Skip to main content

Útban a kétkamarás parlament felé

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Interjú Csapody Miklóssal
Ki képviselje a kisebbségeket?

(Dr. Fodor Gábor): [Levél a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek]


Romániai Magyar Demokrata Szövetség

Tisztelt Barátaink!

A demokratikusan választott magyar parlament minden tagja alapvető fontosságúnak tartja az emberi jogok, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségek kollektív jogainak pontos megfogalmazását és maradéktalan érvényesülését hazánkban az Alkotmánymódosítás kapcsán. Felelősségünket e téren ráadásul csak növeli az a tény, hogy nagyszámú magyar él a környező államokban, s tudjuk, hogy sokan figyelik döntéseinket.

Beszélő: Miért érezte úgy a külügyi bizottság, hogy szükséges az RMDSZ állásfoglalására reagálni?

Csapody Miklós: Az RMDSZ állásfoglalását a magyar parlamentnek címezte. Én nem tartottam szerencsésnek, hogy a román követségen keresztül ért a parlamenthez a nyilatkozat. Szerintem nem szerencsés a nemzetiség kifejezés használata, a nemzeti és etnikai kisebbség kategóriája volna kívánatos, másrészt a román parlamenti viszonyok példaképül állítása enyhén szólva anakronisztikus. Mindez talán azt az érzetet keltheti, hogy az RMDSZ és a magyar parlament között nincs összhang. Erről szó sincs. A külügyi bizottság állásfoglalása mögött az van, hogy tudtunkra jutott: Romániában a Göncz-interjú és más dolgok nemtetszést váltottak ki kormánykörökben. Szükséges volt eloszlatni az ombudsmannal kapcsolatos félreértéseket is. Az Országgyűlés Emberi Jogi, Vallási, Kisebbségi Bizottsága már megkereste egy válasszal az RMDSZ-t (ld. a keretben), de a külügyi bizottsággal együtt úgy döntöttek, hogy közös határozattervezetet készítenek, és azt az Országgyűlés elé terjesztik, és ez immár nem egy vagy két bizottság, hanem a parlament hivatalos reflexiója lesz az RMDSZ állásfoglalására. Az ombudsman a nemzetiségi, kisebbségi jogok parlamenti szószólója, teljesen különálló kérdés a fizikai, biológiai létükben különálló nemzeti, etnikai kisebbségek parlamenti képviselete. Az ombudsman az érdekvédelem, az utóbbi a parlamenti képviselet. Mi amellett vagyunk, hogy nem a vagy-vagy, hanem az is-is kérdése legyen föltehető. A mi jogfejlődésünknek mai – remélhetőleg a kétkamarás parlament felé tartó – szakaszában időrendileg előbb vezethető be az ombudsman intézménye, és csak később a nemzetiségi vagy etnikai kisebbségek valamilyen parlamenti képviselete. Egyszerűen azért, mert a mostani választójog alapján zajlott a szavazás, és a parlament a pártokra leadott szavazatok alapján állt fel. Horvát, szlovén, szerb, szlovák, német, román, zsidó, cigány képviselőket most már csak antidemokratikus kooptálással hozhatnánk be.

Beszélő: Ez a legalább fél, ha nem egy választási ciklusra szóló megoldás kielégíti-e a határon túlra szorult magyarság igényeit, amely a hazai gyakorlatot hivatkozási alapnak tekinti?

Cs. M.: Az RMDSZ nyilatkozatából kitetszik, hogy nem valamiféle viszonosságot, valamifajta hamis reciprocitást kérnek számon, hanem azt, hogy a nemzeti kisebbségeknek, ők itt a románságot említik, legyen jogalapja arra, hogy az anyaország a kisebbséget ért retorziók miatt szót emeljen. Az RMDSZ a listás választás miatt jobb helyzetbe került a parlamentben, mint nálunk a kisebbségek, így teljesen természetes, ha sürgetjük: a magyar parlamenti rendszer alakuljon át listás irányba. Az ombudsman intézményének bevezetésére teendő kormányjavaslatot azonban nem gyanakvással kell fogadni, meg kell érteni, hogy mi ez a jogintézmény, illetőleg az összes más kezdeményezést (kisebbségi képviselők klubja például) igénybe kell venni. Az RMDSZ intenciója a méltányosságra, a mindenkori kisebbség iránti előzékenységre mutat – nem mintha a magyar parlament ennek híján volna –, de távolról a helyzet úgy látszik, mintha a magyar parlament levette volna válláról ezt a problémát.

Beszélő: Az RMDSZ-közleményt kommentáló nyilatkozatban elhangzott egy feltűnést keltő mondat, miszerint az a magyar belügyekbe történő beavatkozásnak minősül.

Cs. M.: A külügyi bizottságról szóló tudósítás ebben a tekintetben szerencsétlenül sikerült, tudósítói félreértésről lehetett szó, aminek a korrigálása aztán meg is történt. Arról volt szó éppen, hogy a diktatúra nyelvezetében használatos két kategóriát utasítottak el, mondván, hogy a magyar parlament külügyi bizottsága nem tekinti a belügyekbe való beavatkozásnak az RMDSZ levelét. A nem szó sajnálatosan elmaradt. Az RMDSZ nyilatkozatát figyelemfelhívó nyilatkozatnak tekintettük, hogy a parlament ne ejtse el a kérdéssel való foglalkozást, noha nem is akarta, másrészt, tisztességes erkölcsi, etikai kiállás az RMDSZ részéről – elvi alapú kiállás – a magyar nemzetiségek jogainak védelmében.

Beszélő: Mikorra várható a kisebbségi törvénytervezet elfogadása?

Cs. M.: Az év második felére, látjuk, milyen lassan folyik a jogalkotás. Már az önkormányzati törvénynek is olyan megszövegezése a célunk, hogy ott is meglegyenek a kollektív jogok érvényesülésének a lehetőségei.

Beszélő: Kimondva, kimondatlanul néha éri az a vád az MDF kisebbségi politikáját, hogy cigányellenes. Hisz nem engedi a cigányság kollektív jogainak megszerzését, érvényre juttatását.

Cs. M.: Annyira kimondatlan, hogy én ezt még soha nem is hallottam. Ez is az antiszemita vádhoz hasonló. Én ezzel nem találkoztam, mert az MDF mindig magyar sorskérdésnek tekintette a cigányság ügyét. A Magyarországon rendkívül nehéz körülmények között élő, félmilliónál sokkal nagyobb népcsoportot az MDF mindig kiemelten kezelte, a gyakorlatban is sok lépés történt. A cigánysághoz tartozni nem faji kérdés, hanem szociális kérdés, és nálunk magyar sorskérdés, és ezt nemcsak a marosvásárhelyi események rendkívüli demonstratív eseményei mondatják velem, amikor az ottani cigányság kiállt a magyarok elleni pogromban, hanem mert ez olyan sorskérdés, aminek a megoldása halogatható – mint a múltban –, de megoldása, kezelése nagyon fontos. Természetesen ez nem pártkérdés, nem is egy párt ügye. Mi a magyarországi cigányokat olyan etnikai kisebbségnek tekintjük, mint a térség országaiban az összes hasonló, a politikai, társadalmi stabilitást befolyásoló kisebbségeket. Mi őket nem elszigetelten tekintjük, gondolunk a környező országok cigányságára, gondolunk a hazai más nemzetiségi kisebbségekre, a határon túl élő kisebbségekre. Nem arról van szó, hogy a határon túli magyaroknak mindent, a hazai cigányságnak semmit, kerüljük ki ezt a gondot, hanem – ebben a sokak számára váratlan etnikai reneszánszban – ez az egyik legnagyobb gondunk. El kell utasítani azokat a nézeteket, miszerint ez rendőri kérdés, törvényalkotási probléma. Ez nekünk sorskérdés. Nem lehet semmilyen politikai alku tárgya, inkább alanya kell hogy legyen.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon