Skip to main content

[Közvélekedés]

Vissza a főcikkhez →


A Harper Collins által Nagy-Britanniában végzett vallásvizsgálat múlt héten nyilvánosságra hozott eredményei szerint a több mint ezer megkérdezettnek egynegyede helytelenítette, hogy a királynő az anglikán egyház feje. Míg 79%-uk kereszténynek mondta magát, 69% támadta az egyházat a tolerancia hiánya miatt. A megkérdezettek fele nem jár templomba, inkább otthon imádkozik; 77%-uk pedig elégedetlen az anglikán egyház teljesítményével.

Külön mintának plusz kérdéseket is feltettek a vizsgálat irányítói. A többség úgy vélekedett, hogy a királynő pozícióját, mint az anglikán egyház legfőbb kormányzójáét családjának viselkedése megrendítette.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon