Skip to main content

Változatok egy témára

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Bod Péter Ákos és Botos Katalin


Bod Péter Ákos

Szegény Nemzeti Bank-elnök a széles közvéleményben azzal az esendő kijelentésével vált ismertté, amit még az Antall-kormány ipari minisztereként tett a taxisblokád alatt folyó drámai ÉT-tárgyaláson. „A kormánynak is vannak biológiai szükségletei” – mondta a fideszes korú, kissé ijedt kormányférfiú, s átmenetileg berekesztette a tárgyalást.

Ez a mondat sem volt szerencsétlenebb, mint Horn Gyuláé az MSZP kongresszusán. Bod Péter Ákos menesztésének csak politikai indokai hangzottak el. B. P. Á. MDF-pártpolitikusként kezdte, s ilyen minőségében jelölte őt Antall József a jegybank elnökének – fütyülve a Nemzeti Bank politikai függetlenségének követelményére. Érthető tehát, ha az MSZP–SZDSZ-kormány nem tartja kívánatos partnernek a maga számára B. P. Á.-t. Csak az a baj, hogy a politizáló közvélemény még élénken emlékszik rá, hogyan menesztette Antall József Surányi Györgyöt, Bod Péter Ákos elődjét politikai okokra hivatkozva. Ha valaki analógiát lát Surányi György Antall általi és Bod Péter Ákos esetleges Horn általi menesztése között, az téved. Bedől a látszatnak. A helyzet rosszabb. Antallnak ugyanis jogában állt felállítania a konszenzussal kinevezett Surányit, mert még nem volt Nemzeti Bank-törvény. Azóta azonban van, s a miniszterelnöknek immár ugyanez nem áll jogában. Ha Bod Péter Ákos nem akar lemondani, akkor előbb a törvényt kell módosítani, ami – valljuk be – fölöttébb rossz ízű dolog.

A Figyelő részletes pályaképet rajzol fel B. P. Á.-ról. Mint jól felkészült, szervezőképes, nyelveket beszélő fiatalember ígéretesen indult kutató közgazdászként. Az elméleti közgazdászok Nagy Évtizedében, a 80-as években, amikor néhány pályatársa az értelmiségi közélet, az első és a második nyilvánosság, valamint a „szalonok” sztárja lett, ő nem vált igazán ismertté. Nem volt úgynevezett reformközgazdász. Így találtak egymásra az MDF-fel, s lett hamarosan a párt fő gazdasági szakértője és programírója. Az MDF alakuló gazdasági elképzelései az ő keze nyomán öltöttek a nemzetközi áramlatokhoz, a világ gazdaságához jobban igazodó, piacelvű, liberálisabb formát. Az igazsághoz tartozik még, hogy a taxisblokádhoz vezető benzináremelést B. P. Á., az ipari miniszter nem szavazta meg. Amikor Antall József elszánta magát arra, hogy a kormány bekebelezi a Magyar Nemzeti Bankot, az MDF-oldalról szóba jöhető jelöltek közül ő volt a legelfogadhatóbb a pénzügyi szakemberek szemében, bár nem tartozott igazán a szakmához. Elnöki működése ellen azonban a szerencsétlen új pénzérmék forgalomba hozatalán túl még számos kifogás merül fel. Eltűrte, hogy különböző gazdaságpolitikai törekvéseket képviselő s egységes irányvonal kialakítására képtelen alelnököket helyezzenek mellé, s nem volt képes vagy nem akart ellenállni a költségvetési túlköltekezésnek, amely 1992-ben vált kezelhetetlenné. Tagja lett az MDF nevezetes Gazdaságstratégiai Munkacsoportjának (GAM), amely a monetáris szigor enyhítését javasolta, s koncepcióját át is ültette a gyakorlatba. Alacsonyan szabta meg a kamatokat, hogy a gazdaság könnyebben juthasson pénzhez, s ezt azzal igazolta, hogy a lakossági betétállomány mégis nő, s így újabb külső forrásbevonás nélkül is fedezhető a költségvetési deficit. Többek között a hibás kamatpolitikának, valamint a forint tartós felértékelésének is köszönhető, hogy az államháztartási egyensúly s az ország fizetési mérlege veszélyes mértékben felborult, a lakossági betétállomány csökkent, s a vállalatokat finanszírozó bankoknak vagy a költségvetés fizet (bank- és vállalatkonszolidáció), vagy csődbe mehetnek.

Mindegy is, hogy „puhasága” az MDF-kormány iránti elkötelezettségével, vagy eredendő habitusával magyarázható. Olyan jegybankelnök kell, aki az országot a tartós válságtól megmenti, aki a kemény gazdasági egyensúlyteremtő politikában hajthatatlan és szakmailag igen felkészült. Hogy áll ellent különben a mindenkori kormány mindenkori elemi érdekének, nevezetesen, hogy pénzt teremtsen konfliktuskerülő döntéseihez.

Horn Gyulának talán könnyebb dolga lenne Bod Péter Ákossal, mint akit helyébe szeretne ültetni.

Botos Katalin

Az Állami Bankfelügyelet igazgatója – korábban az Antall-kormány pénzügyi államtitkára – előzékenyebb volt Horn Gyulával, mint Bod Péter Ákos. Lemondott. Pedig a törvény az ő kinevezését is éppúgy függetleníti a kormányváltástól, mint a Nemzeti Bank elnökéét. Botos Katalin is pártpolitikusként lett országos vezető, azok a kifogások tehát, amelyek Bod Péter Ákossal szemben politikailag felmerültek, rá is vonatkoznak, pedig – ellentétben B. P. Á.-val – a pártpolitikai pályafutása előtt Botos Katalin igen megbecsült pénzügyi szaktekintélynek számított. Abban a műhelyben, a Pénzügykutató Intézetben munkálkodott, amely a radikális reformerek keltetőhelye volt. Sokkal több köze van tehát ahhoz a „reformkurzushoz”, aminek folytatódnia kell. Ő azonban elébe ment az esetleges konfliktusnak, s maga jelentette ki, hogy állását politikainak tekinti. Érdeklődve várjuk, hogy az új koalíciónak lesz-e ereje megfelelő, valóban pártpolitikától független szakembert ültetni a helyébe.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon