Skip to main content

Feltétel

Vissza a főcikkhez →


Az önkormányzati választási törvény módosítása – az egyfordulós rendszer és a pártlista mellőzése a helyi választáson – előzetes megegyezésre szorítja a pártokat, a kétpólusú váltógazdaság felé az országot. A tavaszi választás revansra vágyó vesztesei természetesen hajlanak a választási koalícióra: ez az egyetlen esélyük, hogy visszaszerezzenek valamit az elveszített hatalomból. A megegyezés, bár a párt országos népszerűsége emelkedett, az SZDSZ-nek is érdekében áll: a szabad demokraták négy éven át vezető szerepet vittek a nagyobb városok önkormányzatában, s így felelnek a helyi kormányzás minden zavaráért. Különösen a fővárosi kerületekben rosszak az esélyeik: a lakosság nem honorálja, hogy egy sor fővárosi polgármester megette az MDF által nyújtott kefét, és négy éven át hősies harcot folytatott a főváros ellen a kerület szuverenitásáért, ami – különösen a belső kerületekben – senkit sem érdekel. Az MSZP ellenben úgy véli, novemberben még rálapátolhat választási győzelmére. Belsőleg úgyis hitelezőnek érzi magát, hisz koalíciós kényszer nélkül engedte át hatalma jó részét a kisebbik koalíciós partnernek. A szocialista párt most keménységet mutat: országgyűlési frakciója nem javasolja a közös jelöltállítást. Pedig vannak olyan kerületek, ahol a két párt máris minden részletre kiterjedő – és mindkét párt számára elfogadható – megállapodást kötött.

Hosszú távon talán szerencsés ez: útját állja a koalíciós partnerek összemosódásának, amitől sokan tartanak. Most azonban az SZDSZ-nek aligha jön jól az MSZP-frakció ajánlása. Különösen nem jön jól egy nappal azután, hogy az SZDSZ Országos Tanácsa határozatot hozott, a párt csak azokat a polgármesterjelöltöket és önkormányzati képviselőjelölteket támogatja, akik írásos nyilatkozatot tesznek: elfogadják az SZDSZ programját és az MSZP-vel kötött koalíciós megállapodást.

Az SZDSZ vezetőinek törekvése érthető: az SZDSZ-színekben megválasztott önkormányzati képviselők szembefordulása a párttal, az SZDSZ-frakciók kettészakadása egy sor településen és főképp a budapesti kerületekben épp eleget ártott az önkormányzatoknak, de a liberális párt országos hitelének is. Csakhogy ez a merev szabály, amely a koalíció igenlését teszi a párthűség próbakövévé, meglehetősen beszűkíti az SZDSZ-szervezetek amúgy sem tágas mozgásterét. Az MSZP-től kikosarazva a kötelező koalíciós hűségnyilatkozat még azokon a településeken is megnehezíti a parlamenti ellenzék pártjaival való egyezkedést, ahol az netán lehetséges volna. A koalíció írásos igenlésétől sok SZDSZ-es húzódozik. Holott belépésekor megfontoltan és őszinte szívvel írta alá az Elvi nyilatkozatot, a párt hajdani belső vitái közepette is az SZDSZ-nek szorított, és minden konkrét kérdésben az SZDSZ érdekeit tartja szem előtt. És a párt nem változó céljához, a polgári magyar demokrácia megteremtéséhez képest a szocialistákkal kötött koalíciót csak taktikai eszköznek tekinti.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon