Skip to main content

Expo – Édentől keletre? / Búcsú a KGST-től / Energia / Párttalálkozók, zászlóbontások

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Az elmúlt héten jó dolguk volt e rovat összeállítóinak Göncz Árpád németországi útját ismertetve arról írhattunk, hogy az Európai Közösséghez való csatlakozást kellene jövőképünk középpontjába állítani. És indulni is kellene e jövőkép felé, mert nincs már túl sok időnk. Ehelyett az itthoni kárpótlási viták hátrafelé húznak, az Expo ügye pedig a pártok és érdekcsoportok kiismerhetetlen dzsungelharcává vált Azért kivehető, hogy a liberálisok és modernisták óvatossá és konzervatívvá, a tradicionalisták és konzervatívok pedig vakmerő radikálissá válnak, ha az Expóról van szó.

Expo – Édentől keletre?

Azt azonban nem gondoltuk volna, hogy ennyire radikálisok és merészek tudnak lenni konzervatív beállítottságú honfitársaink. Az általános megrökönyödést okozó bécsi nem-szavazat után megnyíltak a tisztes magyar visszavonulás útjai. Senki a szemünkre nem vethetné az új helyzetben, ha szép csendben retirálnánk. De nem, mi inkább támadásba megyünk át. Megcsináljuk egyedül! Ha nem kell a Nyugatnak, áthozzuk Keletre az édent.

S mindezt egyetlen nap alatt, drámaian megváltozott összhelyzetben, újra térképezés, számítás, adatgyűjtés nélkül el is döntötte a magyar kormány! Még szerencse, hogy a nemzetközi kiállításokat a rendező szerv, a BIE nem ennyire huszáros, maga is érzi a bajt. Októberig gondolkodási időt kaptunk. Ezt az időt most tényleg gondolkodásra, ha nincs más, jól előkészített népszavazásra kellene felhasználni. Minél forróbb a vita, minél mélyebbre ásunk, annál inkább az derül ki, hogy az Expo körül a legalapvetőbb kérdéseket sem tisztázták még. Kevés vigasz, hogy az nagy osztrák pártok, érdekszövetségek is hamis képet melengettek a bécsi polgár vágyairól. A magyar kormány mindenesetre gyanútlanul végigülte az ominózus bécsi szavazás napját, és azt sem vette észre, hogy időközben kihúzták alóla a kiállítási széket. Ezek után nem mondhatja, hogy csalhatatlan, jobban tudja mit kíván a nép, mint a nép maga. Nem mintha mi tudnánk! Mindenesetre nem lehet a végtelenségig egy dologról veszekedni. Döntsön a nép, aztán zárjuk le ezt az ügyet.

Búcsú a KGST-től

Moszkvában ezen a héten határozták el, hogy egykori édenünk, a KGST június 28-án itt, Budapesten feloszlatja magát. Hogy örültünk volna húsz évvel ezelőtt ennek a hírnek. Most már elfásultunk, szinte sajnáljuk is jó öreg KGST-nket. Mivel 2 nappal az oszlatás után, az orosz katonák kivonulása őrömére úgyis nagy utcabál készül, egy-két lassú búcsútrepakot, -gopakot a megboldogult gazdasági testület tiszteletére is eljárhatna a szépreményű, EK-ba készülődő ifjúság. Lengyel táncot, polkát, mazurkát azonban véletlenül se járjanak, mert történelmi testvérnépünktől éppenséggel nem búcsúzkodunk. Lengyelországot most vették fel a Pentagonáléba, amelynek neve a továbbiakban már Hexagonále lesz. Így most már nem négy, hanem öt másik tagállam szorít a jugoszlávoknak, maradjanak békén, egyben. A lengyel–magyar sorsközösség alakulását a jeruzsálemi vendégkönyvekből is nyomon lehet követni. Dr. Antall József beírása után mindjárt Lech Walesa e heti beírása következik. Vajon miért ez a nagy vendégjárás?

Energia

De a lengyeleknek legalább sok és jó szenük van. Nekünk meg kevés, rossz és drága. Ezért – meg a többi energiahordozó, az olaj, a földgáz beszerzési nehézsége miatt – nem is osztatlanul vidám esemény a közelgő KGST-búcsúbál. A fűtő- és tüzelőanyagok most bejelentett áremelését épp csak megemlítjük, mert nem kívánjuk kedves olvasóinkat idegesíteni. A független szakszervezetek Ligája már tiltakozott is a szociális kompenzáció csekély volta miatt, és teljesen igaza van. Hát még ha a május 17-i Pesti Hírlapban ismertetett adatok is bekerültek volna a Liga értékelésébe. A lap szerint az 50 millió márkás német szénsegély több mint felét elpazarolták. Legalább az elektromos áram kimaradt a mostani szórásból. Itt is számolni kell azonban a szovjet áramszállítások akadozásával. A hét hírei közé tartozik, hogy nagyobb lendületet vettek a nyugati energiahálózatba való csatlakoztatásunk előmunkálatai.

Párttalálkozók, zászlóbontások

A német szociáldemokraták türelme kimeríthetetlennek látszik. Kezdik túltenni magukat a magyar szocdemalakzatokkal kapcsolatban szerzett lehangoló tapasztalataikon. Erre utal, hogy a Friedrich Ebért Alapítvány a hét végén Sárospatakra hívta a különböző hazai szocdem-csoportosulásokat, és megpróbálta közös asztalhoz ültetni őket Meghívták az MSZP szociáldemokrata orientációjúnak tartott képviselőit is. Vezéralakjuk, Vitányi Iván arról beszélt, hogy nem elég a szűken vett szocdemösszefogás, szélesebb baloldali szövetségre van szükség a jobbratolódás ellensúlyozására. Azért lenne szükség rá, hogy a magyar szocdemek összeszedjék magukat, mert a munkavállalói érdekvédelem még mindig nagyon gyenge lábakon áll Magyarországon.

Amíg Vitányi professzor Sárospatakon szervezte a baloldal egységét, budapesti intézetébe befészkelték magukat a népies baloldaliak. Pozsgay Imre és Bíró Zoltán Nemzeti Demokrata Szövetség elnevezéssel centristának, harmadik utasnak minősített mozgalmat indított útnak. Erről a vállalkozásról mostani lapszámunkban külön tudósítás szól.

A Független Kisgazdapártban nem nyugszanak a kedélyek. Már bírósághoz készültek fordulni a két pártelnök. Nagy Ferenc József és Torgyán József ügyében, de azután meggondolták magukat, megpróbálják párton belül rendezni a kérdést Érvénytelenítették az előző választást, és június 29-ére új nagyválasztmányi gyűlést hívtak össze. Nem lesz „társelnöki” funkció – mondotta Nagy Ferenc József. Visszatérve az Expóra: a kisgazdák akkor támogatják, ha a falu, a magyar vidék is méltó helyet kap benne.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon