Skip to main content

Underpress

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A dicstelen körülmények között elhunyt, khm, vállalkozó, Seres Zoltán merénylőjéről nyilván sok rosszat el lehet mondani, de ez azért durva. Blikk, nagy betűkkel, pirossal aláhúzva: „Seres merénylője géppisztolyával elkergette a gólyákat Tahitótfaluból”

A csávó tehát, aki két géppisztolysorozatot is beleeresztett sajátos foglalkozású névrokonomba, ökológiai kárt is okozott, talán még a tahitótfalui népességfogyás is a számlájára írható. Maffiózó urak, ami sok, az sok. Tessenek halkan, környezetbarát módon dolgozni, hangtompítót, ökológiailag könnyen lebomló fémszerkezetű fegyvert, reciklálható lőszert használni, gólyákat, védett réti sasokat kímélni. Nézze meg az ember.
A hónap felfedezése. Elköv.: Makovecz Imre, építész, a Magyar Demokratában.

„Amint a polgári hang kerülne túlsúlyba valamelyik lapnál vagy televíziónál, valószínű, hogy csakhamar hirdetések nélkül maradna. Ahhoz, hogy létrejöjjön a sokat emlegetett egyensúly, kellene egy komoly polgári, ne adj isten konzervatív, nemzeti beállítottságú gazdasági réteg is. De nincs.”

A médiaegyensúly elmaradásának oka: ha a polgári hang túlsúlyba kerülne, elmaradnának a hirdetések (amilyen egy szemét bagázs ez a szoclib hirdetési piac, irtózik mindentől, ami polgári), de persze nem maradnak el, mert nincs polgári hang, mert polgár sincs, meg nemzeti gazdasági réteg sincs. Ezt esetleg Orbán min. eln. úrnak is tessék elmondani, ő akar központilag médiaegyensúlyt teremteni. Lehet, hogy nem tudja: az a réteg, amely őt tavaly megválasztotta, nincs is.
Most akkor mi van? A Fővárosi Bíróság Cégbírósága szerint (lapzártakor a határozat még nem jogerős) illegitim az MTV csonka kuratóriuma, így tehát a döntései is illegitimek, ámde a kuratórium mégiscsak döntött egy-két csip-csup ügyben, pl. megválasztotta a Magyar Televízió új elnöké, Szabó László Zsoltot, aki végre kezébe meri venni a dinamitrudakat; de mit tehet szegény Zsolt, ha egyszer törvénytelen a helyzete? Kikúr ezer embert? Végre. Változtat a menedzsmenten? Végre. Elküldi Feledy Pétert? Még végrébb. Behozza Csermely Péter közírót a Magyar Demokratából, Szenes Pszichomosoly Andreát, Torgyánné Cseh Mária protezsáltját, ráadásul műsorszerkesztési alelnöknek? Gott im Himmel.

Andrea: törvénysértés. Torgyán doktor nyíltan megmondta, „méltatlan, hogy a Kisgazdapárt ne tudja soha elmondani azt, hogy mit kíván”. Na majd most, bár a médiatörvény ugye nem erről szól.

Péter: káderhiány. Bár az ok lényegtelen, az okozat beláthatatlan. Ezzel Zsolt az Új Pragmatikus Gazdasági Szakember imidzséből, jószántából vagy presszió alatt (persze, Selmeczi óta tudjuk, ilyen az ő köreikben nincs), de átment kulturkampfba. Ha a magyar igazságtól és élettől nem túl távol álló publiciszta fog felelni a közszolgálati hírfolyam kiegyensúlyozottságáért, akkor az annak a beismerése, hogy a Fideszes médiapolitika = most mi jövünk, de nagyon durván. Az MTV körüli örök politikai logika a birtokon belül levés, aztán majd lesz valahogy, függetlenül attól, hogy ez az államosítás-pártosítás nem szokott beválni, pláne ma már van más, a közszolgált nép a távkapcsolók fokozott nyomogatásával fog szavazni. Ha meg nem, megérdemeljük.
Így persze könnyű.

Szabó László Zsolt a Figyelő című lapban arra kérdésre, hogyan fogja tudni megvalósítani a terveit, ha egyszer vitatott a dolog jogszerűsége: „Nekem az a feladatom, hogy rendbe hozzam az MTV-t. A politikai csatározásokra nincs befolyásom, ezért nem is foglalkozom velük.”

Ez azért is meggyőző, mert akkor én is kiállhatok a parlament plenáris ülése elé azzal, hogy én vagyok az új házelnök. Biztos lenne, aki ezt vitatná, de hát az én feladatom, hogy elnököljek a T. Házban, a politikai csatározásokra pedig közismerten nincs befolyásom, ezért nem is foglalkozom velük.
A világ legrövidebb megfigyelési ügye (magnószalag az egyik pszichiátria orvosi konzultációjáról):

X:. Vagy itt van ez a Kosztolányi. Figyeled?

Y: Aha.
Nem és nem állják meg, hogy ne pletykáljanak. A bulvárlapok a felesleges (fél)információk olyan mennyiségét öntik a befogadóra, hogy időnként, akaratlanul, szándéktalanul mintegy, belecsusszanik egy-egy lényeges dolog is, adott esetben média és rejtett PR bensőséges viszonyáról.

Mai Nap: „Hamis a baba – Garby és Pici kamu sztorija.” (A cikk további része már az itteniek által beszélt magyar nyelven íródott.) „A történet kamu a javából. Mármint az, hogy az egykor fotómodellként ismert hölgy Csonka András színésszel fut. Fittyfenét. Az igazság: nem könnyű, de a leányzónak reklámot gyártanak. Az egyik hetilapban (a Storyról van szó. S. L.) megjelent eljátszott paparazzofotó is csak azért készült, hogy a hölgy most megjelent CD-jét propagálják. (...) Azt aztán végképp nem értjük, miért ilyen bújtatott formában nyomatják a reklámot? Meg azt sem igazán, miért kell Csonkának ilyen fajta buliba belegabalyodnia.”

Az igazság nem könnyű, de a Mai Nap meg van lepve, hiszen korrekt, mértékadó orgánumként mindig is távol állt a bújtatott PR bármilyen formájától, lényegében azt sem tudja mi az, más napilapnál sem tűnik fel neki a gazdasági vagy kulturális rovatot böngészve, hogy jé, itt egy cégnév, holott nem kéne, jé, itt nincs (x) egy írás alatt, jé, ez az alá nem írt cikk tiszta promó-anyag. Fittyfenét. A Mai Nap nagy nyilvánosság előtt elkövetett csodálkozást követ el, és egy személyes pletyka keretében ad közre egy kizárólag Magyarországon lehetséges PR-technikát: kamu partner és kamu paparazzofotó közlését egy kamu infókat közreadó hetilapban, reklámcélból.

A Story műfotóit alapul véve meg kéne nézni néhány nem kamu lap közléspolitikáját, hirdetési osztályának könyvelését is. Az igazság nem lesz könnyű.

A Dragon Ball Z ugye tilos, ezt meg szabad. Békés szörfölés közben, derült égből.

Női fenék bugyborékol egy átlátszó kádban. Pontosabban nem a fenék bugyborékol, hanem körülötte a víz, mini-dzsakuzi, nyilván. Gyorsan át az MSat-ról a Szív TV-re, ott meg egy jobb sorsra érdemes, tangás női derék körül rezeg valami fehér öv, állítólag fogyasztóeszköz, de lehetne az inkvizíció része is akár.

Reklámtévét látunk, aminek különös ismertetőjele, hogy negyedóra hosszú, és általában bikinis női testek vannak el benne igen jól pozicionálva, lassú közelikkel, olaszból fordított lelkes, iszonyatos agitprop-szövegekkel. Avanti popó!
Nagy szellemek, ha. Tolvaly Ferenc (TV 2) a Cash Flowban:

„A lineáris tévézésnek bealkonyult, az interaktív televíziózás előrehaladott állapotban van (...); nagy veszélye viszont a társadalmi elmagányosodás. Épp ezért meggyőződésem, hogy a XXI. század legnagyobb kihívása etikai természetű: csakis szilárd erkölcsi alapról lehet kezelni a technikai fejlődést. Erre készül fel már most a TV 2....” stb. stb.

Lehet, hogy lineáris tévénézőként nem vagyok valami előrehaladott állapotban, de hogy a csatorna produkciói semmilyen etikai természetű kihívásnak nem felelnek meg, az biztos, úgyhogy mielőtt elmagányosodok, fogom magam, és szilárd interaktivitással elzárom a készüléket.
A hónap kérdése, a riportert ezúton javaslom Az Univerzális Intergalaktikus Hülyeség Örökségének Különdíjára. A Magyar Demokrata azt kérdezi Bélától (Pokol, FKgP):

– A legközelebbi választás azonban 2002-ben lesz. Kibírja addig a kormány médiatámogatás nélkül?

Gratulálok.

(1999. május 28.)Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon