Skip to main content

Szabó Miklós: Az ellopott barikád

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Szabó Miklós februárban megjelent írásának egyetlen gyenge pontja, hogy Pongrátz Gergelyt azonosítja a felkelők egészével. A forradalomban sokféle személyiség jutott kisebb-nagyobb vezető szerephez, és Pongrátz karaktere egyáltalán nem mondható tipikusnak. Ezt az ’56-osoktól való mai elszigeteltsége is bizonyítja. A hozzá hasonló szerepkörű felkelőparancsnokok (a kádári megtorlás áldozatai közül például Angyal István, Bárány János, Csizmadia Ferenc, Iván Kovács László, Kovács Dezső, Nickelsburg László, Steiner Lajos, Szabó János „Szabó bácsi”) ideológiája, célja, attitűdje, felfogása jelentősen eltér az övétől. Nekik sajnálatosan nem állt módjukban könyvet írni emlékeikről. Jellemüket ismerve, lehetőségeiket feltehetően nem arra használták volna fel, hogy szándékosan félrevezessék az olvasót, vagy alaptalan rágalmakkal gyűlöletet szítsanak.

Szabó Miklós, noha írja, hogy Pongrátz Maléter Pál deheroizálására jelentette meg a kötetét, ellenőrizetlenül elfogadja a valótlan állítását is. A Kilián–Corvin közötti szórványos harcokban ugyanis nem estek el felkelők. Nem kellően árnyalt az a megállapítás sem, hogy a Corvin köziek nem akarták elfogadni Malétert miniszternek. A corvinisták nagyobb része – mint ahogy ez főleg november 4-e után kiderült – Maléter feltétlen hívének számított. Ez is egy bizonyíték, hogy Pongrátzot nemcsak a felkelők, de még a Corvin köziek egészével sem lehet azonosítani. Szabó látszólag figyelmen kívül hagyja, hogy a Corvin köz 1956 szerzője nemcsak Maléter, hanem két mártír harcostársa (Iván Kovács László és Renner Péter) emlékét is alaposan kikezdi, tehát háromszorosan is „kínos szerepet vállal magára, amikor túlélőként gyalázza” a kivégzetteket.

Ez, valamint a torzítások, az agyonhallgatások egész sora miatt – Szabóval ellentétben – nem értem meg Pongrátz háborgását: sokkal inkább ő „lopja el a barikádot” harcostársaitól, mint a „pártellenzékiek” tőle.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon