Skip to main content

Tisztelt Szerkesztőség!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Levélváltás Mezei György ügyében (Beszélő, 1993. február 20.)


A legutóbbi számban Újpest vezetőinek levelével lezárták az ún. Újcsakö-ügyet, de mivel engem személyesen nyolc esetben is megszólítanak a szellemes levélírók (Győri Péter, Győri Úr, Péterek és Petike), engedjenek meg négy mondatot.

1.  Ha az olvasók közül valaki úgy gondolja, hogy a nyílt levél nem minden összefüggését érti, mert nem ismeri kellően az Újcsakö-ügyet, úgy osztozom sorsában, számomra legalábbis teljesen követhetetlen és zavaros az írás egésze és az egyes részek is.

2. Pedig úgy gondolom, hogy az Újcsaköt elég régen és elég részletesen ismerem, éppen ez inspirált arra, hogy oly sok homályos és célozgató sajtónyilatkozat után – az események végén – megpróbáljam a Beszélő olvasóival is megosztani ismereteimet és általánosítható következtetéseimet.

3. Aggódom, hogy ha az a sok feszítő, összegubancolt indulat és intrika, ami Újpest vezetőinek írásából tükröződik, szerepet játszik a mindennapi önkormányzásban is, marad-e helye, tere a higgadt, konstruktív döntéseknek. Csak remélem, hogy igen.

4. Azt is higgadtan és átgondoltan kellene végre tudomásul venni – nemcsak Újpesten –, hogy azok a szakemberek, akik (például) az új szociális intézményeket, szervezeteket, megoldásokat létrehozzák, működtetik, s tették ezt már hosszú évek óta, itt lesznek, s teszik majd ugyanezt évek múlva is, amikor a politikai posztokat esetleg már más személyek fogják betölteni.

Úgy gondolom, hogy ezzel az az ügy, amelyről (az Újcsakö kapcsán) a Beszélőben írtam, nevezetesen a Családsegítő Központok és az önkormányzatok ügye s az SZDSZ–Fidesz szociálpolitikája nem lezárult, éppen hogy csak elkezdődött.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon