Skip to main content

Válaszutak, választások

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A francia választók vasárnap kifejezésre jutó véleménye nem fog közvetlenül hatni a vezetésre; bármi is lesz az eredmény, attól még nem bukik meg sem a köztársasági elnök, sem a miniszterelnök. A parlamenti ülésrendben sem lesz semmiféle változás. De ha igazat szólnak az előzetes becslések, akkor alaposan megrendül az elnök és a – valószínűleg egyébként is leváltás előtt álló – kormányfő pozíciója. A közvélemény-kutatók szerint 10 százalékkal is kevesebbet kaphatnak, mint az előző, az 1986-os regionális választáson. Vagyis, mindössze 20 százalékot. De a visszaesésből nem a hagyományos ellenfelek, Chirac és Giscard pártjai fognak profitálni: a két polgári irányzat együttesen a szavazatok mintegy 36 százalékára számíthat, tehát nem ábrándozhat többségről.

A bevándorlók számának növekedése és evvel együtt a fajgyűlölet terjedése, valamint a lassanként 3 milliós munkanélküliség Le Pen malmára hajtja a vizet: még az a csúfság is megtörténhet, hogy a szélsőjobboldalra ugyanannyian fognak szavazni, mint a szocialistákra. A titkos tipp: a zöldek mozgalma, amely némelyek szerint nagyon megerősödik, és a mérleg nyelve lehet.

A szocialista párt a megfigyelők szerint „elmeszesedett”; a hatalom birtoklásának évei alatt korrupttá, arrogánssá vált, és talán az első évek szocialista kísérleteinek csattanós kudarcából túlontúl is levonva a tanulságokat, vetélytársaihoz egyre jobban hasonlító kapitalista párttá vált, amely nem irányította rosszabbul a gazdaságot, mint amazok tették volna, de a szavazótábor bázisát alkotó kisembereknek sem hozott sok jót. Annál több jót a hozott „rózsaszín nómenklatúra” tízezres csoportjának.

A két német tartományban tartandó választásnak inkább hangulati jelentősége van. Gyakorlati tétje akkor volna, ha megváltoztatná az erőviszonyokat a Bundesratban, a tartományok küldötteiből álló felsőházban. Papíron a szociáldemokratáké a többség már most is, de ez nem mindig érvényesül. Legutóbb az SPD elvetette az új adóemelést, de az „új tartományok” egyikének, Brandenburgnak a miniszterelnöke, a szociáldemokrata Stolpe a kormánypárttal szavazott. Állásfoglalásában valószínűleg méltányolható szempontok vezették, de az indokolásnak mégsem lehetett hitele. A CDU-frakció ugyanis közvetlenül a szavazás előtt vizsgálatot kért ellene, felkarolva a vádakat, amelyek úgy szóltak, hogy annak idején Stolpe, az evangélikus egyház bizalmi embere, a kelleténél messzebbre ment a Stasi-kapcsolatokban, amelyeket hivatalból, egyháza megbízásából kellett ápolnia. Baden-Württembergben, ahol most egyszínű CDU-kormány van, Kohl pártjának esetleg be kell vonnia a vezetésbe a liberálisokat. Schleswig-Holsteinben feltehetően sikerül megőrizni az abszolút szociáldemokrata többséget. Ha nem, az baj Engholm tartományi miniszterelnöknek, Kohl szociáldemokrata vetélytársának az 1994-es országos választásokon.

Az olaszok is választanak április 5-én. Itáliában jönnek, mennek a kormányok, s érkezésük, távozásuk nem okoz nagy hullámverést. De most kissé másként van: az az uralkodó érzés, hogy elérkezett a változás ideje. A háború óta szinte szakadatlanul a Democrazia Cristiana kormányoz, némileg változó partnerekkel. Jogcímük az volt, hogy csak ők, a kereszténydemokraták képesek visszaverni a hatalom megszerzésére indított kommunista kísérleteket. De közben felbomlott a keleti tömb, végképp megszűnt a szovjetizálás veszélye, és ez felnagyítja az eddigi rezsim negatív oldalait. Most az is úgy érzi, elég a „vircsaftból”, betelt a pohár, aki idáig talán ki volt békülve a helyzettel. A másik, változásra serkentő ok: fel kell készülni a gazdasági és pénzügyi unióra.

Csoda „olasz módra”

Az olasz iparban és a pénzvilágban az államnak nagyobb súlya van, mint más nyugat-európai országokban. Ennek megfelelően szokatlan hatalma van egy vékony politikai-ipari elitnek, amely – együttműködve a tőke közvetítésével kézben tartott sajtóval – általában biztosítani tudja a maga érdekeit. Ez az elit évek, évtizedek óta alig változik. A hatalomhoz vezető forgóajtón ők lépnek be, és az ajtó körforgása után ismét e szűk elit ismert fejei tűnnek elő. A változás, aminek sokak szerint elérkezett az ideje, az volna, hogy lejár a hatalomra váltott örökbérlet. Megújhodik az intézményrendszer, új szereplőket kell bevonni a kormányzásba.

A 80-as évek elején kritikus helyzetben volt az olasz gazdaság. Pangott az ipar, a súlyosan deficites állami ipar kitűnt piaczavaró ténykedéseivel, a pénzügyi intézmények, a közszolgáltatások pedig hatékonyságuk valószínűtlenül szerény voltával vívtak ki bosszús figyelmet. De a nehéz szituáció nem katasztrófába torkollott, hanem fellendülésbe ment át. Az olaszok leleményessége, vállalkozó kedve, túlélési képessége csodát tett: az évtized közepén Olaszország az egy főre eső bruttó nemzeti terméket tekintve elhagyta Nagy-Britanniát, az ötödik helyre került az ipari országok rangsorában.

De most jön a másik „de”. A kedvező konjunktúra kifulladt; „olasz módra” elfelejtették felhasználni a jó széljárást a gazdaság szerkezeti gyengéinek kijavítására. Viszont Maastrichtban, az Európai Közösség legutóbbi csúcsértekezletén nemcsak abban állapodtak meg, hogy létrehozzák a valutauniót. Abban is megállapodtak, hogy csak a kiegyensúlyozott gazdasággal büszkélkedő országokat fogadják be az unióba. Olaszországnak szakítania kell a jelenlegi rendszerrel, ezentúl nem tűrheti egykedvűen, hogy a költségvetés egyre nagyobb deficitjét a kiadások leszorítása, az adók behajtása helyett hitelfelvételekkel finanszírozzák. Különben megeshet a szégyen, hogy kihagyják, legalábbis az első körből, és csak később, a második menetben, a bizonytalan, kis, másodrendű országokkal együtt leend a közös európai pénzt kibocsátó rendszer tagja.

„Lib-lab” koalíció?

Major brit miniszterelnök április 9-ére választásokat írt ki. Előbbre kellett volna, mondják, szinte egybehangzóan a szakértők. Ősszel még volt halvány reménysugár, hogy a recesszió hamarosan véget ér. Azóta szétfoszlottak a remények, s ma a legtöbb angol a saját kárán tanulja meg, hogy a valóság: a gazdaság hosszan tartó, mély recessziója. A felmérések szerint valamivel előbbre áll a választók kegyeiben a Kinnock vezette Munkáspárt, de a küzdelem nyílt, noha Majornek nemcsak munkáspárti vetélytársával kell megküzdenie, hanem elődjének, a nagy formátumú Margaret Thatchernek az emlékével is. És talán Paddy Ashdownnal is, a liberálisok növekvő kedveltségének örvendő vezetőjével. Elképzelhető ugyanis, hogy a Munkáspártnak és a liberálisoknak együttesen lesz többsége, és akkor ismét feltámadhat a „Lib-lab koalíció”, amire legutóbb a 70-es években volt rövid példa.

A kommentárok visszatérő szólama, hogy inkább a személyiségek, mint az eszmék harca várható. Adva van egy munkáspárti vezető, aki már nem a szocializmus megvalósításáért küzd, hanem a kapitalizmust óhajtja tökéletesíteni, és egy konzervatív kormányfő, akinek az a gondja, hogy lehántsa magáról a soviniszta és kíméletlen elődhöz tapadó képzeteket. Mindketten a politikai közép megnyeréséért csatáznak, ugyanazért a rétegért, amelyet a liberáldemokraták a saját követőiknek tekintenek. A három párt túlságosan hasonlít már; objektív érvek alapján nehéz elkülönülniük. A felmérések szerint hármuk közül Kinnockot találják a legkevésbé megnyerőnek, de nem érzik teljesen meggyőzőnek Major személyiségét sem. A közvélemény a liberális Ashdownt ítéli a legvonzóbbnak. A hagyományos választók ragaszkodása pártjukhoz szemlátomást gyengül; a személyiség vonzereje a szokottnál fontosabb lehet.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon