Skip to main content

A banktörténelem legnagyobb svindlije

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A BCCI-t 1972-ben alapította Aga Hasszán Abedi, Abu Dhabi uralkodója Zajed bin Szultan el-Najan segítségével, 2 millió dolláros alaptőkével. A majd két évtized alatt a világ ötödik legnagyobb magánkézben lévő bankjává nőtte ki magát, 73 országban több mint 400 fiókkal rendelkezett. Ázsiai üzletembereket, közel-keleti olajvagyon-tulajdonosokat éppúgy betétesei között tudhatott, mint nagy-britanniai önkormányzatokat vagy fejlődő országbeli központi bankokat. A puritán muzulmán Abedi a BCCI-jal olyan bankot álmodott, amely az ezredfordulóra a világ legnagyobbjává válik, s folyamatosan segíti a harmadik világ országait.

Az 1973-as év, amelyet a fejlett világ olajválságként, a folyékony aranyban gazdag arab országok pedig ár- és hatalomrobbanásként éltek meg, lélegzetelállító ütemben indította útjára Abedi bankját. A BCCI nemcsak arról volt ismert, hogy harmadik világbeli diktátorok vagyonát menti külföldre, hanem az eladósodott országoknak is segített tartalékaikat elrejteni a hitelezők elől, és fizetési gondok idején áthidaló gyorshitelt nyújtott. A Price Waterhouse könyvvizsgálói jelentése szerint 1989 végéig összesen 349 millió dollárt kölcsönzött a bajban lévő harmadik világbeli országoknak. A legnagyobb hitelinjekcióval – 246 millió dollárral – Nigériát segítette, de kihúzta a bajból a Fülöp-szigeteket, Irakot, Mexikót vagy Kubát is. Cserében a segítségért a BCCI egy sor, haszonnal járó tevékenységet megkapott, nemegyszer, például Jamaica esetében gyakorlatilag a jegybanki funkciókat is átvette. Elterjedt, hogy bármilyen pénzt bárhová el tud juttatni, illetve el tud rejteni, legyen az adót elkerülni kívánó, kábítószer- vagy megvesztegetéspénz.

A szabályozás hálóján kívül

Hogyan volt lehetséges, hogy egy jól bevezetettnek látszó, 20 milliárd dolláros aktívaállományt kiépítő, világméretű hálózattal rendelkező bank ámokfutást rendezhessen a nemzetközi pénzpiacokon, anélkül hogy visszaéléseire hosszú évekig fényt derítsenek? A válasz a BCCI felépítésében rejlik. Noha székhelye Londonban volt, a bankot Luxemburgban jegyezték be, holdingként.

A nagyhercegségben a bankokra is a szokásosnál jóval lazább szabályozások érvényesek, a holdingra azonban még ezek sem alkalmazhatók, mivel – valós tevékenységük ellenére – nem minősülhetnek banknak.

Ráadásul a BCCI holding leányvállalatai két helyen voltak bejegyezve: Luxemburgban és a még lazább banki szabályozással rendelkező Kajmán-szigeteken. Ezt tucatnyi vállalat, rengeteg fiók hálója fonta még áttekinthetetlenebbé. A szerkezet lehetetlenné tette az eredmények összevetését, amit az is akadályozott, hogy sokáig két könyvvizsgálója volt a két leányvállalatnak: a Price Waterhouse, illetve az Ernst & Whitney. A könyvek nagy részét kézírással és Abedi, valamint pakisztáni származású vezető munkatársai urdu anyanyelvén vezették.

Az egyedüli könyvvizsgáló, a Price Waterhouse kinevezését az váltotta ki, hogy a bankot a napvilágra került jelentések szerint legalábbis rosszul igazgatták. A Price Waterhouse összesen nem kevesebb, mint 10 jelentést készített a BCCI-ról: a visszaélések és csalások vagy egyszerűen a hozzá nem értés jelei azonban csak fokozatosan kerültek napvilágra. A bank rossz vezetéséről szaporodó hírekre közbelépett Abedi régi barátja, az abu dhabi uralkodó, és az 1990. áprilisi jelentést követően 600 millió dollárért 77,4 százalékos többségre tesz szert a BCCI-ban, valamint további 400 millió dollárnyi pénzt pumpál a bankba. (Azóta már bánja az üzletet.)

1990 októberében jön a Price Waterhouse újabb jelentése a BCCI nagyobb ügyfeleivel összejátszott jelentős tranzakciók leplezésére vagy meghamisítására. A jelentés ismertetésének másnapján lemond elnöki tisztéről Abedi, és távozik a vezérigazgatói posztról Szvaleh Nakvi is. A Bank of England azonban 1991 márciusában részletesebb vizsgálatra kéri a Price Waterhouse-t. Az 1991. június 24-i jelentés vezetett el végül a Bank of England döntéséhez, a BCCI londoni fiókjainak július 5-i azonnali bezárásához.

Az illegális háttérhálózat csápjai

A megalapozatlan terjeszkedés, a befulladt hitelek és a pénzpiaci műveletekben elszenvedett veszteségek alaposan megcsapolták a BCCI aktívaállományát, ezért különböző machinációkhoz folyamodtak. A mechanizmust alapjában véve az amerikai Charles Ponzi által 1920-ban „feltalált” rendszer működtette. Lényege, hogy a veszteségek és visszaélések miatt elolvadó betétek pótlására agresszív üzletpolitikát folytatva minél több új betétet kell gyűjteni. Ennek is következménye a jelenleg 5 és 15 milliárd dolláros veszteség, valamint a megtakarításuktól megfosztott kisbetétesek sora. A kisbetétesek hajszolását egészítették ki aztán kábítószerpénzek tisztára mosásából és kétes vagyonok kimentéséből származó jövedelmekkel, fiktív hitelekkel és föl nem jegyzett betétekkel.

A BCCI fekete hálózata a bank fedőtevékenysége alatt szinte mindenben részt vett a fegyver- és kábítószer-kereskedelemtől a politikai befolyásolásig és a terroristák számláinak vezetéséig. Kliensei közé tartozott a PFSZ-szel szakító Abu Nidal is. Panamában a BCCI segített Noriegának, hogy a kincstárból minél több pénzt szivattyúzzon át saját külföldi bankszámláira. Ugyanilyen szolgálatokkal állt az iraki Szaddám Huszein rendelkezésére is. A hírek szerint vastagon benne volt a nemzetközi fegyverkereskedelemben is. A fegyverkereskedelemben – és más fél- vagy teljesen illegális ügyletekben is – teljes körű szolgáltatást nyújtott: nemcsak a finanszírozást intézte, de gondoskodott a szállítóeszközökről és a papírmunkáról is. A Time amerikai hetilap kutatásai szerint megvesztegetéssel és megfélemlítéssel sok ország – köztük az Egyesült Államok – vámszerveibe is beférkőzött. Így hihetők a The Guardian értesülései is, hogy a BCCI háttérhálózata több mint egy évtizede zavaros pénz- és aranyügyleteket bonyolított, hogy megszerezze az áhított atombomba-alkatrészeket Argentínának, Líbiának vagy Pakisztánnak. A Time szerint a bank hírszerző tevékenységet is folytatott, ami nem lehetett nehéz, ha a kliensek eddig említett névsorán végignézünk.

Vajon tudtak-e a nagy hírszerző ügynökségek részleteiben a BCCI visszaéléseiről, illetve a háttérhálózat tevékenységéről, és ha igen, miért tűrték szótlanul mindezt? A választ sokan tudni vélik: ők is igénybe vették a BCCI szolgálatait. Az Egyesült Államokban a CIA-vel szemben már igen kínos tények merültek föl: maga is felhasználta a BCCI szolgáltatásait fél- vagy teljesen illegális tevékenységének finanszírozására.

A BCCI-botrány első politikusáldozata a most 84 éves Clark Clifford washingtoni szuperügyvéd, évtizedek óta a Demokrata Párt szürke eminenciása, Truman és Carter tanácsadója, Johnson védelmi minisztere volt. Clifford abba bukott bele, hogy kiderült: a washingtoni régió legnagyobb bankja, a First American tulajdonosa egy strómanként működő közel-keleti befektetői csoporton keresztül maga a BCCI volt. Márpedig az amerikai banktörvények értelmében külföldi bank nem szerezhet meg amerikai bankot, jóllehet ugyanezt külföldi magánszemély megteheti. Clifford a bankfelügyeletet 1982-ben biztosította arról, hogy a közel-keleti befektetői csoport mögött nem a First American elődjét korábban hiába megvásárolni akaró BCCI áll. A sikeres vásár után a veterán demokrata politikus lett a bank elnöke. Clifford most azt mondja, hogy megtévesztették, azt azonban még nem tudta megmagyarázni, hogy a BCCI miért folyósított neki és pártfogoltjának, a First American vezérigazgatójává tett Altmannak nagyon kedvezményes hitelt olyan részvényügyletre, amelyen ketten több mint 10 millió dollár hasznot értek el.

Először úgy tűnt, a BCCI-botrány a jövő évi választásokon már amúgy is nagy hátránnyal induló demokratákat sújtja. Az ügybe ugyanis Cliffordon kívül belekeveredett Bert Lance, Carter volt elnök tanácsadója és jó barátja, maga Carter pedig elfogadta a BCCI 8 millió dolláros hozzájárulását kedvenc jótékonysági alapjához. A BCCI sikeresen környékezte meg Andrew Youngot, Carter volt ENSZ-nagykövetét is, aki jelenleg Atlanta polgármestere.

A botrány azonban nem állt meg a demokratáknál: elérte a svindlik tetőpontjának idején kormányzó republikánusokat is. A CIA szerepe mellett az igazságügyi minisztériumét is boncolgatják. Egyre gyanúsabb, hogy a kormányzat tudott a BCCI ügyeiről, ám szemet hunyt fölöttük. Az eddigi vizsgálatok során felszínre kerültek olyan bizonyítékok, amelyek azt mutatják, hogy a BCCI részt vett a titkos iráni fegyverszállítások és a nicaraguai kontrák támogatásának keresztfinanszírozásában. Clifford és Altman kongresszusi meghallgatására szeptemberben kerül sor, azt azonban máig senki nem tudja, a BCCI-botrány kiket ingat még meg a Capitoliumon. A pesszimistább elemzők szerint a BCCI washingtoni lobby-pénzeinek listája – amit az eddigi hírek szerint a BCCI sikeresen kimenekített a botrány kirobbanása előtt – felér a Watergate-ügyben súgó Mély Torok leleplezéseinek pusztító hatásával.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon