Skip to main content

Levelezők

Vissza a főcikkhez →


Amióta szól a rádió, azóta vannak levelezői. A levelezők többnyire véleményt közölnek, műsorszámokat kérnek vagy kifogásolnak. A szocializmus sajátos viszonyai között a hallgatók másfajta levelezést is folytattak a Rádióval. A szűkös áruellátás, a szolgáltatások korrupcióval átszőtt, kezdetleges viszonyai miatt az emberek segítséget, közbenjárást reméltek attól a nagyon korlátozott nyilvánosságtól, amit a rádió jelentett. A hivatalokra és a hatóságokra nem nagyon számíthattak, gondjaikkal elvesztek a bürokrácia útvesztőiben. Mivel sokan és gyakran megtapasztalták az ügyintézés érdektelenségét, a protekcióval nem rendelkező „kisemberek” tömegével próbálták a rendszert szaván fogni. Azt tették, amit a rádióban hallottak, illetve azt a példát követték, amit nem kevés propaganda-körettel a műsorok el akartak hitetni velük: a rendszer jó és működik, csak egyes pontjain akadozik a gépezete, néhány fafejű bürokrata gátolja a jogos igények érvényesítését. Tollat ragadtak, és panaszukat a Rádiónak küldték el. A levelek alapján a rádió afféle kijáró intézmény lett, mert amint a riporter valahol megjelent egy konkrét panasszal, csodák csodájára tüstént találtak megoldást a hónapok óta nyomasztó gondra. A folyamat önmagát gerjesztette: minél több olyan műsor készült, amely bizonygatta, hogy a rádió közbenjárására megnyugtatóan elintéződnek az ügyek, annál több hallgató fordult panasszal, segítségkéréssel a rádióhoz. A sajtó, a rádió így bizonyos hitelt szerzett magának, a levélírók pedig fórumot találtak elégedetlenségük kifejezésére.

A rádióhoz érkezett levelek politikai tartalma más hangulatot tükröz, mint amit a központi sajtó és a rádió riportjai közvetítettek. A rendszernek a realitástól elszakadt gátlástalan tömjénezésével szemben némelyik a közvéleménynek egy másik pólusát illusztrálja. Érdekes módon közülük maradt meg néhány a Magyar Országos Levéltárban.[1]

Az első, névtelen levél borítékján a dátum 1953. január 20. Szelíd kérés: „az endrődi asszonyok nevében írom, hogy csak este kérünk nótát, de akkor vígat, mert a sok forradalmi dal a háborúra emlékeztet.” A következő már keserű. A boríték bélyegzőjén 1953. február 5. szerepel: „…Rákosi Mátyás elvtárs azt mondta, jó lesz minden munkás embernek…és most ott vagyunk a Petőfi téeszben már 3 éve, és a kenyerünket se kapjuk meg…” Egy 1953. február 23-án jelentkezett névtelen sokkal keményebb: „Tik dögkeselyűk, hiénák! Ezt a levelet mutassátok meg a népnyúzó Rákosinak meg a népáruló Erdeinek. Elvették a fejadagot, és most falun sorban állnak kenyérért és jut 1-2 kg egy családnak… Nagyon fáj nektek az amerikai Rosenberg házaspár kivégzése? […] ez csak két személy, de itt Magyarországon hány ezer a száma, akiket a rendőrök meg ávósok kínoznak? A jószágok éhen pusztulnak úgy az állami gazdaságban, mint a tszcs-ben… A magyar falu nem alszik, néma ajakkal, ökölbe szorított kézzel várja, hogy üthessen, de az az ütés nagy lesz.”

Ugyanezen a napon kelteztek egy másik levelet is az intézménynek. Az ellenőrzés pirosa ceruzával minősítette: ellenséges. Feladója a költői nevű „Tiborc” Ferenc (így, idézőjelben írta), Törökszentmiklós, Newyork út 1. (Sok titkot még nem sikerült felfedni az akkori Magyarországról, de abban biztosak lehetünk, hogy ilyen – imperialista – nevű utca nem volt.) A levél stílusa és tartalma indokolta is, hogy szerzője eltagadja valódi nevét és címét. Írását az eredeti ortográfiával másoltuk ide: „Tiltakozom a Magyar nép becsületes tagjai nevében a Magyar rádió?nak a külföldi adások ellen intézett aljas zavarás ellen Tiltakozásomat a »Magyar« rádió vagy stúdió bűnbarlangjában szolgálatot teljesítő fanatikusai a kreml szekértolóihoz intézem. Kérdezem önöket, hogy a zavarást is teljesítményben csinálják-e? ha igen akkor alaposan lemaradtak a tervteljesítésben. Javasolom, hogy mielőbb javítsák meg a rekordot és a szomoru 50%rol ugorjanak fel a 100% ra de mivel a 100% elavult, ajánlom a szocializmus építése érdekében – legalább 200% vagy 600% – 1000% ban teljesítsék a tervet. Mert hiszen ma a technika fejlődött korában 400% sem ritkaság példa rá az egyik »elvtárs«, aki már az 1953 évi tervét teljesítette február hónapban. (csak február hónapban már január 5-6-án kellett volna teljesíteni. Önöknek is melegen ajánlom, hogy zavarási tervüket minél előbb fejezzék be. »Így építjük a szociálizmust.« Ha pedig a zavarási tervet semi képen tovább fokozni nem tudnák, akkor kérem mondjanak le minden reményről és hagyjanak fel a zavarással, ezzel a költséges vállalkozással mert úgy sincs semmi értelme mint annak a portékának amelynek az előállítási költsége többe kerül, mint amennyit a portéka ér. Lehetetlen észre nem venni, hogy az ország 99% vagy még több is torkig van a Kossuth rádió aljas rágalomhadjáratával és a sok haszontalan munka verseny és életszínvonal emelkedés és más egyéb haszontalan és hányingert keltő ostobaságokkal a Moszkva által kiagyalt frázisok szajkózásával torkig van mindenki, mert látja mindenki a ellenkezőjét a nyomort és a gazdasági romlást. Felhívom az illetékeseket, hogy legaláb a külföldi adásokat ne zavarják, amej kárpotolja a hazai rádió mulasztását előadásokat, zenét stb. Önöknek is mentségére szolgál majd annak idején, ha a zavarási parancsot nem ojjan nagy (lelkesedéssel) lelkiismeretességgel hajtják végre. Kérésemet ismételten hangsujozom és megismételve figyelmükbe ajánlom. Tisztelettel »Tiborc« Ferenc proletár”

Jegyzetek

[1] MOL XXVI-A-8-a; 177. doboz.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon