Skip to main content

Kis szlovák abszurd vagy nagy szlovák káosz?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A kormánykoalíció és az oppozíció viszonya a szlovákiai parlament utolsó –még be nem fejezett – ülésszakán borult föl végképp. Hogy miként alakult ki ez az állapot? Ennek megértéséhez érdemes felvázolni a szlovákiai törvényhozás struktúráját, s visszatérni a kormánykoalíció megalakulásának kezdeteihez. 1990-ben négy mozgalom alakított Szlovákiában kormányt – a Nyilvánosság az Erőszak Ellen, a Kereszténydemokrata Mozgalom, a Független Magyar Kezdeményezés és a Demokrata Párt. Az akkor még nagy többséggel rendelkező koalíción belül a mai napig fokozatos erózió alakult ki: két év alatt kettészakadt a Nyilvánosság az Erőszak Ellen és a Kereszténydemokrata Mozgalom; így az Együttélés politikai mozgalom nyílt támogatásával is csak kisebbségi koalíciót alkotott. A kormány ennek ellenére az elmúlt hétig teljesen stabil pozíciókkal rendelkezett, s ennek oka a Szlovák Nemzeti Tanács struktúrájában rejlik. Az SZNT-ben ugyanis rendkívül nagy jogkörökkel rendelkezik az elnökség, mely két évvel ezelőtt jött létre, s mely nem arányos, hanem többségi elv szerint lett megválasztva. Így a 21 tagú, 1990-ben létrehozott elnökségben akkor csupán 4 ellenzéki képviselő foglalt helyet. Szlovákiában az elnökség kizárólagos hatáskörébe tartozik a kormány egyes tagjainak visszahívása, s itt a parlament csupán névleges szerepet játszik. Így tehát a plénumon belüli átrendeződések nem voltak hatással a kormány stabilitására, hiszen nem értek el olyan mértéket, hogy meg tudták volna változtatni az elnökség összetételét. Ez a helyzet változott meg a múlt héten.

Patthelyzet a választásokig

A Kereszténydemokrata Mozgalom kettészakadásával és a Ján Klepác vezette radikális szárny kiválásával végleg nyilvánvalóvá vált, hogy a jelenlegi kormánykoalíció a parlamenten belül kisebbségbe került, és nincs ereje semmilyen ellenzéki javaslat leszavazására. Így kénytelen volt egyetérteni azzal az elképzeléssel is, hogy a választásokig tartó időszakra alakítsák újra az SZNT elnökségét. A csehszlovák alkotmány értelmében ugyanis a parlamentek a választások előtt befejezik működésüket, és szerepüket az új törvényhozói testületek létrejöttéig a parlamentek elnökségei veszik át. A nacionalista és posztkommunista ellenzék attól tartott, hogy ebben az időszakban az elnökség törvényerejű rendeletekkel befolyásolni tudja a választások eredményét, s ezért napirendre tűzette a testület rekonstrukcióját. A szavazás előtti politikai egyeztető tárgyalásokon a frakcióvezetők megegyeztek, hogy az elnökségnek egyenlő arányban kell tartalmaznia a kormányt támogató és azt ellenző képviselőket.

A megegyezés része volt az egyes elnökségi tagok és az új jelöltek „színvallása”. Itt kiderült, hogy a koalícióban lévő Szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom önmagát egyértelműen ellenzékinek tekinti, s hogy ezzel egyetért a már eddig is ellenzékben lévő nacionalista és kommunista blokk is. A tárgyalásokon „színt vallott” a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom és az Együttélés politikai mozgalom is. Képviselői – az MKDM részéről Csáky Pál, az Együttélés részéről dr. Szabó Rezső – leszögezték: önmagukat a kormánykoalíció tagjának tekintik, és nem támogatják az ellenzéki mozgalmakat. Ezt követően a frakcióvezetők megegyeztek az elnökség 13:13 arányú összetételében, és hozzáláttak a szavazási procedúra lebonyolításához. A titkos szavazás végeredményeként alakult ki a bevezetőben vázolt abszurd állapot, mely paradox módon mégis biztosítéka egyfajta stabilitásnak.

Mint arról korábban beszámoltam, az ellenzéki mozgalmak nyomására a parlament az ülésszak utolsó pontjaként napirendre tűzette a Szlovákia önállóságáról szóló nyilatkozat megtárgyalását, melynek elfogadását legutóbb csupán a koalíció képviselőinek kivonulása tudta megakadályozni. Azóta az ellenzék súlya tovább nőtt, s így várhatóan újra éles vita bontakozik ki majd e pont körül. Elméletileg a nacionalista és kommunista ellenzéknek lehetősége van a nyilatkozat problémamentes elfogadására, gyakorlatilag azonban erre aligha kerül sor. A kormánykoalícióhoz tartozó képviselők ugyanis továbbra is alkotmányellenesnek tartják a nyilatkozat elfogadását, és feltett szándékuk a szavazás idejére újra kivonulni az ülésteremből. A mai helyzetben ugyan elképzelhető, hogy az ellenzék képes összeszedni a határozatképességhez szükséges 76 képviselőt, ennek esélye azonban a választások közeledtével egyre kisebb. Ráadásul az ellenzék is érzi egy ilyen nagy ellenállásba ütköző aktus tragikomikus voltát, s a jelekből ítélve nem kíván félig üres padsorok közt sort keríteni egy olyan nyilatkozat elfogadására, mely más körülmények közt és más helyeken fanfárok hangjai közt szokott megvalósulni. Valószínű tehát, hogy a létrejött patthelyzet megakadályoz minden változtatási szándékot, és a választások napjáig konzerválja a jelenleg fennálló jogi és politikai állapotot. Egy hónap múlva eldől, kik kerülnek hatalomra: az etatista-szocialisztikus társadalom hívei, avagy az európai integrálódás, az egységes, polgáriasult Csehszlovákia szószólói? Ma úgy tűnik, a baloldali, szeparatista pártok kerekednek felül a párharcban. Az eredményekre azonban még várni kell egy hónapot.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon