Skip to main content

A 269. paragrafus két bekezdése…

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Az emberi jogok iránti fogékonyságáról kiváltképp híres Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság majd másfél évig ült a miskolci Új Hírnök c. hetilapot vádoló, a nép, nemzetiség stb. elleni uszítás tárgykörébe vágó feljelentésen, míg az Alkotmánybíróság fenti határozatára hivatkozva az ügyet 1992. június 19-én ejtette.

A hetilapban 1991. február 11-én és 18-án M. Kiss Csaba tollából kétrészes riport látott napvilágot egy bizonyos Justitia Vagyonvédő Gmk.-ról. Az írásban M. Kiss Csaba nagyra értékeli a rendőrséggel egyébként bensőséges kapcsolatokat ápoló gmk. vagyonvédő hatékonyságát, amelynek az a titka, hogy nem bajlódik annyit eszközei törvényességével, mint a rendőrség, s nem riad vissza egy kis elrettentő erőszaktól. A riporter és a megszólaltatott gmk.-vezető egyaránt azonosítja a tolvajt a cigánnyal, s meg is nyugtatja a nem cigány olvasókat: nekik nincs félnivalójuk a gmk. módszereitől.

Cigányszervezetek tiltakoztak, s ennek nyomán tett feljelentést a lap és a riporter ellen a Nemzeti és Etnikai Hivatal 1991. március 22-én, majd néhány nappal később dr. Noszkai Gábor és Zolnai János, a Wallenberg Társaság emberjogi aktivistái.

A Miskolci Városi Ügyészség a Btk. 269. paragrafusának 1. bekezdése alapján rendelte el a nyomozást, vagyis az uszítás tilalmának megszegése miatt. Sok nyomoznivaló nem volt: el kellett olvasni a cikkeket, s meg kellett állapítani, hogy azokat a szerző írta, nem más. Június 11-re a rendőrség végzett a feladattal, s a nyomozást meg is szüntette a Be. 139. paragrafus 1. bekezdésének b) pontjára hivatkozva, vagyis azért, mert nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése. Noszkai és Zolnai panasszal éltek, ennek a Városi Ügyészség helyt adott, s a rendőrség 1991. augusztus 30-án újra megindította a nyomozást, de rövidesen felfüggesztette azt a Be. 137. paragrafusának 1. bekezdése alapján: „A cselekmény elbírálása olyan előzetes kérdéstől függ, amelynek eldöntése bíróság vagy más hatóság hatáskörébe tartozik.” A borsodi rendőrök is eljutottak tehát a nagy alkotmányértelmezési dilemmához, ami miatt a Szent Korona c. lap ellen Budapesten folyó per bírója 1991 őszén az Alkotmánybírósághoz fordult.

Mint ismeretes, az Alkotmánybíróság a nevezetes 269. paragrafus 2. bekezdését alkotmányellenesnek nyilvánította. Nem üldözendő tehát a törvény által semmilyen nép, faj, egyéb kisebbság gyalázása. Ámde a sajtó és véleménynyilvánítás szabadságának változatlanul korlátot állít az uszítás, az erőszakra való bujtogatás, vagyis érvényben marad a 269. paragrafus 1. bekezdése. Uszítani továbbra sem szabad nyilvánosan, mert az Alkotmány 54. paragrafusa szerint „minden embernek veleszületett joga van az emberi méltósághoz”.

Az Alkotmánybírósági verdikt után a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya felvette az Új Hírnökkel kapcsolatos nyomozás felfüggesztett fonalát, s a nyomozást 1992. június 19-én újfent megszüntette, immár a 30/1992 AB határozatra hivatkozva. Csakhogy az ügyészségi utasítás nem a megszüntetett 2., hanem az érintetlenül hagyott 1. bekezdés megsértését vélelmezi! Noszkai és Zolnai urak ismét panasszal éltek… Uszító legyen a talpán, akit a törvény előbbiekben illusztrált szigora szándékától visszarettent.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon