a gyilkosságok sem ritkák. (…)

Dél a korábbi rosszaságáért megkapta azt a jutalmat, hogy náluk nincsen négerkérdés, mert néger sincs (ez itt egy egészen komoly állítás – R. S.), mert a színes bőrűek elmentek boldogítani északi felszabadítóikat, örömükben szétrágják, mint a TERMESZEK, a régi hősök leszármazottainak otthonait. Ilyen a történelmi igazságszolgáltatás. Mi már tapasztalhattunk hasonlót, és a jövő is hasonló tanulságokkal fog szolgálni.

Öleléssel
Jenő”
(Ring, 1990. szeptember 19.)

Próféta voltál, Jenő!
Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon