Skip to main content

Hivatali show

Vissza a főcikkhez →


Az 1991-ben fölállított Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatal (OKKH) tevékenysége bő négyéves története során mindvégig reflektorfényben és támadások kereszttüzében állt. Ellenfelei nem sajnálták szakmai és politikai ellenérveiket a hivatalra pazarolni, a konzervatív kormánykoalíció viszont politikai kötelességének tekintette védelmét a rázúduló kartáccsal szemben. Mindeközben a siheder intézmény végezte a munkáját, és élte a kandi tekintetek elől elzárt belső életét. Bár az OKKH elnökének (egyben címzetes államtitkárnak) kinevezett Sepsey Tamás és a megyei hivatalvezetők kormánypárti lojalitásához kétség sem fért, ez az apparátus mindennapi munkáját alig érintette. Az Antall- és Boross-kormány által támogatott és békén hagyott hivatal szorosra zárta sorait.

A tevékenységéből fakadóan ideiglenesnek szánt OKKH kiépítette szövevényes intézményi struktúráját, és az elmúlt ciklusban a biztos és elégséges költségvetési támogatásra is számíthatott.

Az 1994-es parlamenti választásokon kormányra került mindkét párt a kárpótlási folyamat minél hamarabbi lezárásának a híve volt. Különösen a liberálisok tartották az OKKH-t és vezetését ludasnak a végeláthatatlannak tűnő kárpótlásban. Juhász Pál, az SZDSZ szakértője és Kis Zoltán, a Földművelési Minisztérium (FM) politikai államtitkára szerint az OKKH nem államigazgatási hivatalként, hanem a kárpótoltak vélt érdekeinek képviselőjeként lépett fel. Állításukat igazolni látszanak azok a főleg Sepsey Tamástól származó egykori nyilatkozatok, melyek a lakosságot ösztönözték a kárpótlásban való minél nagyobb arányú részvételre. A hivatal kezdeményezte a kárpótoltak körének kiterjesztését és az igénybeadások határidejének kitolását. „Nemigen tehettünk mást, aktív közreműködésünk nélkül még jobban csorbult volna a kárpótlás valódi célja és a kevés jeggyel rendelkező eredeti kárpótoltak érdeke” – magyarázza Sztáray Mihály, a Pest Megyei Kárrendezési Hivatal (PMKH) vezetője.

Az OKKH bürokráciája olyannyira megerősödött, hogy lényegében a kormánytól függetlenül működhetett. Tehette, hisz országos hatáskörű szerv volt, és a fölérendelt ún. ötös bizottság (FM, Igazságügyi, Munkaügyi, Pénzügy- és Belügyminisztérium) tagjai között szétszórt hatáskörök eleve lehetetlenné tették, hogy érdemben ellenőrizhessék, netán beavatkozhassanak működésébe. (Jellemző, hogy a bizottság elnöke a legkevésbé érdekelt munkaügyi tárca vezetője, Kiss Gyula lett, talán mert – ki tudja már, miféle – kisgazda volt.) Ez azonban nem hozott a felszínre hatásköri vitákat az 1994-es kormányváltásig.

A Horn-kormány bele kíván szólni az OKKH tevékenységébe. Ezért már a múlt év során megszüntette az ötös bizottságot, és az FM ellenőrzése alá helyezte a hivatalt. Az MDF-színekben parlamentbe ülő Sepsey helyébe Nagy Ferenc került. A kellő pártállami pedigrével és hivatali gyakorlattal rendelkező új OKKH-elnököt (a Tulajdoni Kárpótlási Főosztály éléről lépett elő) a szocialisták támogatták, de elfogadták a szabad demokraták is. Mára azonban szertefoszlott az a remény, hogy akinek az embere vezeti OKKH-t, azé lesz a közvetlen irányítás. A kabinet elvárta, hogy Nagy rövidre zárja a kárpótlási folyamatot, s fokozatosan leépítse az apparátust. Nagy ezzel szemben folytatni kívánja a hivatal Sepsey alatt kialakult gyakorlatát. Az elnök szerint az OKKH előtt még számos feladat tornyosul: az eljárások teljes lezárása, az archiválás, a kárpótlási törvények végrehajtása.

A kormány viszont elszánta magát, hogy felszámolja az önjáró hivatalt, beolvasztja az FM-be, és munkatársainak jó részét a megyei földhivatalokba vezényli át. (Igaz, az OKKH szép csöndben már így is megvált 1400 munkatársából 200-tól.) A PMKH vezetője, Sztáray Mihály jogosnak találja a kormány ésszerűsítő törekvéseit. Nagy Ferenc viszont, akinek korábbi mentorai valószínűleg ajtót mutatnak, nem kíván a kérdéssel foglalkozni, amíg írásos határozat nem születik.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon