Skip to main content

Vasútvédők és vasutasvédők

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
A vasutas-szakszervezetek álláspontja

R. S. [Révész Sándor]: Békési árnyvonal


A szárnyvonalak megszüntetése elleni országos tiltakozó akciót a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége szervezi, amely nem tartozik a MÁV pénzéből függetlenített vezetőkkel és tisztségviselőkkel működő „reprezentatív” vasutas-szakszervezetek közé. A VFSZSZ aláírásokat gyűjt, fórumokat szervez szerte az országban, adatokat gyűjt a veszélyeztetett szárnyvonalak esetleges megszüntetésének hatásairól az érintett területek polgármestereitől és állomásfőnökeitől. A VFSZSZ felhívására számos visszajelzés érkezett.

CS. G. [Csutoros Gergely]: Gaskó István, a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezetének vezetője a sztrájkról


Gondolják meg, mi lesz ennek a következménye. Milyen méretű lesz a sztrájk. Minden valószínűség szerint először egy figyelmeztető sztrájk lesz, várhatóan december 7-e és 15-e között egy hétfői napon, reggel 5 és 7 óra között. Sajnos már látszik, hogy ez nem fogja meghatni a kormányt, ezért beindultak az előkészületek egy általános vasutassztrájk megszervezésére, megtartására, ami többnapos is lehet. Többször többnapos is lehet, egészen addig, amíg a követelések és a teljesíthetőség valamilyen szinten nem találkozik. Mi a sztrájk célja?


A Pénzügyminisztérium valóban erőltetett menetet diktált, mert egy héttel később, október 27-én a kormány elé került a javaslat. A Vasutas Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetsége kétségbeesett tiltakozásba kezdett. Szerintük a kormány szándéka szerint 1995-ben 900 km szárnyvonalat számolnának fel, a későbbiekben pedig 3900 km vasútvonal sorsa kérdőjeleződne meg. A hírt követően napok alatt országos méretű tiltakozási hullám bontakozott ki. A sejthetően érintett települések önkormányzatai, civil szervezetei – Zala, Komárom, Esztergom, Somogy, Veszprém, Békés, Heves, Jász, Nagykun, Szolnok megye képviselői – a sajtóban közzétett nyilatkozataikban tiltakoztak (MH, november 2-i szám). Gyenesei István, a Somogy megyei közgyűlés elnöke Lotz Károlynak írt levelében merényletnek nevezi azokat az elképzeléseket, amelyek a vasútvonalak ésszerűsítéséről szóló kormányjavaslat tervezetében olvashatók. Lotz Károly november 6-án Debrecenben leszögezi: még egy évig vizsgálják a vasút gazdaságosabbá tételének lehetőségeit, azaz vasútvonalak megszüntetésére idén és valószínűleg még jövőre sem kerül sor. A vasút átszervezése után az országban nem marad ellátatlan terület, hangoztatta.

1994. november 8-án megszületett a kormány határozata a vasutak racionalizálásáról. A határozat 1/a pontja kavarja a legnagyobb indulatokat. A vasutas-szakszervezetek 900 km mellékvonal mielőbbi megszüntetését olvassák ki belőle, míg a kormánynyilatkozatok ezt cáfolni igyekeznek. Horn Gyula miniszterelnök november 13-án a debreceni Járműjavítóban rendezett lakossági fórumon kijelentette: egyetlen méternyi vasútvonalat sem fognak felszámolni. Őt erősítette meg Kovács Kálmán, a Vasutas Önkéntes Támogatási Alap kongresszusán. Gaskó István, a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezetének vezetője szerint a kormány részéről érkező nyilatkozatok egyszerűen választási kampányfogásnak tekinthetők. A visszavonulás taktikai elem, várható, hogy az önkormányzati választások után keményen hozzákezdenek a határozat végrehajtásához – hangoztatta. Az eredetileg a Pénzügyminisztériumtól származó javaslatra, bár módosításokkal, de sietve áldását adta a Környezetvédelmi és Településfejlesztési Minisztérium is. A MÁV ugyan – jelenlegi állapotában – napról napra hatalmas veszteséget termel, mégis feltűnő, hogy a kormány közlekedéspolitikai koncepciójának egy év múlva várható megalkotása előtt jelentős döntések születnek.

Ma közelítőleg 8000 km-nyi vasútvonal található az országban. Nyilvánvalóan más lesz a fejlesztési irányok kiválasztása, ha 900, esetleg 3900 km-rel kevesebb vonal üzemel. A sietség másik oka a fiskális politikában kereshető. Csáki Zsigmond vasutas-szakszervezeti szakértő szerint amíg a vasút 102 milliárdos adóssága miatt csak gondjai vannak az államháztartásnak, és megoldást is kellene keresni a bajokra, addig a javasolt változtatásokkal, a szállítás közútra való terelésével az üzemanyag-fogyasztás növekedéséből remélt adómilliárdok a kincstár bevételét gyarapítanák. (Egy liter ólmozott benzinben 41 forint 60 fillér a fogyasztási adó.)

A hetvenes évekbeli vasútleépítésekkor nyíltan kimondták, hogy a modernizálás keretében a vasúti darabáru-fuvarozás egészét és a személyszállítás egy részét közútra kell terelni. Érvényesült a közúti járműfejlesztési lobby akarata. A Rába Művek és az Ikarusz gyár jelentős fejlesztési támogatást kapott, és hatalmas bevételekre tett szert. Jelenleg nem annyira a közúti lobby, mint a költségvetés-kímélő törekvés hatása tapintható ki, de történnek lépések a közúti fejlesztésben is (pl. autópályák).

Rigó Zoltán, a MÁV vezérigazgatója szerint a 900 km felszámolásával a megtakarítás nem érné el a 2 milliárd forintot sem. Becslések szerint ennyit ésszerűsítéssel is megtakaríthatunk, mondja. (MH, november 7.) A költségmegtakarítási törekvés rövid távú elképzeléseknek veti alá a vonalhálózat működését, holott ez nyilvánvalóan hosszú távú stratégiai döntést igénylő kérdés. A közlekedéspolitika, az infrastruktúra fejlesztése nem lehet kiszolgáltatva egy kormányzati ciklus ízlésének.

Kovács Kálmán nyilatkozata szerint az üzemeltetés szüneteltetésére csak abban az esetben kerülne sor, ha a helyi szervezetek és a MÁV végképp képtelen a fenntartásra. Ám ahol megszűnik a forgalom, ott a pályafenntartás is elmarad, és a felügyelet nélkül hagyott bakterházak, sínek, vezetékek sorsa megpecsételődik. Ha csak az üzemelő pályaszakaszokon történt lopásokból adódó károkra gondolunk, elképzelhető, mekkora veszteség érné a szakasz tulajdonosait (Beszélő, 1994. aug. 4.; Magyar Narancs, 1993. febr. 18., Pörböly). Gaskó István szerint Magyarországon még nem volt rá példa, hogy forgalomszüneteltetéses szakaszokon helyreállították volna a közlekedést.

A várható és vélhetően hosszú vasutassztrájk oka természetesen nem kizárólag a tervezett pályamegszüntetés. A kormányhatározat racionalizálási javaslatai között tízszázalékos létszámleépítés is szerepel. Ez hétezer ember állását érinti. A vasutasok szerint ilyen mértékű létszámleépítéssel a biztonságos üzemeltetés nem tartható fenn. A kormány bértömegstopot rendelt el 1995-re a MÁV-nál, és csupán a leépített létszám megmaradó fizetését lehet az átlagbéremelésre fordítani. Független megfigyelők szerint az intézkedéseket követően 15-17%-os reálbércsökkenésre számíthatnak a vasúti dolgozók. További 10%-os átlagbércsökkenés várható abban az esetben, ha megvalósul az az előterjesztés, amely a törvény által megadott minimálszintre kívánja visszaszorítani az adható juttatásokat. Ezzel a lépéssel a munkáltatói oldal egyoldalúan felrúgná az eddig kielégítően működő kollektív szerződést.

A sztrájk előtt a három reprezentatív szakszervezet azonos álláspontra helyezkedett, és úgy tűnik, érdekellentéteiket félretéve készülnek a tiltakozás legkeményebb formáihoz még nem edződött, új kormánnyal való összecsapásra.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon