Skip to main content

Ügynökök, ávósokról, pufajkások / Göncz Árpád útja / Kárpótlások / Expo / Három megkönnyebbülés

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Ügynökök, ávósokról, pufajkások

Az átvilágítás igénye láthatóan nem korlátozódik a kisgazdákra és miránk. Boross úr, a belügyminiszter is követi a jő példát. Miután az elmúlt évben elvetették a szabad demokraták Hack-Demszky-féle szűkebb és precízebb javaslatát, most a kormánykoalíció állt elő a maga bővített verziójával. A végrehajtás technikai akadályainak részletezésére nincs helyünk. Egyebekben az utolsók közt vagyunk, akik magas közéleti tisztségekben ávó-sokkal, pufajkásokkal, szt-tisztekkel kívánnak találkozni. Két megjegyzésünk azért lenne. Az ’56-os vérbírók, ügyészek, vérbírósági alkalmazottak mennyivel különbek a verőlegényeknél? Rájuk miért nem terjed ki a vizsgálódás, s a volt titkos ügynök nem lehet tanszékvezető professzor, rovatvezető, akkor miért lehet egyházi, egyházügyi főméltóság? Köztudott, hogy a BM III/III-as csoportfőnökség nemcsak evilági, de egyházi tisztségviselők körében is imponáló aktivitást fejtett ki. Különben is régi dolog ez a beépülés és árulkodás, már Júdással elkezdődött.

(Figyelemre méltó körülmény továbbá, hogy a Népszabadság hamarabb jutott hozzá a kormány törvényjavaslatához, mint a képviselők. Régi kapcsolatok a BM-mel?)
A két legfontosabb esemény azonban; a köztársasági elnök németországi látogatása és a fővárosi közgyűlés Expo-ellenes határozata.

Göncz Árpád útja

Akkor került rá sor, amikor a hazai közélet nyakig belemerült önfeledt kárpótlási, hitéleti, ügynökmentesítési, világkiállítási kedvteléseibe. Az út értelme is az lenne, hogy visszairányítsa a figyelmet az alapkérdésre, a rendszerváltás voltaképpeni céljára. Mellesleg ez a társadalom egyetlen még élő közös nevezője. Ez a cél az Európai Közősséghez való mielőbbi csatlakozás. Kohl kancellár szerint Magyarország 1996–98-ban válhat teljes jogú EK-taggá és e törekvésében Németország támogatását élvezhetné. Ehhez pedig már 1993-ban az egészen közeli jövőben meg kell kezdeni az előkészítő tárgyalásokat – figyelmeztetett Göncz Árpád. Kevés az idő, rengeteg a konkrét gazdasági intézményes, jogi tennivaló.

Kárpótlások

Ez ki kellene hogy józanítsa a kormánykoalíció egyre inkább hátramenetbe kapcsolt erőit. Emlékeztetnie kellene őket, hogy a világ nem a történelmi igazságtevéssel kezdődik és végződik.

Miután dr. Antall József nem tudott vagy nem akart ellenállni a kisgazdák zsarolásának, most már jó esélye van rá, hogy hátralevő hivatali idejét kizárólag különféle kártérítési igények és konfliktusok menedzselésével töltse. Szépen mutatja ezt a miniszterelnök elmúlt hétvégi és hét elejei programja. Miután a Balaton mellett, Siófokon nagy sietve támogatásáról biztosította világi és egyházi ingatlanokat követelő kisgazda és kereszténydemokrata szövetségeseit, a Holt-tenger partjához, Izraelbe repült. Csak azért, hogy itt majd a magyarországi zsidók jogos kártérítési igényével szembesülhessen. Erről az előrelátó miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy majd a német kormánnyal együtt lát neki. Akkor viszont aligha kerülheti el a magyarországi németek szintúgy jogos kárpótlási igényeit. Később majd azok a fiatalok nyújtanak be hasonlóan jogos kárpótlási igényt, akiket jelenleg dr. Antall korosabb választói kedvéért rövidít meg. A folyamat a Bibó Szakkollégiumban és az Egyetemi Színpadon már meg is kezdődött.

E jóvátételi láncreakciók és újraelosztási konfliktusok egyáltalán nem segítik elő az Európai Közösségbe való mielőbbi bejutásunkat. Ezért is volt a Németországból hazatérő Göncz Árpád első dolga, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljon a kárpótlási törvénnyel, hozzátéve, hogy nem lassítani, de siettetni akarja a folyamatokat. Talán nem teljesen véletlen, hogy az elnököt kísérő Kupa Mihály pénzügyminiszter úgyszintén arról nyilatkozott a május 13-ai Magyar Hírlapban, hogy türelmi tartalékai kezdenek megfogyatkozni. Gyorsabban kellene privatizálni – jelentette ki Kupa. Pedig a miniszter és Surányi György MNB-elnök nem teljesen üres kézzel, hanem két német bank budapesti alapítási szándékával együtt tért haza.

Expo

A másik fő eseményről, a Fővárosi Közgyűlés Expo-ellenes határozatáról külön írás szól a Beszélőben. Kérdés, hogy Expo-ügyben érdemes-e még bármit is írni, van-e még a szavaknak jelentése. Az biztos, hogy az egész ügy immár teljesen politikai, sőt egyeseknél vallási magaslatokra emelkedett és észalapon meg-közelíthetetlenné vált. Igaza van az MDF-nek és IDF-nek, ha beruházás-gazdaságossági érvelés helyett „mi-ti-ők igen, ki nem” szövegezésű plakátjait ragasztgatja. Mint ismeretes, Expo-ügyben teljesen felcserélődtek a hagyományos szerepek. Itt a konzervatívok a radikálisok, a merészek, a lendületesek, a vállalkozó szelleműek. A világkiállítást ellenző liberálisokat, az SZDSZ-t és a Fideszt azonban nem e jó tulajdonságok hiányával vádolják, hanem lassan már az élni akarás, a fényre törekvés, a hazajobbítás szándékának megtagadásával. Sokat segítene, ha a világkiállítási programiroda az ellenfél mélylélektani tulajdonságainak elemzése helyett végre megmondaná mennyi tényleges és garantált befektetési ajánlat jött össze. Nem keverve a befektetési szándékokat a munkavégzési (pénzköltési) hajlandósággal. Eddig ugyanis ez történt.

Három megkönnyebbülés

A legnagyobb megkönnyebbülést az okozza, hogy a jugoszláviai krízis eleddig nem vezetett robbanáshoz, sőt némileg csillapodni látszik. Nem mérgesedett el az egri találkozót követő magyar-román civakodás, hanem a „nyitott égbolt” szerződéssel esetleg bizalomerősítő folyamatok indulhatnak a két ország között.

Tragédia nélkül, ha úgy vesszük, győztesen ért véget az éhségsztrájkoló váci húsosok küzdelme. Az igazi siker azonban az lenne, ha végre kialakulna a független munkás-érdekvédelem, az ipari konfliktusok kezelésének módszertana, és a munkások méltó helyre kerülnének a privatizáció egész folyamatában. Akkor talán nem lenne szükség a mostanihoz hasonló kétségbeesett és alkalmazott módszereiben némiképpen vitatható akciókra.Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon