Skip to main content

Vissza a politikához!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Egy brit barátom szerint a posztkommunista államok egyik legnagyobb problémája az, hogy vezetőik nem képesek egyértelműen és világosan eldönteni, mik is ők voltaképpen: független értelmiségiek vagy gyakorló politikusok. E dilemmát barátom szerint sürgősen meg kell oldaniuk, és döntésükből minden szükséges következtetést le kell vonniuk: vagy legyenek újra független értelmiségiek, mondjanak le funkciójukról, és használják ki a szabadság adta helyzetet arra, hogy teljesítsék eredendő küldetésüket, azaz: legyenek a fennálló viszonyok kritikusai, s adják át helyüket azoknak, akik hivatásos politikusok akarnak lenni; vagy fordítva: „professzionalizálódjanak”, váljanak valódi politikusokká, mondjanak le minden értelmiségi szokásukról, és vessék alá magukat minden olyan kemény szabálynak, amelyek a működő demokráciákban a gyakorlati politikai funkció eredményes ellátásához hagyományosan hozzátartoznak.

Elismerem, nem nagyon tudok megbékélni az efféle kategorikus „vagy-vagy”-okkal. Mi van akkor, ha mindez egészen másként van? Mi van akkor, ha ez a furcsa helyzet, amelyben a posztkommunista országokban sok független értelmiségi találta magát, nem is valódi dilemma, hanem épp ellenkezőleg, történelmi kihívás? Felhívás arra, hogy próbáljanak meg új hangnemet, új elemet, új dimenziót vinni a politikába? Lehet, hogy épp e bennünket sújtó végzetben rejlik küldetésünk?

Nemegyszer mondtam már, hogy a totalitárius rendszer évtizedei nemcsak az élet éveinek elvesztését jelentik számunkra, hanem sajátos szellemi tapasztalatot is. És a jelenkori politikának úgy kell ez a meghatározott szellemi állapot formájában megjelenő új impulzus, akár a só. Lehet, hogy ez az új impulzus egészen máshonnan jön, nem a posztkommunista országokból, de akkor is el kell jönnie, így tehát felteszem a kérdést: nem lehetséges-e, hogy az értelmiségieknek, filozófusoknak és költőknek egyenesen kötelessége, hogy ne kerüljék a politikát, ne féljenek belépni a politikába, vállalva annak minden kockázatát és a vele járó, teljességgel szokatlan követelményeket? Vajon nem épp arra szólítja-e az értelmiségieket ez a korszak, hogy próbáljanak a politikának új, ha úgy tetszik, posztmodern arculatot adni?

A miniszteri székekben ülő filozófusok és költők természetesen nem váltják meg a világot, de megőrzéséhez bizonyos körülmények között nagyon is hozzájárulhatnak. A specializálódás korát éljük, így lassan a politika is a különleges iskolázottsággal és különleges érdeklődéssel rendelkező szakértők ügyévé válik. Pedig szerintem elsősorban azon polgárok ügye kellene hogy legyen, akik fokozottan érzékenyek a lét titokzatos komplexitása iránt, és fokozott felelősségérzettel, fokozott megértéssel közelednek felé. Ha az értelmiségiek ilyen embereknek tartják magukat, akkor még kevésbé háríthatják el a politikai funkciók vállalását, még kevésbé mondhatják, hogy nem akarják bepiszkítani magukat a politikával. Mert a politikát épp az teszi piszkossá, aki azt mondja, hogy a politika piszkos dolog.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon