Skip to main content

Tizenkét szómíves öszvetanakodék…

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Nemzetiszínű szalagcsokorba fogott búzakalászok között kettős kereszt – ez a Független Magyar Demokrata Párt emblémája. Nekem, öregfiúnak, ismerős még az 1947-es választások idejéből; a pártot akkoriban inkább Balogh-pártnak emlegették, mert alapítója és atyamestere az egykori szegedi plébános, utóbb kisgazdapárti politikusként egy ideig miniszterelnökségi államtitkár, Balogh István volt. A párt a kommunista szalámitaktika eredményeként jött létre, amikor Balogh páternek távoznia kellett a Kisgazdapártból és a miniszterelnökségről. Ám a Balogh-párt nem tudott jellegzetes politika arculatot kialakítani, a választásokon gyöngén szerepért, a .fordulat éve” után pedig formális feloszlatás nélkül is szép csöndesen elsüllyedt a feledés homályában.

Az idén fölbukkant. Először a Magyar Vasárnap című lappal vonta magára figyelmet, amelynek rendkívüli kiadásával néhány hete egész palánkot teleragasztottak a környékemen. A lap létezéséről ugyan már az első próbaszám óta tudtam, de őszintén szólva nem keltett föl bennem valami heves érdeklődést. A röplapként és plakátként terjesztett „rendkívüli kiadás” egyik oldalán a párt politikai platformja és agrárprogramja olvasható 15, illetve 12 pontban, a másik oldalán meg a párt jelszava: Isten – Család – Haza.

Új igénylő a „csöndes többségre”Természetesen az újjászületett Balogh-párt (pardon – szól közbe Ambrus Sándor, a Magyar Vasárnap főszerkesztője –, a Független Magyar Demokrata Párt) is „a dolgozni kívánó, csöndes többség pártja” akar lenni. Úgy tetszik, mennél kevésbé kidolgozott egy politikai párt programja, annál biztosabban tart igényt e csöndes többség képviseletére.

Az FMDP nem szállt be a csatározásokba, a céltalan osztozkodásba – olvasom a rendkívüli kiadásban, a párt szóvivőjének a cikkében. Minő előkelőség! – gondolom, de Ambrus úr kiábrándít:

– A párt ezentúl nemcsak megfigyelőket kíván küldeni az Ellenzéki Kerekasztalhoz, hanem tevékenyen be kíván kapcsolódni a munkájába.

– Tulajdonképpen mikor alakult újjá ez a párt?


– 1988 tavaszán! – hangzik a büszke válasz. – Még a Kereszténydemokrata Néppárt megalakulása előtt. Az úgy volt, hogy összejött tizenkét „dühös ember”… Közülük egyedül Neff István ismerte személyesen Balogh pátert – ugyanis a keresztfia. Ez a mai párt az akkori FMDP napjainkhoz adaptált változata.

– Miért látták jónak, hogy önálló pártot alakítsanak?


– A Kereszténydemokrata Néppártot az emberek katolikusnak tekintik, és mi nem akartuk a hatókörünket egy felekezetre korlátozni. A Kisgazdapárthoz sem csatlakoztunk, mert az meg egy rétegre szűkíti a tevékenységét – vélekedik Ambrus Sándor főszerkesztő, aki egyben az FMDP alapító tagja.

– Szóval ön is a „tizenkét dühösek” egyike?


– Mástél év alatt tizenkét különféle perem volt – mind megnyertem, hol felperesként hol alperesként. Volt köztük becsületsértési, rágalmazási, munkajogi per, mindenféle.

– Derék dolog. De mondhatna valamit arról, hogy mennyiben tekintik magukat Balogh páter szellemi örököseinek?

– Balogh István nagy gondolata volt, hogy apró lépésekkel haladjunk előre. A konfliktusok oldása, az ellentétek kiegyenlítése…

(Gondolhatnék Jászi Oszkárra, Bibó Istvánra mint nagy politikai gondolkodókra, de hát ők – ugye – a politikai spektrum másik felén helyezkedtek el. Akkor talán a keresztényszociális Giesswein Sándorra? Valaki volt ő is a század elején. De hát fogadjuk el Balogh Istvánt mint politikai gondolkodót.)

„Nem bohócnak jelentkeztünk”


– Az imént Neff Istvánt említette. Róla azt a pletykát hallottam, hogy munkásőr volt.


– Így igaz. De tudjuk, milyen nyomásnak voltak kitéve emberek, ugye… Különben – hogy elébevágjak esetleges más pletykáknak – elmondhatom, hogy jómagam a Népszabadság pártrovatában dolgoztam 1976–77-től egészen ’86-ig. Elegem volt már… Aztán a Kölyök magazint csináltam, nyereségessé tettem. Agyonnyomták.

– Gondolom, MSZMP-tag volt ha a Népszabadság pártrovatánál volt…


– Még katonakoromban léptettek be. Tudjuk, mi mindent el nem vállal a katona, csak hogy három nap extra szabadságot kapjon.

– Beszéljünk másról. Hogy megy a lap?


– Ötvenezer példánnyal indult, aztán fölment hetvenezerre. Most visszafogjuk negyvenre, mert jót tesz egy kis hiánypszichózis. De százezer példánnyal lesz nyereséges. Egyébként sok a panaszunk a Posta Hírlapterjesztőjére. Előfordul, hogy péntek helyett csak kedden „teríti szét”. A remittendaelszámolásuk körül is voltak komoly kifogásaink. Így aztán kapcsolatba léptünk a munkásőrséggel, amely lapterjesztői kft. létrehozásával próbálkozott. Más az üzlet, más a politika. De hát ez az ötlet már tárgytalan. – Különben megemlíthetem, hogy a Magyar Vasárnap az országgyűlési képviselők független csoportjának az orgánuma.

– Hm. Érdekes. És kik finanszírozzák a lapot, ha csak százezer példánnyal lesz nyereséges?


– A lapnak kft.-alapon még újév előtt saját nyomdája lesz. Ezt a kft.-t nem a párt hozza létre. Az FMDP nem csinál Next-2000-szerű vállalkozásokat.

– Egyelőre azonban – jegyzem meg – az FMDP intézőbizottsága szerepel a lap kiadójaként. És a párt a költségvetésből kétmillió forintot vett fel.


– Ez igaz, de egyelőre nem igényelt többet. Körülbelül 2500 tagunk van. Persze nem minden a taglétszám. Súlypontozzuk a munkát. A választásokon ott indulunk, ahol esélyeink vannak. Nem bohócnak jelentkeztünk a politikai életbe.

„Ne ártsunk egymásnak”


– Hogyan áll a párt szervezetileg?


– Budapesten kívül öt megyében (Fejér, Győr-Sopron, Csongrád, Pest és Szabolcs megyében) működik már. Győr-Sopronban a helyi Ellenzéki Kerekasztal részeként. A párt élén 11 főnyi választmány és 5 tagú intézőbizottság áll. A megyei szervezetek önállóak. A központnak (és egyúttal a lapnak) az Újpesti Bőrgyár egyik épületében 7 szoba áll a rendelkezésére. Pártunk kongresszusára a választások előtt nyolc héttel kerül majd sor.

– Mit szólnak az elnökválasztás kérdéséhez?


– Nézze, szerintem Szűrös nyugodtan maradhatna hat hónapig is, addig pedig meglesznek a képviselő-választások. De hát ez eleve reménytelen, mert a pártok legtöbbje elfogadja az MSZP elgondolását. Így aztán nekünk is lesz önálló elnökjelöltünk.

– Távolabbi elképzelések?


– Ma egyetlen párt sem alkalmas kormányalakításra. Az FMDP sem. Az esetleges koalícióról még nem döntött az intézőbizottság. Talán a Magyar Néppárt és a Kereszténydemokrata Néppárt lehetne partnerünk. Esetleg a Kisgazdapárt is. A szabad demokraták? Nem a szándékukkal van bajom. Az SZDSZ majdnem ugyanazt akarja, mint mi. Csak túl magas szinten mozog. Értelmiségi párt. Vagy csak keveset beszéltünk egymással? Én csak azt kérem – magától is –, hogy ne ártsunk egymásnak.Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon