Skip to main content

A magyar kérdés mint a román ellenzékiség „sírásója”?

Vissza a főcikkhez →


E. Constantinescu és az RCD a magyarsághoz, RMDSZ-hez, kisebbségi kérdésekhez való viszonya igen ellentmondásosan alakult. Fontosnak ítélték a magyarság 1 milliós szavazatát – ezért anélkül, hogy az RMDSZ programjáról valaha is érdemben tárgyaltak volna – ezért azt partnernek tekintették. Ez év február elején a PAC ultimátumot intézett az RCD-hez, azt követelte, hogy zárják ki az RMDSZ-t, amennyiben ez nem ismeri el a román nemzetállamot, és nem mond le autonómiaköveteléseiről. Constantinescu erre semmi okot nem látott, de e toleráns nyilatkozattal kevesen értettek egyet az RCD-n belül. Erre Constantinescu meggondolta magát, és új nyilatkozatában már egyetértett a PAC követelésével, és ultimátumot intézett az RMDSZ-hez.

Ez a magyarellenes pálfordulás komoly tekintély-, és hitelveszteséggel járt; Constantinescu két szék közt találta magát. Ő is, a Demokratikus Konvenció is azzal áltatta magát, hogy megnyerik a nacionalista tábor rokonszenvét, ám a dolog fordítva sült el. Az RCD „üzenete” az volt, hogy lényegében a szélsőséges nacionalistáknak van (és volt!) igazuk, de túl „durván” fejezik ki magukat. Ám a műveletlenebb átlagválasztó és a rafináltabb értelmiségi számára egyaránt nem a stílus eleganciája a kérdés, hanem az, hogy a magyarság veszélyt jelent-e a románság számára, vagy sem. Ezzel a kérdéssel azonban az RCD nem nézett szembe.

„Az ellenzék támogatja a nemzeti gőgre alapozott izolacionizmust: az antikommunisták kezet nyújtottak a nemzeti kommunistáknak – állapította meg Dilema című szabadelvű értelmiségi lap az eset kapcsán. Az RCD nyilatkozata azt erősíti, hogy ellenfeleiknek mindig is igazuk volt a magyarkérdésben. A hatalmon belül feszültség volt Iliescu (és pártja), illetve másik oldalon a PUNR, PRM, PSM közt. Az RCD az utóbbiak oldalára állt, ezzel hitelesítette ultranacionalista hullámot: támogatja az 1989 utáni legreakciósabb kormányt. Ezek után az is elképzelhető, hogy Emil Constantinescu és társai az elnökválasztás második fordulóján a PRM–PSM–PUNR közös jelöltjét fogja támogatni csupáncsak azért, hogy végre legyőzzék Iliescut.”

Az alapszerződés-vita kapcsán egyedül a Petre Roman által vezetett Demokrata Párt jelentette ki világosan, hogy a román kormány külpolitikája nemzetáruló, és hogy a magyarok által ajánlott szöveg igenis elfogadható lett volna Romániának. A DP szerint egyetlen „veszélye” lett volna a szerződés aláírásának, éspedig az etnikai konfliktusok és félelmek csökkentek volna, ami befolyásolná az 1996-os választásokat, a nacionalista retorikának pedig kisebb sikere lett volna. E. Constantinescu ezzel szemben azt képzeli, hogy nacionalista propagandával válik versenyképessé a hipernacionalistákkal szemben. Nos ezek után, miután leghűbb hívei is kételyekkel küszködnek, nem sok esélye van a politikai küzdelemben az RCD-nek és elnökének E. Constantinescunak.                                     
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon