Skip to main content

Új Karabah?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Gagaúzia Moldávia déli részén fekszik: valaha Románia legelmaradottabb vidéke volt. A gagaúzok bevándorolt törökök, mára azonban teljesen elvesztették minden török kapcsolatukat és hátterüket. Az általános szétforgácsolódás e vidéken is kemény indulatokat szült. Nemrégiben a gagaúzok is megkezdték küzdelmüket nemzeti függetlenségükért, amelyet azonban leginkább Moldávia függetlenségével szemben határoztak meg. Mi sem mutatja jobban ezt az identitászavart, mint az, hogy a kikiáltott Gagaúz Köztársaságnak orosz az „államnyelve”. A legfőbb célja pedig az, hogy Moldávia maradjon része a Szovjetuniónak, írja alá a szövetségi szerződést. A klasszikus esettel állunk szemben: Moszkva központilag és belülről próbál nyomást gyakorolni valamely köztársaságára, jelen esetben Moldáviára. Gorbacsov Odesszából „ugrott át” néhány órára a közeli Moldáviába, s kertelés nélkül a moldáviai vezetőség tudomására hozta, hogy van lehetőség a köztársaság politikai stabilitásának megőrzésére, de csakis a Szövetségi Szerződés aláírása által.

A mostani események közvetlen ürügye a múlt vasárnapra kitűzött gagaúz parlamenti választás volt: a pattanásig feszült légkörben a gagaúzok és moldovánok közti további atrocitások megelőzésére rendkívüli állapotot vezettek be, amelynek megerősítésére a múlt hét végére megérkezett Satalin tábornok osztaga is. A gagaúzok a város körül felállított blokádon átengedték a deszantosokat, majd újra bezárták a város körüli gyűrűt. „A hadsereg velünk van” mondják a gagaúz és a szomszédos Ukrajnából érkezett önkéntesek. A moldáviai népfront vezetői mindennek ellenére igyekeznek békésen megoldani a konfliktust. Egyelőre tartózkodnak az erőszakos viszontválasztól. Úgy gondolják, mindent megtettek az elmaradott gagaúz terület fejlesztéséért, kulturális autonómiájának megteremtéséért. A moldáviai kormány legfőbb gondja most az, hogy visszafogja a lakosságot mindenféle önkényes, erőszakos akciótól – kaptuk a hírt kedden a moldáviai fővárosból.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon